No i mamy złotą
polską jesień. Pola stoją puste, bo gospodarze już dawno zebrali swoje plony. W
lesie można spotkać mnóstwo grzybiarzy, bo w tym roku grzyby bardzo obrodziły.
W lesie i parku opadają liście i tylko jarzębina pospolita chwali się swoimi
czerwonymi koralami. W ogrodach dojrzewa pigwa i żurawina. Dla ogrodników jest
to czas zbierania plonów, żeby potem zaopatrzywszy swoje spiżarnie mogli zjadać
przez całą zimę bardzo cenne w witaminy i minerały jesienne owoce. Dzisiaj
postarałam się wam przybliżyć wartości odżywcze żurawiny i mam nadzieję, że tym
zachęcę państwa do spożywania tego owocu na chlebie przyszłości, chlebie
dobrym, czy chlebie słoneczko z Nowej Piekarni. Mnie bardzo ostatnio posmakowały
powidła z żurawiny z serem żółtym, czy także serem białym.
Zapoznajmy się z tym bardzo cennym owocem jesieni, by potem na stałe
wprowadzić go do swojego menu bo warto.
Żurawina jest wiecznie zieloną, wieloletnią, płożącą się
krzewinką zaliczaną do rodziny wrzosowatych. Jej delikatne pędy osiągają ok.
metra długości. Naturalnym środowiskiem tej rośliny są tereny wilgotne o
kwaśnym torfowym podłożu. Obecnie żurawinę z powodzeniem można też uprawiać w
ogrodzie. Cechy charakterystyczne żurawiny to ciemnozielone liście, białoróżowe
kwiaty, które pojawiają się pod koniec czerwca. Im właśnie najprawdopodobniej
żurawina zawdzięcza swoją nazwę. Swym kształtem kwiaty przypominają bowiem
żurawia. Żurawina ma owoce różowo-czerwone lub zielone, gdy
krzewinka rośnie w zacienionym miejscu. Owoce żurawiny pojawiają się na
początku września, zbiera się je jednak dopiero późną jesienią, a nawet zimą,
jeśli jest łagodna i bezśnieżna. W medycynie również w celach kulinarnych i
pielęgnacyjnych wykorzystuje się dwa gatunki żurawiny: Żurawinę wielkoowocową
amerykańską i żurawinę błotną.
Owoce żurawiny zawierają spore ilości witamin: przede
wszystkim witaminę C – 14 mg w 100 g świeżych owoców, witaminy B1 i B2, E, kwas
foliowy, niacynę, minerały: potas,
żelazo, wapń, fosfor, sód, błonnik i kwasy organiczne (w tym kwasy cytrynowy i
jabłkowy, które nadają jagodom żurawiny charakterystyczny cierpki smak).
Żurawina obfituje też w silne przeciwutleniacze – antocyjanozydy i flawonoidy,
zawiera też cukry – glukozę i fruktozę. Eksperymenty naukowców dają nadzieję, że
żurawina może być pomocna w leczeniu nowotworów piersi, prostaty, płuc, jamy
ustnej czy białaczki. Znana jest przede wszystkim z działania ograniczającego
rozwój bakterii oraz skuteczności w zapobieganiu infekcji dróg moczowych i
pęcherza. Jej wpływ na nasz organizm jest jednak o wiele większy. Żurawina jest bardzo pomocna na serce, bo
podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL. Zapobiega wrzodom układu pokarmowego.
Wspomaga również oczyszczanie się organizmu z toksyn i stymuluje przemianę
materii. Nie tylko uniemożliwia rozwój bakterii, ale również ma działanie
grzybobójcze, chroniąc tym samym przed zakażeniami grzybiczymi. Ochronny wpływ żurawiny na komórki mózgu i
spowolnienie procesu ich starzenia się to kolejna zasługa silnych
przeciwutleniaczy. Efektem ich działania jest również zahamowanie rozwoju
chorób neurodegeneracyjnych (w tym choroby Parkinsona i Alzheimera). Nie bez
znaczenia dla sprawności mózgu jest również olej z pestek żurawiny zawierający
kwasy omega-3 i omega-6, a także witaminę E. Uwaga!!! Ze względu na obecność
szczawianów, przeciwwskazaniem do stosowania żurawiny jest kamica nerkowa i
osteoporoza, bo zawarte w niej szczawiany
utrudniają wchłanianie wapnia. Dlatego po zjedzeniu tego owocu warto pamiętać,
żeby wypić szklankę mleka, lub zjeść jogurt naturalny.
W ostatnich latach produkty z wykorzystaniem żurawiny stały
się bardzo popularne. Na rynku dostępne są m.in. konfitury, herbatki,
żurawinowe nalewki, soki (w tym również bez dodatku cukru) i nektary. Stała się
też modnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, serów i pasztetów. Bez problemu
dostaniemy też żurawinę suszoną, mrożoną. W zamrażarce można ją przechowywać przez ok. rok.
Natomiast najbardziej wartościowe – świeże owoce trzymane w lodówce zachowują
świeżość przez ok. 6 tygodni. Najsilniejsze właściwości zdrowotne wykazuje sok
ze świeżych owoców, produkuje się z niego wiele preparatów dostępnych w
sklepach zielarskich, aptekach czy salonach kosmetycznych. My dzisiaj
wykorzystamy owoce żurawiny do upieczenia bułek rumianych. Tę pyszną bułeczkę
polubią nie tylko dzieci. Mam nadzieję, że upieczone z tego przepisu skonsumuje
ją cała rodzina. Dla chętnych przepis prezentuję poniżej.
Bułka rumiana z
żurawiną.
Składniki:
- mąka pszenna - 4 szklanki
- mleko - 1 i 1/4 szklanki
- cukier - 1 i 1/2 łyżki
- sól - 1/2 łyżeczki
- jajko - 1 szt. (plus do posmarowania wierzchu)
- masło - 2 łyżki, roztopione
- drożdże - 13 g, świeże
- Żurawina - 10 dag
Sposób przygotowania:
Mleko lekko podgrzej, dodaj drożdże i cukier. Pozostaw na 10
minut w ciepłym miejscu. Masło rozpuść, ostudź. Pozostałe składniki- mąkę, sól,
jajko, masło i owoce żurawiny, włóż do
dużej misy. Dodaj rozczyn drożdży. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto
(najwygodniej robić to robotem kuchennym wyposażonym w „hak”). Miskę z
zagniecionym ciastem przykryj folią spożywczą, odstaw do wyrośnięcia. Po pół
godzinie uderz pięścią, aby ciasto opadło i ponownie odstaw na godzinę. Po tym
czasie uformuj 10 pysznych bułeczek. Odstaw
do wyrośnięcia (przykryte np. ściereczką) na pół godziny). Wstaw do piekarnika
nagrzanego do 190 0C i piecz małe bułeczki ok. 20 minut. Potem wyjmij na kratkę
do ostudzenia.
SMACZNEGO : - )
Komentarze
Prześlij komentarz