Niedawno
przygotowałam pieróg na ciepło z kapustą w moim domku i dosyć dużo czasu musiałam spędzić na przygotowaniu
tej przekąski. Może nie był tak dobry jak z Nowej Piekarni, ale wszyscy jedli i
sięgali po dokładkę. Na drugi dzień zabrałam się za robienie pierogów z kapustą
i mięsem. Kilka dni temu kiedy robiłam pierogi z samym mięsem, najpierw
gotowałam rosół, potem mieliłam mięso wołowe, a potem robiłam właściwe pierogi.
Zrobiłam ich trochę więcej, bo chciałam jeszcze później poczęstować moich gości
i pochwalić się swoim wyrobem. Teraz kiedy znowu zabrałam się za robienie
pierogów, robię je zupełnie inaczej. Znalazłam
w internecie o wiele szybszy sposób. Nie trzeba gotować bulionu przez trzy
godziny i mielić mięsa, lecz można do ugotowanej kapusty kiszonej dołożyć
gotowe kupione mielone mięso. Po pracy nie mamy czasu, żeby bawić się jeszcze w
gotowanie rosołu, za to od razu możemy ugotować kapustę i przygotować szybko
farsz, zrobić ciasto i formować pierogi. Potem ugotować i zaprosić domowników
na pyszną kolację. Mam nadzieję, że państwo też lubią pierogi z kapustą i
mięsem i często sięgają po nie w zaciszu swojego domu? Jeśli szukacie smacznych pierożków do
zjedzenia zachęcam do skorzystania z tego przepisu, który prezentuję poniżej.
ZAPRASZAM : - )
PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ
Składniki:
- Mięso mielone 50 dag
- Kapusta kiszona 50 dag
- Cebula 1 szt.
- Sól, pieprz
- CIASTO
- Mąka pszenna 50 dag,
- jajko 1 szt.
- 2 łyżki oleju,
- szklanka wody
Sposób przygotowania:
Kapustę gotować 10 minut w niewielkiej ilości wody, odcedzić
odcisnąć i drobno posiekać.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na łyżce oleju, dodać mięso mielone, usmażyć, rozgniatając grudki widelcem.
Połączyć mięso z kapustą, doprawić solą, pieprzem, można dodać trochę tartej bułki aby farsz był zwarty.
Zagnieść ciasto z mąki, jajka, oleju i wody. Rozwałkować i wykrawać szklanką krążki. Nakładać farsz i zlepiać brzegi. Brzegi dociskać widelcem lub robić ręcznie "szczypanki"
Wrzucać pierogi na osolony wrzątek, mieszać delikatnie aby nie przywarły do dna, gotować kilka minut do wypłynięcia na powierzchnię wody.
Przed podaniem polać zeszkloną na oleju cebulką.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na łyżce oleju, dodać mięso mielone, usmażyć, rozgniatając grudki widelcem.
Połączyć mięso z kapustą, doprawić solą, pieprzem, można dodać trochę tartej bułki aby farsz był zwarty.
Zagnieść ciasto z mąki, jajka, oleju i wody. Rozwałkować i wykrawać szklanką krążki. Nakładać farsz i zlepiać brzegi. Brzegi dociskać widelcem lub robić ręcznie "szczypanki"
Wrzucać pierogi na osolony wrzątek, mieszać delikatnie aby nie przywarły do dna, gotować kilka minut do wypłynięcia na powierzchnię wody.
Przed podaniem polać zeszkloną na oleju cebulką.
Jak już zjemy porcję pierogów z kapustą i
mięsem to chciałam, żeby potem przekąsić dobrym ciastem , które upieczemy z
winogronami. Teraz jest sezon na te owoce i mamy je w każdym prawie ogródku. Co
prawda te polskie nadają się tylko do robienia wina. Chyba, że u was są jakieś
odmiany, które nadawałyby się na tarte.
Jeśli nie hodujemy u siebie, to pełno tych owoców znajdziemy w naszych
sklepach. Nie polecam winogron jedynie cukrzykom, ale wszyscy inni mogą się skusić.
Winogrona to owoce, których właściwości były
znane już 5 tys. lat p.n.e. Nic dziwnego - winogrona są skarbnicą witamin i
składników mineralnych. Zawierają witaminy C i A, witaminy z grupy B, potas,
fosfor oraz wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo. Ponadto należą do nielicznych
owoców zawierających jod - niezbędny dla funkcjonowania tarczycy. Są także
zasadotwórcze, co pomaga w pozbyciu się nagromadzonych w organizmie kwasów.
Winogrona zawdzięczają swoje antynowotworowe właściwości
flawonoidom, które znajdują się w pestkach, skórkach i szypułkach winogron, a
także witaminom C i A. Flawonoidy, jak również witaminy C i A, to naturalne
przeciwutleniacze (inaczej
antyoksydanty), które wymiatają z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne m.in.
za rozwój chorób nowotworowych. Jak wynika z dotychczasowych badań naukowców,
wyciąg z nasion winogron skutecznie niszczy komórki rakowe w hodowli, m.in.
raka skóry, sutka, jelita, płuc, żołądka, prostaty. Znakiem czego warto często
spożywać te bardzo wartościowe owoce. Ja zatem dzisiaj pragnę państwa zaprosić
do upieczenia smacznej tarty , której przepis prezentuję poniżej.
Rustykalna z winogronami
Ciasto:
- 300 g mąki,
- duża szczypta soli,
- 3 łyżki cukru,
- 200 g zmrożonego masła,
- białko,
- masło do formy.
Wypełnienie:
- 200 g czerwonych winogron,
- 4 łyżki cukru,
- 3 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej,
- łyżeczka skórki startej z pomarańczy.
Sposób wykonania:
Mąkę, sól i cukier wsyp do miski. Następnie zetrzyj na
grubej tarce masło. Wymieszaj nożem z resztą składników. Dolej ok. 150 ml
zimnej wody i zagnieć ciasto. Schłodź je. Winogrona opłucz, ewentualnie
przetnij każdy owoc i usuń pestki. Wymieszaj z mąką i ze skórką z pomarańczy.
Ciasto rozwałkuj na duży placek i wylep nim natłuszczoną formę tak, by wystawał
z niej spory brzeg. Obłóż winogronami. Brzeg z ciasta zawiń do środka.
Roztrzepanym białkiem posmaruj ciasto. Posyp je i owoce cukrem. Piecz 35 minut
w 180 stopniach Celsjusza.
Smacznego : )
Komentarze
Prześlij komentarz