Tym razem
chciałam państwa zaprosić do upieczenia chleba słoneczko na drożdżach bez
wyrabiania według przepisu Jima Laheya. Znalazłam ten przepis w jednej z gazet.
Jeśli ktoś zechce skorzystać z tego przepisu zachęcam bardzo serdecznie, a
przepis prezentuję poniżej. Pragnę również zachęcić państwa do zrobienia bardzo
smacznych i niepowtarzalnych kanapek z warzywami i bardzo zdrowymi grzybami
boczniakami. Najpierw jednak zapraszam na zakupy po równie bardzo smaczny chleb
słoneczko do Nowej Piekarni.
Smaczny chleb słoneczko na drożdżach, bez wyrabiania.
Na 2 bochenki:
- 40 dag mąki pszennej typ 650,
- pół łyżeczki suchych drożdży,
- łyżeczka soli,
- prażona cebula,
- płatki owsiane,
- ziarna słonecznika.
Sposób wykonania:
Składniki wymieszaj z jedną i jedną piątą szklanki letniej
wody (nie wyrabiaj!), przykryj i odstaw na 12 godzin w miejsce o temperaturze
pokojowej. Ciasto (będzie dość rzadkie) wyjmij na blat oprószony mąką, złóż
dwukrotnie, włóż do miski wyłożonej papierem do pieczenia, uformuj w kulę,
przykryj i znów odstaw na ok. 2 godziny do wyrośnięcia. Na pół godziny przed
pieczeniem nastaw piekarnik na 240 stopni Celsjusza i włóż do niego duży garnek
żeliwny lub szklany (z pokrywką). Do nagrzanego garnka przełóż ciasto w
papierze, przykryj, piecz 25 minut, potem bez pokrywki jeszcze kwadrans.
Wystudź na kratce. (przepis według Jima Laheya).
Smaczne
kanapki z boczniakami z chlebem słoneczko z Nowej Piekarni , chlebem dobrym,
lub chlebem przyszłości, a może mini bagietką
do wyboru.
Na 2 kanapki:
- 2 mini bagietki lub dwie pyszne kromki chleba słoneczko z Nowej Piekarni,
- garść świeżej kolendry,
- garść sałaty,
- sos chili,
- ew. pół ogórka.
Marynowane warzywa:
- kilka rzodkiewek,
- marchewka,
- 4 łyżki octu ryżowego,
- łyżka cukru brązowego lub zwykłego,
- szczypta soli.
Boczniaki:
- 250 g boczniaków,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- łyżeczka syropu klonowego lub z agawy,
- po pół łyżeczki chili i imbiru w proszku,
- olej do smażenia.
Sposób wykonania:
Przygotuj warzywa: zetrzyj je na tarce o grubych oczkach;
ocet, cukier i sól wymieszaj z 4 łyżkami wrzątku. Gdy cukier się rozpuści,
zalej tą marynatą warzywa i wstaw do lodówki na godzinę. Boczniaki oczyść i
pokrój wzdłuż na mniejsze kawałki. Wymieszaj resztę składników (prócz oleju) w
płaskim naczyniu, dodaj boczniaki i odstaw do lodówki na 30 minut, następnie
usmaż na oleju. Bułki przekrój wzdłuż. Jeśli używasz ogórka, pokrój go na
plastry. Bułki wypełnij boczniakami, warzywami odsączonymi z marynaty,
ogórkiem, sałatą, kolendrą i sosem chili.
Zapewne państwo spotkali się już z boczniakami podczas
swojej przygody kulinarnej. Tym jednak, którzy mało o nich słyszeli zamieszczam
garść wiadomości o tych bardzo cennych w wartości odżywcze grzybach.
Boczniaki to grzyby, które mają niezwykłe
wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Obniżają poziom cukru i cholesterolu,
a także niszczą komórki nowotworowe. Dodatkowo są źródłem białka, witamin i
soli mineralnych. Warto włączyć je do diety, jeśli chcesz walczyć z
przedwczesnym starzeniem się. Są to grzyby bardzo popularne w polskiej
kuchni. Nic dziwnego, gdyż mają wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze. Odznaczają się sporą
zawartością witamin i składników mineralnych, a dodatkowo zawierają substancję,
która ma potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Boczniaki rosną na pniach drzew
liściastych, nie tylko w lasach, ale też w parkach i ogrodach. Tworzą grupy,
układając się dachówkowato. Ich kapelusze (o średnicy 5–15 cm) mają kształt
muszli, barwę od popielatej do ciemnoszarej. Trzon wyrasta asymetrycznie, z
boku grzyba. Na grzybobranie można wybrać się od listopada, a jeśli zima jest
łagodna, to nawet i do lutego. Jednak najłatwiej boczniaki kupić, zazwyczaj są
w dziale warzywnym, obok pieczarek. Boczniaki zawierają białko w 70 proc. przyswajalne i sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych. W
odróżnieniu od leśnych grzybów są bogate w
witaminy i sole mineralne. Mają komplet
witamin z grupy B, witaminę C
(porcja 100 g pokrywa w 15 proc. dzienne zapotrzebowanie).
Obfitują także w wapń, żelazo,
magnez, fosfor, potas,
selen, sód i cynk. Naukowcy japońscy wykazali, że ekstrakt
z boczniaka, zawierający aktywną substancję – pleuran, może powodować
zmniejszanie guzów nowotworowych. Największą popularnością cieszą się dwa
gatunki: boczniak ostrygowy i cytrynowy. Przy regularnym jadaniu boczniaków
obniża się stężenie cholesterolu, osobom
chorym na cukrzycę spada poziom cukru, u
osób z miażdżycą Boczniaki zawierają
ergotioneinę – przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i
starzeniem się. Nie tracą tego składnika nawet podczas gotowania. Dzięki tym
niezwykłym zaletom odżywczym i korzystnemu działaniu na organizm zaliczane są
do grzybów leczniczych. Grzyby te mogą świetnie imitować mięso. Boczniaki to
znany już i bardzo lubiany wśród wegan substytut flaczków. Można z nich
przyrządzić (po zamarynowaniu i upieczeniu) także kotlety do burgerów. Niestety, boczniaki nie są tak aromatyczne
jak grzyby leśne. Najsmaczniejsze są niezbyt duże kapelusze, starsze boczniaki
są łykowate. Po ugotowaniu można je wykorzystać do sałatki, zupy, jako farsz do naleśników lub pierogów, dodać do omletu. Boczniaki można
zamrażać, suszyć i marynować. Suszonymi trzonami warto wzbogacić smak mielonego
mięsa lub sosu. To wyjątkowo delikatne grzyby, dlatego trzeba je ostrożnie myć (
i szybko, bo nasiąkną). Jeśli zależy ci, by kapelusze były w całości, najlepiej
kup zapakowane w koszyku lub na tacce – są kruche i łamliwe.
Komentarze
Prześlij komentarz