Naleśniki z serem i jagodami.



   

     Naleśniki po raz pierwszy przygotowywano już w starożytności, zarówno w Europie, jak i w Chinach. Włosi twierdzą, że naleśniki były spożywane przez starożytnych Rzymian jako zamiennik  chleba.  Następnie dotarły do Francji dzięki Katarzynie Medycejskiej, która wyszła za mąż za króla Francji i tam przyrządzała to danie. Inne źródła podają, że jako pierwsi przygotowywali je Chińczycy z ciasta ryżowego i  warzyw, a następnie dotarły one na Bliski Wschód i do Europy. Naleśniki można przygotować w wersji dietetycznej. Zamiast mąki pszennej dobrze sprawdzi się mąka pełnoziarnista lub mąka gryczana, dzięki czemu naleśniki będą bogatsze w składniki mineralne i błonnik. Można też zrezygnować z mleka, a zamiast niego dodać tylko wodę lub użyć mleka i wody w stosunku 1:1. Po przygotowaniu ciasta warto odstawić je na kilka minut, by nabrało odpowiedniej konsystencji. Jako dodatki do dietetycznych naleśników można wykorzystać samodzielnie przygotowane konfitury, świeże owoce, a śmietanę do polania zastąpić  jogurtem lub przygotować dietetyczne wytrawne farsze, np. warzywne, hummus.
Ja dzisiaj  chciałam państwu zaproponować Naleśniki z serem i czarnymi jagodami. Jeszcze widziałam je na straganach, więc pewnie je dostaniecie. Takie pyszności uwielbia nasza Agatka. Mam nadzieję, że wasze dzieci też.  Jeśli szukacie takiego jedzenia to ten przepis na naleśniki z serem dla wszystkich chętnych prezentuję poniżej.
NALEŚNIKI Z SEREM I JAGODAMI.
 SKŁADNIKI:
Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 150 ml wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • szczypta soli
Nadzienie
  • 500 g jagód
  • 300 g białego sera
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 0.5 cytryny (potrzebna będzie otarta skórka)
Dodatkowo
  • Olej do smażenia,
  • cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
  1. Ciasto:  Aby przygotować ciasto naleśnikowe – jajko rozbij do miski, dodaj dwie łyżki mąki, cukier, szczyptę soli, odrobinę mleka i wody, wymieszaj mikserem.
  2. Stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, mleko i wodę oraz roztopione masło. Mieszaj do otrzymania jednolitej konsystencji, ciasto przykryj ściereczką i odstaw je na pół godziny.
  3. Na mocno rozgrzaną patelnię nalewaj chochlą porcję ciasta.
  4. Naleśniki smaż z obu stron – mniej więcej przez minutę.
  5. Nadzienie:
  6. Ser wymieszaj ze śmietaną, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową.
  7. Jagody umyj i dokładnie oczyść tak by nadawały się do połączenia z serem.
  8. Naleśniki posmaruj masą serową, dodaj owoce, zwiń w ruloniki.
  9. Przed podaniem naleśniki przysmaż na odrobinie oleju.  Podawaj z cukrem pudrem
     Chciałam jeszcze zaproponować państwu coś ciekawego jako farsz do naleśników na przyszłość.
Kandyzowana pigwa w galaretce
Ten pyszny słodko-kwaśny dżem możesz wykorzystać do tostów, placków, naleśników. Na jego przygotowanie potrzeba 1 kg owoców. Połowę potnij w ćwiartki, a resztę w paski (bez usuwania gniazd nasiennych). Wszystko włóż do rondla i zalej wodą (ok. 1 l). Gotuj na małym ogniu przez 40 minut. Owoce wyjmij z garnka, ćwiartki odciśnij przez ściereczkę, paski zachowaj w całości. Otrzymany sok przecedź do rondla. Zważ i dosyp taką samą ilość cukru, ile waży sok. Dodaj paski pigwy i sok wyciśnięty z całej cytryny. Gotuj na małym ogniu, delikatnie mieszając. Przelej do wyparzonych słoików, zakręć wieczka i słoiki odwróć do góry dnem, zostaw do wystudzenia.


Komentarze