Magia serników

Serniki, a zwłaszcza sernik z rodzynkami, to prawdziwa klasyka polskich wypieków. W naszej cukierniczej tradycji zyskały one trwałe, należne im miejsce. Na przestrzeni lat powstało tyle przepisów tego wyjątkowego ciasta, że nie sposób już zliczyć wszystkich jego wersji. Sernik z rodzynkami posiada w sobie jakąś szczególnie magiczną moc, która - pomimo konkurencji ze strony nowych, chwilowo modnych wypieków - przyciąga kolejne pokolenia wielbicieli słodkich wypieków. Poniżej kolejny przepis na to ciasto.

Składniki na ciasto kruche:
2 szklanki mąki tortowej, 200 g masła lub margaryny, 1 szklanka cukru pudru, 2 jajka, 1 cukier wanilinowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
1 kg sera - gotowego z wiaderka lub innego (trzykrotnie zmielonego), 5 jajek, 1 cukier wanilinowy, 3 opakowania kisielu cytrynowego po 38 g, 1 szklanka cukru, 150 g masła lub margaryny, 1 szklanka rodzynek
Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej

Wykonanie:
Przygotować ciasto. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i uformować w kulę. Owinąć w folię i włożyć do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania masy serowej.
Przygotować masę. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami na puszystą masę. Następnie wsypać kisiel, dodać ser i nadal dokładnie ucierać. Dodać rodzynki i wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej.
Przygotować całość. Blaszkę o wymiarach około 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na stolnicy oproszonej mąką rozwałkować schłodzone ciasto i przenieść je do blaszki. Ciasto lekko oprószyć bułką tartą i delikatnie wyłożyć na nie masę serową, równo rozsmarowując.
Sernik piec w temperaturze 160 stopni przez około 60 – 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie zimny przełożyć na kilka godzin do lodówki.

Wyjątkowość sernika z rodzynkami polega głównie na tym, że można go przygotować na prawie każdą okazję. Niezależnie od pory roku, świąt, większych i mniejszych okazji, to ciasto zawsze znajduje uznanie. Czy jest jeszcze inny, tak bardzo wszechstronny wypiek?

Komentarze