Pierogi z kapustą i mięsem.



    

    

     Niedawno przygotowałam pieróg na ciepło z kapustą  w moim domku i dosyć  dużo czasu musiałam spędzić na przygotowaniu tej przekąski. Może nie był tak dobry jak z Nowej Piekarni, ale wszyscy jedli i sięgali po dokładkę. Na drugi dzień zabrałam się za robienie pierogów z kapustą i mięsem. Kilka dni temu kiedy robiłam pierogi z samym mięsem, najpierw gotowałam rosół, potem mieliłam mięso wołowe, a potem robiłam właściwe pierogi. Zrobiłam ich trochę więcej, bo chciałam jeszcze później poczęstować moich gości i pochwalić się swoim wyrobem. Teraz kiedy znowu zabrałam się za robienie pierogów, robię je zupełnie  inaczej. Znalazłam w internecie o wiele szybszy sposób. Nie trzeba gotować bulionu przez trzy godziny i mielić mięsa, lecz można do ugotowanej kapusty kiszonej dołożyć gotowe kupione mielone mięso. Po pracy nie mamy czasu, żeby bawić się jeszcze w gotowanie rosołu, za to od razu możemy ugotować kapustę i przygotować szybko farsz, zrobić ciasto i formować pierogi. Potem ugotować i zaprosić domowników na pyszną kolację. Mam nadzieję, że państwo też lubią pierogi z kapustą i mięsem  i często sięgają  po nie w zaciszu swojego domu?  Jeśli szukacie smacznych pierożków do zjedzenia zachęcam do skorzystania z tego przepisu, który prezentuję poniżej.
 ZAPRASZAM : - )

PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ

Składniki:
  • Mięso mielone 50 dag
  • Kapusta kiszona 50 dag
  • Cebula 1 szt.
  • Sól, pieprz
  • CIASTO
  • Mąka pszenna 50 dag,
  •  jajko 1 szt.
  •  2 łyżki oleju,
  • szklanka wody
Sposób przygotowania:
Kapustę gotować 10 minut w niewielkiej ilości wody, odcedzić odcisnąć i drobno posiekać.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na łyżce oleju, dodać mięso mielone, usmażyć, rozgniatając grudki widelcem.
Połączyć mięso z kapustą, doprawić solą, pieprzem, można dodać trochę tartej bułki aby farsz był zwarty.
Zagnieść ciasto z mąki, jajka, oleju i wody. Rozwałkować i wykrawać szklanką krążki. Nakładać farsz i zlepiać brzegi. Brzegi dociskać widelcem lub robić ręcznie "szczypanki"
Wrzucać pierogi na osolony wrzątek, mieszać delikatnie aby nie przywarły do dna, gotować kilka minut do wypłynięcia na powierzchnię wody.
Przed podaniem polać zeszkloną na oleju cebulką.
      Jak już zjemy porcję pierogów z kapustą i mięsem to chciałam, żeby potem przekąsić dobrym ciastem , które upieczemy z winogronami. Teraz jest sezon na te owoce i mamy je w każdym prawie ogródku. Co prawda te polskie nadają się tylko do robienia wina. Chyba, że u was są jakieś odmiany, które nadawałyby się na tarte.  Jeśli nie hodujemy u siebie, to pełno tych owoców znajdziemy w naszych sklepach. Nie polecam winogron  jedynie  cukrzykom, ale wszyscy inni mogą się skusić.
Winogrona to owoce, których właściwości były znane już 5 tys. lat p.n.e. Nic dziwnego - winogrona są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zawierają witaminy C i A, witaminy z grupy B, potas, fosfor oraz wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo. Ponadto należą do nielicznych owoców zawierających jod - niezbędny dla funkcjonowania tarczycy. Są także zasadotwórcze, co pomaga w pozbyciu się nagromadzonych w organizmie kwasów.
Winogrona zawdzięczają swoje antynowotworowe właściwości flawonoidom, które znajdują się w pestkach, skórkach i szypułkach winogron, a także witaminom C i A. Flawonoidy, jak również witaminy C i A, to naturalne przeciwutleniacze  (inaczej antyoksydanty), które wymiatają z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne m.in. za rozwój chorób nowotworowych. Jak wynika z dotychczasowych badań naukowców, wyciąg z nasion winogron skutecznie niszczy komórki rakowe w hodowli, m.in. raka skóry, sutka, jelita, płuc, żołądka, prostaty. Znakiem czego warto często spożywać te bardzo wartościowe owoce. Ja zatem dzisiaj pragnę państwa zaprosić do upieczenia smacznej tarty , której przepis prezentuję poniżej.

Rustykalna z winogronami

 Ciasto:
  • 300 g mąki,
  • duża szczypta soli,
  • 3 łyżki cukru,
  • 200 g zmrożonego masła,
  • białko,
  • masło do formy.
Wypełnienie:
  • 200 g czerwonych winogron,
  • 4 łyżki cukru,
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej,
  • łyżeczka skórki startej z pomarańczy.
Sposób wykonania:
Mąkę, sól i cukier wsyp do miski. Następnie zetrzyj na grubej tarce masło. Wymieszaj nożem z resztą składników. Dolej ok. 150 ml zimnej wody i zagnieć ciasto. Schłodź je. Winogrona opłucz, ewentualnie przetnij każdy owoc i usuń pestki. Wymieszaj z mąką i ze skórką z pomarańczy. Ciasto rozwałkuj na duży placek i wylep nim natłuszczoną formę tak, by wystawał z niej spory brzeg. Obłóż winogronami. Brzeg z ciasta zawiń do środka. Roztrzepanym białkiem posmaruj ciasto. Posyp je i owoce cukrem. Piecz 35 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Smacznego : )








    


  

    



   

    

  

Komentarze