Czy razowy chleb
jest dobrym chlebem? To pytanie zadaje sobie wielu z nas. Nie każdy wie jak
upiec chleb razowy albo jak robią to piekarnie. Kiedyś chleb razowy był
powszechnie znany i osoby uboższe spożywały głównie ten chleb a bogatsi mogli
pozwolić sobie na białe pieczywo np.chleb pszenny. Dane dotyczące spożycia
chleba przez Polaków mówią o granicach sięgających nawet 100 kg rocznie. W
Polsce chleb razowy robi się z mąki żytniej a co za tym idzie z zakwasu
żytniego. Wyrób takiego chleba jest trochę czasochłonny, gdyż sam zaczyn trzeba
robić od 3 do 5 dni ale na szczęście proces ten jest jednorazowy. W
dzisiejszych czasach zaczęło pojawiać się przekonanie, że spożywanie chleba
jest zbędne i powoduje tylko tycie. Z kolei chleb razowy jest dobrym źródłem
błonnika. Nawet spożywanie 4 kromek na śniadanie daje nam 18 błonnika to z
kolei jest połowa dziennego zapotrzebowania na niego. Chleb ten jest bardziej
sycący a to za sprawą jego konsystencji i to, że musimy go dłużej żuć. I bez
obaw o przytycie możemy zjeść do 4 kromek tego chleba. Okazuję się również, że
wypiekany dobry chleb w taki sposób, aby
smakował jak prawdziwy chleb domowy może mieć właściwości antynowotworowe. A to
za sprawą zakwasu na chleb. To w nim jest cała tajemnica. Ciekawostką jest
fakt, iż chleb ma dużo kwasu foliowego, który jak zapewne każda przyszła mama
wie, wspomaga rozwój płodu. Zawiera również cynk, który jest odpowiedzialny za
poprawienie odporności oraz żelaza. Żelazo z kolei zwiększa wydolność organizmu
i zapobiega anemi. Chleb razowy zawiera również fitoestrogeny i substancje
odpowiadające za wiązania kancerogeny i regulacji glikemi. Badania europejskie
pokazują, iż osoby spożywające razowe pieczywo zamiast białego głównie należą
do starszych grup wiekowych, należą do wyższych klas społeczno-ekonomicznych,
rzadziej palą oraz są bardziej aktywni fizycznie. Dobry chleb żytni razowy
zaleca się także osobom otyłym, cierpiącym na zaparcia, choroby krążenia oraz
choroby serca. Urozmaicanie sobie diety w tym przypadku też jest wskazane.
Spożywanie wyłącznie chleba razowego może zakłócać trawienie i przyswajanie z
pokarmów składników odżywczych. Dzieje się tak ponieważ zawierają fityniany.
Dlatego chleb razowy owszem jest zdrowy ale można by zacytować sparafrazowany
cytat nie samym chlebem razowym człowiek żyje. Dla naszego zdrowia należy jeść
różne pieczywo a nie sam razowy.
Tak
jak zostało tutaj przedstawione chleb ten ma wiele plusów ale w nadmiarze albo
zbytniej ciągłości może być niekorzystny.
Komentarze
Prześlij komentarz