Dziś będzie przepis na
sernik z rodzynkami. Sernik ten to lekkie i puszyste ciasto z rodzynkami. Na
wierzch tego sernika damy kratkę z kruchego ciasta oraz polejemy lukrem. Jest
to na prawdę jeden z lepszych przepisów dla wielbicieli sernika z rodzynkami.
Składniki
- 2 żółtka;
- 20 dag masła;
- 2 szklanki mąki pszennej;
- szczypta soli;
- 45 dag drobnoziarnistego cukru;
- 750 g sera białego (w wiaderkach zmielonego);
- 4 jaja;
- 3 łyżki śmietany 18 procent tłuszczu;
- opakowanie cukru wanilinowego;
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
- opakowanie gotowego lukru;
- garść rodzynek;
I przechodzimy do
wykonania naszego sernika z rodzynkami. Najlepiej zacząć od naszego kruchego
ciastka. Wbijamy żółtka do miski. Teraz będziemy łączyć z zimnym masłem
przesianą mąkę pszenną wraz ze szczyptą soli i cukrem. I z tak o to
przygotowanej mieszanki zagniatamy ciasto. Następnie formujemy z niego kulę,
owijamy ją folią spożywczą oraz wstawiamy do lodówki na przynajmniej pół
godziny. Potem musimy zmielić biały ser trzy razy, ta kwestia dotyczy osób,
które nie mają zmielonego twarogu. Oddzielamy białka od żółtek. Następnie
ubijamy je ze szczyptą soli, tak żeby powstała sztywna piana. Do naszego
zmielonego sera dodajemy śmietanę. Ucieramy z resztą cukru, który nam pozostał,
wraz z cukrem wanilinowym i żółtkami. Zagniatamy to z mąką ziemniaczaną. A pod
koniec musimy wmieszać pianę z białek oraz rodzynki. Zrobić to delikatnie,
najlepiej trzepaczką. Kolejnym krokiem jest, aby rozwałkować dwie trzecie
ciasta kruchego i wyłożyć nim blachę do pieczenia. Pamiętajmy, aby uformować
rant. Nakładamy na ciasto masę serową. Z ciasta, które nam pozostanie, zrobić
musimy wałeczki, z których układamy kratkę na wierzchu sernika. Teraz
rozgrzewamy piekarnik z termo obiegiem do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez
około godzinę. Wystudzony sernik polewamy lukrem. I tym o to sposobem mamy
przepyszny sernik z rodzynkami. Ciasto, które przypadnie większości do gustu.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz