Pierogi to w naszym kraju potrawa wyjątkowa. Na
przestrzeni lat stała się jedną z naszych kulinarnych wizytówek, o którą
dopytują zagraniczni turyści w restauracjach. Oprócz tradycyjnych pierogów,
popularne są też inne, nieco większe odmiany. Mam tu na myśli pieroga z mięsem
na ciepło lub pieroga z kapustą na ciepło. W Nowej Piekarni z Łukowa, pieróg z
mięsem na ciepło powstaje na bazie ciasta drożdżowego. Tu zaś prezentuję przepis
na pieroga w jeszcze innej wersji. Szczegóły poniżej.
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 250 g margaryny, 4 – 5 łyżek zimnej
wody
Składniki na farsz:
1 cebula, 500 g mielonego mięsa wieprzowego, 2 ziemniaki, 2 marchewki,
pieprz, sól, suszony tymianek, 100 g startego sera żółtego
Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania, tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Przygotowanie ciasta. Do miski wsypać mąkę oraz sól i dodać schłodzoną i
pokrojoną margarynę. Składniki posiekać nożem, po czym wlać zimną wodę i szybko
zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, a następnie rozwałkować ją na gruby
placek i włożyć go do foliowego worka. Wstawić do lodówki na 60 minut.
Przygotowanie farszu. Ziemniaki i marchewki obrać. Warzywa pokroić w
kostkę, po czym ugotować je w osobnych garnkach. Cebulę obrać, pokroić w kostkę
i zeszklić na tłuszczu na dużej patelni. Do cebuli dodać mięso i usmażyć je. Następnie
dodać ugotowane i odcedzone warzywa. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i
tymiankiem.
Przygotowanie pierogów. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 4 – 5 porcji.
Rozwałkować na grubość około pół centymetra. Z ciasta wyciąć duże koła. Na
każde nałożyć farsz i posypać żółtym serem. Brzegi zlepić, formując pierogi.
Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozkłóconym
jajkiem.
Piec w temperaturze 190 stopni przez 45 minut.
Pieróg z mięsem na ciepło, to idealna propozycja na obiad
lub kolację. Jest też smaczny w wersji na zimno. Natomiast drożdżowy
pieróg z Nowej Piekarni z Łukowa, sprawdzi się doskonale w roli przekąski podczas
przerwy w pracy.
Komentarze
Prześlij komentarz