Ciekawe smaki pieczywa

Chleb dobry, chleb przyszłości i bułka pyszna, to oryginalne produkty pochodzące z Nowej Piekarni z Łukowa. Wymieniam je celowo, gdyż poniższy przepis na pieczywo, spokojnie mógłby odnieść się do nazw wyżej wymienionych produktów. Poniżej prezentuję przepis na chleb lub bułki z ciekawie dobranych składników o oryginalnym smaku.

Składniki:
400 g mąki pszennej typ 750 lub 850, 100 g mąki jęczmiennej, 100 g mąki ryżowej, 20 g świeżych drożdży, 0,5 łyżeczki cukru, 3 łyżki letniej wody, 300 ml jogurtu naturalnego, 1,5 łyżeczki drobnej soli, 1 łyżeczka ziaren pietruszki, 1 łyżeczka ziaren anyżku, 0,5 łyżeczki ziaren kminku

Wykonanie:
Wsypać wszystkie gatunki mąki do miski, dokładnie wymieszać i utworzyć wgłębienie. Wlać do niego drożdże i cukier rozpuszczone w letniej wodzie. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
W rondelku podgrzać jogurt do letniej temperatury. Dodać sól i wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Gdy drożdże zaczną pęcznieć, do miski wsypać ziarna (odrobinę zostawić do posypania) i wlewać jogurt, jednocześnie obracając miską tak, by mógł dotrzeć do całej mąki.
Lekko kleiste ciasto wylać na oprószoną mąką stolnicę i energicznie zagniatać przez 10 minut. Zwinąć je w kulę i włożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut, aby dwukrotnie wyrosło.
Ciasto ułożyć na stolnicy lekko posypanej solą i zwinąć je, szybko ugniatając. Uformować bochenek lub 12 bułek i naciąć wierzch. Pieczywo umieścić w brytfance posmarowanej olejem i oprószonej mąką. Przykryć i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do najwyższej temperatury. Pędzelkiem namoczonym w wodzie posmarować pieczywo i posypać jego wierzch resztą ziaren. Włożyć chleb do piekarnika, a w jego dolnej części umieścić naczynie z gorącą wodą. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 – 220 stopni i piec chleb jeszcze 25 minut. Bułki piec 12 – 15 minut. Po upieczeniu gorący chleb przełożyć na kratkę i wystudzić.

Chleb dobry z powyższego przepisu będzie ciekawym urozmaiceniem dla naszego codziennego pieczywa. Możemy go podawać z greckim przysmakiem - taramą (pasta z ikry ryby z oliwą i cytryną), kawiorem z bakłażana lub humusem.

Komentarze