Szpinakowe krokiety z mięsem i pieczarkami

Krokiety to jedna z naszych ulubionych potraw. Podawane są na różnych przyjęciach, imprezach, podczas wigilijnej kolacji lub na tradycyjny obiad w domowym zaciszu. Najbardziej znane krokiety powstają z tradycyjnych naleśników połączonych z farszem z kapusty i grzybów, które spożywamy razem z czerwonym barszczem. Krokiety to jednak dużo szerszy wachlarz możliwości ich przygotowania. Poniżej prezentuję ciekawą formę krokietów, których farsz z mięsa i pieczarek skryty jest w szpinakowych naleśnikach.

Składniki na naleśniki:
100 g posiekanego szpinaku, 500 ml mleka, 1 łyżeczka soli, 200 g mąki pszennej, 4 jajka, olej
Składniki na farsz:
300 g piersi z kurczaka, 1 cebula, 1 papryczka chili, 250 g pieczarek, 1 pęczek kolendry, 1 łyżka jasnej tajskiej soli, pieprz, olej
Dodatkowo: 2 jajka, 5 łyżek mielonych migdałów, olej

Wykonanie:
Przygotować naleśniki. Szpinak zmiksować blenderem z połową mleka. Następnie dodać pozostałą ilość mleka, sól oraz mąkę. Całość wymieszać mikserem. Pod koniec dodać jajka i dwie łyżki oleju. Wymieszać.
Na patelni o średnicy 20 cm, na niewielkiej ilości oleju usmażyć 16 cienkich naleśników.
Przygotować farsz. Mięso ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce oleju. Dodać oczyszczoną z nasion i posiekaną papryczkę oraz oczyszczone i pokrojone pieczarki. Smażyć na oleju do zrumienienia pieczarek. Pod koniec dodać posiekaną kolendrę. Gotową mieszankę dodać do mięsa, doprawić tajską solą i pieprzem. Całość wymieszać.
Na naleśnik nakładać po porcji farszu i zwinąć w rulony. Krokiety obtoczyć w dwóch rozkłóconych jajkach i migdałach. Usmażyć z obu stron na oleju.

Powyższy pomysł na krokiety uzupełnia dość szeroką bazę przepisów na tę wyjątkową potrawę. Na tutejszym blogu można odnaleźć przepisy na krokiety ziemniaczane, krokiety z nadzieniem szpinakowym, z nadzieniem z jajek i żółtego sera lub sera i szynki.

Komentarze