Dzisiaj zaproponuje
wam przepis na regionalny wypiek, jakim jest cebularz. Dla większości z was od
razu cebularz skojarzy się z Lubelszczyzną i jest to trafne skojarzenie.
Cebularz ma właśnie tam swoje korzenie. Nie znaczy to, że jeżeli coś jest
historyczne to nie może być fantastyczne. Wiele wypieków jest ma swoją ponad
czasową doskonałość. Dlatego zapraszam was do upieczenia tego wspaniałego wypieku.
Poniżej zamieszczam składniki i przepis.
Składniki:
Ciasto:
- pół kilograma mąki pszennej;
- 50 gram drożdży;
- szklanka ciepłego mleka;
- jedno jajko;
- jedna łyżeczka cukru;
- 60 gram masła;
- jedna łyżeczka soli;
Farsz:
- dwie duże cebule;
- trzy łyżki maku;
- dwie łyżki oleju;
- jedna łyżeczka soli;
Przejdźmy do
przygotowania naszych cebularzy. Na początku musimy pokroić cebulę w drobną
kostkę, następnie ją posolić i odstawić na około 3-4 godziny. Kiedy minie ten
czas to trzeba wymieszać ją z makiem oraz olejem. Teraz musimy przygotować
zaczyn z drożdży, dwóch łyżek mąki oraz połowy mleka. Wszystkie te składniki
musimy wymieszać i odstawić. W pozostałej części mleka rozpuszczamy masło. Do
dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, mleko z masłem oraz nasz
drożdżowy zaczyn. Kolejnym krokiem jest zagniecenie ciasta. Następnie formujemy
kulę, następnie przykryć ściereczką oraz odstawić w ciepłe miejsce do momentu,
aż wyrośnie. Teraz dzielimy ciasto na mniejsze części. Z każdej formujemy placek.
Na środek należy nałożyć farsz. Na koniec pieczemy to przez około 20 minut w
temperaturze 200 stopni Celsjusza. Prosty przepis na cebularze.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz