Dzisiaj pragnę
państwu zaproponować do upieczenia
bardzo smaczną przekąskę, jakim
będą cebularze. Nie wiem czy
wiecie, że jest to jeden z najbardziej popularnych i tradycyjnych produktów w województwie lubelskim. Najlepiej
smakuje na ciepło, bo ma chrupiącą skórkę o delikatnym smaku pieczonej cebuli i
maku. Cebularze są bardzo pyszne z masłem. Ja uwielbiam je kupować też w Nowej
Piekarni wtedy kiedy nie piekę, bo są smaczne i szybko zaspakajają
zapotrzebowanie mojego organizmu, kiedy jestem głodna. Czasami kupuję u nich
chleb dobry, lub chleb przyszłości i robię sobie pyszne kanapki z wędliną i
bardzo cienko pokrojoną cebulą. Cebula powoduje, że trochę brzydko pachnie mi z
ust, ale ja staram się myć zęby i nie
przejmuję się. Zwłaszcza, że to warzywo
posiada tyle zdrowotnych właściwości. Chciałam was zachęcić do częstszego
spożywania jej bo jesień i zima za pasem. Zatem spróbujmy zapoznać się z
prozdrowotnymi właściwościami tego warzywa. I zabierzmy się do robienia
cebularzy. Dla chętnych przepis prezentuję poniżej.
Cebula to podstawowe warzywo, bez niej wiele potraw straciłoby na smaku. Dlatego stosujemy ją jak przyprawę. Zespół zawartych w cebuli witamin A, C i z grupy B poprawia odporność organizmu i neutralizuje wolne rodniki, dzięki temu przeciwdziała starzeniu się. Cebula ma krzem i wapń, które wzmacniają kości. Ale to nie koniec jej zalet. Reguluje stężenie glukozy we krwi, zmniejsza lepkość krwi i pomaga rozpuszczać zakrzepy. Rozszerza naczynia krwionośne, a dzięki temu reguluje ciśnienie. Pobudza apetyt i poprawia trawienie. Surowa cebula działa wykrztuśnie, w postaci syropu (uzyskanego z posiekanej cebuli zasypanej cukrem i odstawionej na kilka godzin w ciepłe miejsce, by puściła sok) łagodzi dolegliwości gardła. Cebula zawiera (podobnie jak czosnek) duże ilości allicyny, która działa bakteriobójczo, a także wpływa korzystnie na poziom cholesterolu we krwi. W kuchni: smak cebuli zależy od zawartości cukru i olejku eterycznego. Wybieramy twardą, z łuskami chroniącymi ją przed wysuszeniem, ale bez zielonych pędów. Niewiele jest potraw, w których cebula występuje w roli głównej: zupa, smażone w cieście krążki cebuli, faszerowana (np. mięsem, ryżem z grzybami). Częściej jest dodatkiem (ale niezbędnym!) do farszu, sałatki, omletu, zapiekanek, sosów. Można ją suszyć i marynować – marynowana nadaje się do sałatek lub jako dodatek do mięs. Smażona cebula jest ciężko strawna, organizm najlepiej toleruje lekko duszoną. My teraz cebulę użyjemy do zrobienia i upieczenia pysznych cebularzy w zaciszu swojego domu. Zapraszam do roboty!
Składniki
CIASTO
30g drożdży
pół litra ciepłej wody
łyżka cukru
łyżka soli
6 łyżek oleju
1 kg mąki
WIERZCH CEBULOWY
2-3 cebule
2-3 łyżki niebieskiego maku
jajko do smarowania
łyżka oleju
30g drożdży
pół litra ciepłej wody
łyżka cukru
łyżka soli
6 łyżek oleju
1 kg mąki
WIERZCH CEBULOWY
2-3 cebule
2-3 łyżki niebieskiego maku
jajko do smarowania
łyżka oleju
Sposób przygotowania:
- 1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do misy a następnie dodać sól, cukier, olej i wymieszać łyżką do rozpuszczenia się składników. Ciągle mieszając stopniowo dodawać mąkę, gdy ciasto będzie robiło się gęste trzeba dokończyć wyrabianie ręką.
- 2. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1godz do wyrośnięcia.
- 3. Cebulę obrać i pokroić w piórka lub kostkę, zasypać makiem, szczyptą soli i łyżką oleju. Dokładnie wymieszać, by pióra się oddzieliły. Przykryć i wstawić do lodówki na min godz.
- 4. Wyrośnięte ciasto podzielić na kilka części i pięścią ugnieść placki (wielkość dowolna) Na wysmarowaną tłuszczem blachę układać placki. Na środku każdego placka wyłożyć ''makową cebulę'' a brzegi placków posmarować skłóconym jajkiem. Piec ok 25-30min w temp 180 stopni.
Porady
Cebulę z makiem najlepiej przygotować kilka godz. wcześniej
a nawet dwa dni. Można też ją sparzyć wrzątkiem przed wymieszaniem, ale ja nie
parzę, ma dzięki temu bardziej wyrazisty smak i zapach po upieczeniu.
SMACZNEGO :- )
Komentarze
Prześlij komentarz