Bułka rumiana z żurawiną.



     No i mamy złotą polską jesień. Pola stoją puste, bo gospodarze już dawno zebrali swoje plony. W lesie można spotkać mnóstwo grzybiarzy, bo w tym roku grzyby bardzo obrodziły. W lesie i parku opadają liście i tylko jarzębina pospolita chwali się swoimi czerwonymi koralami. W ogrodach dojrzewa pigwa i żurawina. Dla ogrodników jest to czas zbierania plonów, żeby potem zaopatrzywszy swoje spiżarnie mogli zjadać przez całą zimę bardzo cenne w witaminy i minerały jesienne owoce. Dzisiaj postarałam się wam przybliżyć wartości odżywcze żurawiny i mam nadzieję, że tym zachęcę państwa do spożywania tego owocu na chlebie przyszłości, chlebie dobrym, czy chlebie słoneczko z Nowej Piekarni. Mnie bardzo ostatnio posmakowały powidła z żurawiny z serem żółtym, czy także serem  białym.   Zapoznajmy się z tym bardzo cennym owocem jesieni, by potem na stałe wprowadzić go do swojego menu bo warto.
Żurawina jest wiecznie zieloną, wieloletnią, płożącą się krzewinką zaliczaną do rodziny wrzosowatych. Jej delikatne pędy osiągają ok. metra długości. Naturalnym środowiskiem tej rośliny są tereny wilgotne o kwaśnym torfowym podłożu. Obecnie żurawinę z powodzeniem można też uprawiać w ogrodzie. Cechy charakterystyczne żurawiny to ciemnozielone liście, białoróżowe kwiaty, które pojawiają się pod koniec czerwca. Im właśnie najprawdopodobniej żurawina zawdzięcza swoją nazwę. Swym kształtem kwiaty przypominają bowiem żurawia. Żurawina  ma  owoce różowo-czerwone lub zielone, gdy krzewinka rośnie w zacienionym miejscu. Owoce żurawiny pojawiają się na początku września, zbiera się je jednak dopiero późną jesienią, a nawet zimą, jeśli jest łagodna i bezśnieżna. W medycynie również w celach kulinarnych i pielęgnacyjnych wykorzystuje się dwa gatunki żurawiny: Żurawinę wielkoowocową amerykańską i żurawinę błotną.
Owoce żurawiny zawierają spore ilości witamin: przede wszystkim witaminę C – 14 mg w 100 g świeżych owoców, witaminy B1 i B2, E, kwas foliowy, niacynę, minerały:  potas, żelazo, wapń, fosfor, sód, błonnik i kwasy organiczne (w tym kwasy cytrynowy i jabłkowy, które nadają jagodom żurawiny charakterystyczny cierpki smak). Żurawina obfituje też w silne przeciwutleniacze – antocyjanozydy i flawonoidy, zawiera też cukry – glukozę i fruktozę.  Eksperymenty naukowców dają nadzieję, że żurawina może być pomocna w leczeniu nowotworów piersi, prostaty, płuc, jamy ustnej czy białaczki. Znana jest przede wszystkim z działania ograniczającego rozwój bakterii oraz skuteczności w zapobieganiu infekcji dróg moczowych i pęcherza. Jej wpływ na nasz organizm jest jednak o wiele większy.  Żurawina jest bardzo pomocna na serce, bo podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL. Zapobiega wrzodom układu pokarmowego. Wspomaga również oczyszczanie się organizmu z toksyn i stymuluje przemianę materii. Nie tylko uniemożliwia rozwój bakterii, ale również ma działanie grzybobójcze, chroniąc tym samym przed zakażeniami grzybiczymi.  Ochronny wpływ żurawiny na komórki mózgu i spowolnienie procesu ich starzenia się to kolejna zasługa silnych przeciwutleniaczy. Efektem ich działania jest również zahamowanie rozwoju chorób neurodegeneracyjnych (w tym choroby Parkinsona i Alzheimera). Nie bez znaczenia dla sprawności mózgu jest również olej z pestek żurawiny zawierający kwasy omega-3 i omega-6, a także witaminę E. Uwaga!!! Ze względu na obecność szczawianów, przeciwwskazaniem do stosowania żurawiny jest kamica nerkowa i osteoporoza, bo zawarte w niej  szczawiany utrudniają wchłanianie wapnia. Dlatego po zjedzeniu tego owocu warto pamiętać, żeby wypić szklankę mleka, lub zjeść jogurt naturalny.
W ostatnich latach produkty z wykorzystaniem żurawiny stały się bardzo popularne. Na rynku dostępne są m.in. konfitury, herbatki, żurawinowe nalewki, soki (w tym również bez dodatku cukru) i nektary. Stała się też modnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, serów i pasztetów. Bez problemu dostaniemy też żurawinę suszoną, mrożoną. W  zamrażarce można ją przechowywać przez ok. rok. Natomiast najbardziej wartościowe – świeże owoce trzymane w lodówce zachowują świeżość przez ok. 6 tygodni. Najsilniejsze właściwości zdrowotne wykazuje sok ze świeżych owoców, produkuje się z niego wiele preparatów dostępnych w sklepach zielarskich, aptekach czy salonach kosmetycznych. My dzisiaj wykorzystamy owoce żurawiny do upieczenia bułek rumianych. Tę pyszną bułeczkę polubią nie tylko dzieci. Mam nadzieję, że upieczone z tego przepisu skonsumuje ją cała rodzina. Dla chętnych przepis prezentuję poniżej.
 Bułka rumiana z żurawiną.
Składniki:
  • mąka pszenna - 4 szklanki
  • mleko - 1 i 1/4 szklanki
  • cukier - 1 i 1/2 łyżki
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • jajko - 1 szt. (plus do posmarowania wierzchu)
  • masło - 2 łyżki, roztopione
  • drożdże - 13 g, świeże
  • Żurawina - 10 dag
Sposób przygotowania:
Mleko lekko podgrzej, dodaj drożdże i cukier. Pozostaw na 10 minut w ciepłym miejscu. Masło rozpuść, ostudź. Pozostałe składniki- mąkę, sól, jajko, masło i owoce żurawiny,  włóż do dużej misy. Dodaj rozczyn drożdży. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto (najwygodniej robić to robotem kuchennym wyposażonym w „hak”). Miskę z zagniecionym ciastem przykryj folią spożywczą, odstaw do wyrośnięcia. Po pół godzinie uderz pięścią, aby ciasto opadło i ponownie odstaw na godzinę. Po tym czasie uformuj 10 pysznych bułeczek.  Odstaw do wyrośnięcia (przykryte np. ściereczką) na pół godziny). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 0C i piecz małe bułeczki ok. 20 minut. Potem wyjmij na kratkę do ostudzenia.
SMACZNEGO : - )

Komentarze