Ciepłe i zimne przekąski to jeden z działów pieczywa w
Nowej Piekarni z Łukowa. Należą do nich takie rarytasy jak: pieróg z mięsem na
ciepło, pieróg z kapustą na ciepło, cebularz, drożdżówka kapuśniak oraz rożek z
pieczarkami i kilka innych. Kilka z tych produktów było już prezentowanych na
tutejszym blogu w postaci przepisów. Dziś pora na rożka z pieczarkami, który w
innych wersjach był już tutaj przedstawiany. Poniżej kolejna modyfikacja tej
smacznej przekąski.
Składniki na 8 rożków:
1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g
Nadzienie: 30 dag pieczarek, 10 dag orzechów włoskich, 1 cebula lub 10
szalotek, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka śmietany 12%, natka
pietruszki, szczypta rozmarynu, szczypta bazylii lub ziół prowansalskich, sól,
pieprz
Dodatkowo: 1 jajko, sezam do posypania
Wykonanie:
Pieczarki oczyścić, duże pokroić w plastry, małe na ćwiartki. Orzechy posiekać
na drobne kawałki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Pieczarki wrzucić na
rozgrzaną i natłuszczoną patelnię i smażyć na dużym ogniu do miękkości. Dodać
ocet balsamiczny i smażyć do momentu odparowania płynu. Następnie dodać cebulę,
przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię i rozmaryn – świeże zioła pociąć.
Smażyć do momentu zeszklenia się cebuli. Dodać śmietanę, posiekaną pietruszkę i
orzechy. Doprawić solą i pieprzem, kilka razy zamieszać – śmietana powinna
zgęstnieć. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki. Jeśli jest mrożone, wyjąc przed
smażeniem pieczarek. W miseczce rozkłócić jajko.
Gdy farsz wystygnie, rozwinąć ciasto i wyciąć z niego 8 kwadratów. Na środek
kwadratów nakładać nadzienie. Brzegi posmarować jajkiem i złożyć po przekątnej
na trójkąty. Boki skleić, dociskając widelcem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Gotowe rożki ułożyć na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch rożków posmarować jajkiem i
posypać sezamem. Piec około 20 minut do uzyskania rumianego koloru.
Jeżeli poszukujemy ciekawego pomysłu na smaczną przekąskę,
to rożek z pieczarkami będzie idealnym rozwiązaniem. Wzbogacony dodatkiem orzechów
i ziół, z pewnością zadowoli domowych smakoszów.
Komentarze
Prześlij komentarz