Pieróg z mięsem na ciepło

Pierogi to w naszym kraju potrawa wyjątkowa. Na przestrzeni lat stała się jedną z naszych kulinarnych wizytówek, o którą dopytują zagraniczni turyści w restauracjach. Oprócz tradycyjnych pierogów, popularne są też inne, nieco większe odmiany. Mam tu na myśli pieroga z mięsem na ciepło lub pieroga z kapustą na ciepło. W Nowej Piekarni z Łukowa, pieróg z mięsem na ciepło powstaje na bazie ciasta drożdżowego. Tu zaś prezentuję przepis na pieroga w jeszcze innej wersji. Szczegóły poniżej.

Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 250 g margaryny, 4 – 5 łyżek zimnej wody
Składniki na farsz:
1 cebula, 500 g mielonego mięsa wieprzowego, 2 ziemniaki, 2 marchewki, pieprz, sól, suszony tymianek, 100 g startego sera żółtego
Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania, tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
Przygotowanie ciasta. Do miski wsypać mąkę oraz sól i dodać schłodzoną i pokrojoną margarynę. Składniki posiekać nożem, po czym wlać zimną wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, a następnie rozwałkować ją na gruby placek i włożyć go do foliowego worka. Wstawić do lodówki na 60 minut.
Przygotowanie farszu. Ziemniaki i marchewki obrać. Warzywa pokroić w kostkę, po czym ugotować je w osobnych garnkach. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu na dużej patelni. Do cebuli dodać mięso i usmażyć je. Następnie dodać ugotowane i odcedzone warzywa. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Przygotowanie pierogów. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 4 – 5 porcji. Rozwałkować na grubość około pół centymetra. Z ciasta wyciąć duże koła. Na każde nałożyć farsz i posypać żółtym serem. Brzegi zlepić, formując pierogi. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec w temperaturze 190 stopni przez 45 minut.

Pieróg z mięsem na ciepło, to idealna propozycja na obiad lub kolację. Jest też smaczny w wersji na zimno. Natomiast drożdżowy pieróg z Nowej Piekarni z Łukowa, sprawdzi się doskonale w roli przekąski podczas przerwy w pracy.

Komentarze