Poszukując tematu na chleb razowy wileński znalazłem przepis
bez jakiś spulchniaczy i drożdży. Chleb na naturalnym zakwasie. Chleb ten
zaciekawi zwolenników zdrowego żywienia. A może też dadzą się skusić ci, którzy
mają sentyment do Wilna. Przyznam się, że chleb razowy wileński to jest dla
mnie nowość. Dlatego musiałem to sprawdzić. Do upieczenia dwóch bochenków
chleba potrzebować będziemy poniższe składniki.
Składniki:
Zaczyn
- 1 szklanka żytniej mąki razowej;
- 8 łyżek zakwasu;
- 1 szklanka przestudzonej wody;
Wypiek
- 850 g mąki żytniej razowej;
- 100 g powideł śliwkowych;
- woda;
- 1 łyżeczka soli;
- 1 łyżeczka kminku;
Przejdźmy teraz do
wykonania naszego chleba razowego wileńskiego.
Pierwszym krokiem jest wsypanie szklanki mąki żytniej,
wlanie szklanki wody i dodanie osiem łyżek zakwasu. No i całość mieszamy,
najlepiej drewnianą łyżką, i musimy odstawić w ciepłe miejsce w celu
wyrośnięcia około dwanaście godzin.
Przechodzimy teraz do
następnego kroku. Musimy odebrać z zaczynu cztery łyżki ciasta i schować je w
chłodne miejsce. Chodzi o to, że będzie to nasz zakwas na kolejny chleb. Jak
nasz zaczyn wyrośnie to dodajemy mąkę żytnią, rzadkie powidła, kminek, oraz
sól. Należy teraz całość wymieszać łyżką dodając tyle wody, żeby powstało dość
luźne ciasto. To ile wlejemy wody zależne jest od mąki i trudno jest podać
dokładne proporcje. Główną zasadą, jaką musimy się trzymać jest uzyskanie
takiej konsystencji, aby kleiła się do łyżki. Ciasto tak wyrobione musi nam
starczyć na dwa bochenki. Bochenki te wykładamy na wyłożonej pergaminem blasze.
Zrównujemy górę bochenka nawilżoną dłonią, sypiemy na chleb kminek i
przekłuwamy jego powierzchnię czymś ostrym. Musimy teraz zostawić bochenki w
ciepłym miejscu na cztery godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta należy
nagrzać piekarnik do 240 stopni i włożyć chleby do piekarnika. Cały czas
uważając żeby ciasto nam nie siadło. W takiej temperaturze pieczemy bochenki
przez 15 minut, potem skręcamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez
dalsze 40-45 minut. Zanim wyjmiemy na chleb razowy wileński musimy sprawdzić
czy chleb jest wypieczony w środku. Najlepiej robimy to patyczkiem. Upieczony
chleb zostawiamy do wystygnięcia. I tym o to sposobem mamy przepyszny własny
chleb razowy wileński.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz