Chce dziś zaprezentować wam przepis dobrego chleba żytniego z ziarnami. Można by rzec jak u mamy. Chleby robione samemu pewnie nie tylko ja stawiać będę przed chlebami, które możemy dostać gotowe z piekarni. Nie mówię, żeby nie kupować, tylko po prostu stwierdzam, że miło jest od czasu do czasu sobie zrobić taką świeżość w pieczywie, który jemy. A połączenie dobrego chleba żytniego oraz ziaren jest to bardzo dobry pomysł. Dlatego nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić do wspólnego pieczenia.
Składniki:
- 250 ml maślanki;
- 150 ml wody;
- 40 g drożdży;
- łyżeczka cukru;
Na początku musimy nasze składniki wymieszać oraz delikatnie podgrzać w rondelku lub garneczku, następnie dodajemy poniższe składniki. Wziąłem to podzieliłem, żebyśmy się nie pogubili w tym, co mamy robić.
- 500 g żytniej mąki razowej;
- 1,5 łyżeczki soli;
- 1 łyżka oleju;
Teraz musimy dodać powyższe składniki do tego, co już zrobiliśmy wcześniej. Wyrabiamy nasze ciasto i przekładamy do przykrytej miseczki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż nam to wyrośnie na około od 40 do 60 minut. W między czasie należy nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Teraz czas na nasze ziarna. Zaproponuje wam słonecznikowe ziarna. Musimy najpierw przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia, najlepiej 24 cm na 12 cm. Posypujemy teraz właśnie ziarnami. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 60 minut. Kiedy ten czas minie to odstawiamy nasz chleb dobry do ostygnięcia. Tym o to sposobem mamy dobry chleb żytni z ziarnami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz