Serniki, a zwłaszcza sernik z rodzynkami, to prawdziwa
klasyka polskich wypieków. W naszej cukierniczej tradycji zyskały one trwałe, należne
im miejsce. Na przestrzeni lat powstało tyle przepisów tego wyjątkowego ciasta,
że nie sposób już zliczyć wszystkich jego wersji. Sernik z rodzynkami
posiada w sobie jakąś szczególnie magiczną moc, która - pomimo konkurencji ze
strony nowych, chwilowo modnych wypieków - przyciąga kolejne pokolenia wielbicieli
słodkich wypieków. Poniżej kolejny przepis na to ciasto.
Składniki na ciasto kruche:
2 szklanki mąki tortowej, 200 g masła lub margaryny, 1 szklanka cukru
pudru, 2 jajka, 1 cukier wanilinowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
1 kg sera - gotowego z wiaderka lub innego (trzykrotnie zmielonego), 5
jajek, 1 cukier wanilinowy, 3 opakowania kisielu cytrynowego po 38 g, 1
szklanka cukru, 150 g masła lub margaryny, 1 szklanka rodzynek
Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
Przygotować ciasto. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i
uformować w kulę. Owinąć w folię i włożyć do lodówki do schłodzenia na czas
przygotowania masy serowej.
Przygotować masę. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym
i żółtkami na puszystą masę. Następnie wsypać kisiel, dodać ser i nadal dokładnie
ucierać. Dodać rodzynki i wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i
delikatnie wmieszać do masy serowej.
Przygotować całość. Blaszkę o wymiarach około 24 x 35 cm wyłożyć papierem
do pieczenia. Na stolnicy oproszonej mąką rozwałkować schłodzone ciasto i
przenieść je do blaszki. Ciasto lekko oprószyć bułką tartą i delikatnie wyłożyć
na nie masę serową, równo rozsmarowując.
Sernik piec w temperaturze 160 stopni przez około 60 – 70 minut do
zrumienienia. Upieczony sernik studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach,
a następnie zimny przełożyć na kilka godzin do lodówki.
Wyjątkowość sernika z rodzynkami polega głównie na
tym, że można go przygotować na prawie każdą okazję. Niezależnie od pory roku,
świąt, większych i mniejszych okazji, to ciasto zawsze znajduje uznanie. Czy
jest jeszcze inny, tak bardzo wszechstronny wypiek?
Komentarze
Prześlij komentarz