Któż z nas nie lubi
naleśników? Są one pod różnymi postaciami i z mnóstwem dodatków. Dziś chce wam
zaproponować naleśniki z serem i rodzynkami. Jeżeli chcecie coś do tego lub na
to dodać to śmiało można improwizować. Tradycyjnie zapraszam was poniżej, gdzie
znajdują się składniki i przepis.
Składniki:
- szklanka mleka;
- dwa jajka;
- 1.5 szklanki mąki pszennej;
- 30 ml oleju;
- szczypta soli;
- szczypta cynamonu;
- dwie łyżeczki cukru wanilinowego;
- tłuszcz do smażenia;
- 20 dag twaróg;
- cztery łyżki miodu;
- cztery łyżki rodzynek;
- dwie łyżki migdałów płatków;
- pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany;
Przejdźmy do
przygotowania naszych naleśników z serem oraz rodzynkami. Na początku musimy
przygotować ciasto na naleśniki, czyli łączymy jajka wraz z cukrem waniliowym,
dodajemy mleko, wodę, sól, olej oraz mąkę i dobrze to
Wszystko musimy razem wymieszać do uzyskania jednolitego,
płynnego ciasta. Potem na rozgrzanej patelni musimy usmażyć naleśniki. Teraz
zalewamy rodzynki wrzącą wodą, pozostawiamy na kilka minut, a następnie
odcedzamy. Potem płatki migdałowe prażymy na suchej, dobrze nagrzanej patelni. Pamiętajmy,
że nie trzeba trzymać nie wiadomo jak długo tych płatków na patelni, żeby nam
się uprażyły. Etap kolejny to łączymy w misce twaróg wraz ze śmietaną, dodajemy
lekko podgrzany miód oraz miksujemy. Teraz do serowej masy dodajemy namoczone
rodzynki i zrumienione migdałowe płatki. Delikatnie to
mieszamy. Ostatni etap to smarujemy serową masą naleśniki, a następnie składamy
je w koperty. Porównać można to, do tradycyjnych krokietów. Gotowe naleśniki
obsmażamy z obu stron na patelni i podajemy udekorowane owocami oraz świeżą
miętą. Dekorację można wybrać inną. Ja postanowiłem tradycyjnie.
Życzę
smacznych naleśników z serem i rodzynkami.
Komentarze
Prześlij komentarz