Krokiety to jedna z naszych ulubionych potraw.
Podawane są na różnych przyjęciach, imprezach, podczas wigilijnej kolacji lub na
tradycyjny obiad w domowym zaciszu. Najbardziej znane krokiety powstają z tradycyjnych
naleśników połączonych z farszem z kapusty i grzybów, które spożywamy razem z
czerwonym barszczem. Krokiety to jednak dużo szerszy wachlarz możliwości ich
przygotowania. Poniżej prezentuję ciekawą formę krokietów, których farsz z
mięsa i pieczarek skryty jest w szpinakowych naleśnikach.
Składniki na naleśniki:
100 g posiekanego szpinaku, 500 ml mleka, 1 łyżeczka soli, 200 g mąki
pszennej, 4 jajka, olej
Składniki na farsz:
300 g piersi z kurczaka, 1 cebula, 1 papryczka chili, 250 g pieczarek, 1
pęczek kolendry, 1 łyżka jasnej tajskiej soli, pieprz, olej
Dodatkowo: 2 jajka, 5 łyżek mielonych migdałów, olej
Wykonanie:
Przygotować naleśniki. Szpinak zmiksować blenderem z połową mleka.
Następnie dodać pozostałą ilość mleka, sól oraz mąkę. Całość wymieszać mikserem.
Pod koniec dodać jajka i dwie łyżki oleju. Wymieszać.
Na patelni o średnicy 20 cm, na niewielkiej ilości oleju usmażyć 16
cienkich naleśników.
Przygotować farsz. Mięso ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Pokroić w
kostkę i przełożyć do miski. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić
na 1 łyżce oleju. Dodać oczyszczoną z nasion i posiekaną papryczkę oraz
oczyszczone i pokrojone pieczarki. Smażyć na oleju do zrumienienia pieczarek.
Pod koniec dodać posiekaną kolendrę. Gotową mieszankę dodać do mięsa, doprawić
tajską solą i pieprzem. Całość wymieszać.
Na naleśnik nakładać po porcji farszu i zwinąć w rulony. Krokiety
obtoczyć w dwóch rozkłóconych jajkach i migdałach. Usmażyć z obu stron na
oleju.
Powyższy pomysł na krokiety uzupełnia dość szeroką bazę
przepisów na tę wyjątkową potrawę. Na tutejszym blogu można odnaleźć przepisy
na krokiety ziemniaczane, krokiety z nadzieniem szpinakowym, z nadzieniem
z jajek i żółtego sera lub sera i szynki.
Komentarze
Prześlij komentarz