Naleśniki ze szpinakiem i serem

Poszukując pomysłu na bezmięsny obiad, warto pomyśleć o przygotowaniu naleśników. Oczywiście naleśniki z serem na słodko nie każdemu będą pasowały, gdyż niektórzy spożywają takie danie wyłącznie jako popołudniowy deser. Można jednak przygotować naleśniki w wersji na słono. W poniższym przepisie, inaczej niż zazwyczaj, ser pełni rolę dodatku, a głównym składnikiem nadzienia jest szpinak.

Składniki na ciasto:
1 szklanka mleka, 1 szklanka wody mineralnej gazowanej, 2 jajka, 250 g mąki pszennej, 2 łyżki oleju, szczypta soli i cukru, olej do smażenia
Składniki na nadzienie:
1 kg świeżego szpinaku, 3 ząbki czosnku, 150 g twarogu, 2 łyżki śmietany, sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa, 2 łyżki masła do natłuszczenia patelni

Wykonanie:
Przygotować naleśniki. Do wysokiego naczynia wlać mleko i wodę. Następnie dodać jajka, mąkę, 2 łyżki oleju oraz szczyptę soli i cukru. Składniki zmiksować na gładkie, lejące ciasto.
Wylewać porcje ciasta równomierną warstwą na rozgrzaną, lekko natłuszczoną olejem patelnię (można posmarować ją serwetką zamoczoną w oleju). Smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Naleśniki odkładać na talerz - jeden na drugim.
Przygotować nadzienie. Szpinak umyć, usunąć łodygi, dość grubo posiekać. Na dużej patelni roztopić 2 łyżki masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wrzucić szpinak. Dusić, aż liście lekko zmiękną, a płyn odparuje. Dodać pokruszony twaróg oraz śmietanę - wymieszać, doprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Przygotować całość. Na środek każdego naleśnika nałożyć cienką warstwę nadzienia i zrolować. Obsmażyć na niewielkiej ilości masła.
Do naleśników można podać sos pomidorowy lub kwaśną śmietanę.

Jak widać z powyższego, naleśniki z serem nie muszą być kojarzone tylko w formie słodkiej przekąski. Jest to smaczne danie zarówno dla długotrwałych, jak i dla okazyjnych jaroszy chcących odpocząć od mięsa.

Komentarze