Naleśniki
po raz pierwszy przygotowywano już w starożytności, zarówno w Europie, jak i w
Chinach. Włosi twierdzą, że naleśniki były spożywane przez starożytnych Rzymian
jako zamiennik chleba. Następnie dotarły do Francji dzięki
Katarzynie Medycejskiej, która wyszła za mąż za króla Francji i tam
przyrządzała to danie. Inne źródła podają, że jako pierwsi przygotowywali je
Chińczycy z ciasta ryżowego i warzyw, a
następnie dotarły one na Bliski Wschód i do Europy. Naleśniki można przygotować
w wersji dietetycznej. Zamiast mąki pszennej dobrze sprawdzi się mąka
pełnoziarnista lub mąka gryczana, dzięki czemu naleśniki będą bogatsze w
składniki mineralne i błonnik. Można też zrezygnować z mleka, a zamiast niego
dodać tylko wodę lub użyć mleka i wody w stosunku 1:1. Po przygotowaniu ciasta
warto odstawić je na kilka minut, by nabrało odpowiedniej konsystencji. Jako
dodatki do dietetycznych naleśników można wykorzystać samodzielnie przygotowane
konfitury, świeże owoce, a śmietanę do polania zastąpić jogurtem lub przygotować dietetyczne wytrawne
farsze, np. warzywne, hummus.
Ja dzisiaj chciałam
państwu zaproponować Naleśniki z serem i czarnymi jagodami. Jeszcze widziałam
je na straganach, więc pewnie je dostaniecie. Takie pyszności uwielbia nasza
Agatka. Mam nadzieję, że wasze dzieci też. Jeśli szukacie takiego jedzenia to ten przepis
na naleśniki z serem dla wszystkich chętnych prezentuję poniżej.
NALEŚNIKI Z SEREM I JAGODAMI.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 200 g mąki
- 200 ml mleka
- 150 ml wody
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka roztopionego masła
- szczypta soli
Nadzienie
- 500 g jagód
- 300 g białego sera
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 0.5 cytryny (potrzebna będzie otarta skórka)
Dodatkowo
- Olej do smażenia,
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Ciasto: Aby przygotować ciasto naleśnikowe – jajko rozbij do miski, dodaj dwie łyżki mąki, cukier, szczyptę soli, odrobinę mleka i wody, wymieszaj mikserem.
- Stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, mleko i wodę oraz roztopione masło. Mieszaj do otrzymania jednolitej konsystencji, ciasto przykryj ściereczką i odstaw je na pół godziny.
- Na mocno rozgrzaną patelnię nalewaj chochlą porcję ciasta.
- Naleśniki smaż z obu stron – mniej więcej przez minutę.
- Nadzienie:
- Ser wymieszaj ze śmietaną, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową.
- Jagody umyj i dokładnie oczyść tak by nadawały się do połączenia z serem.
- Naleśniki posmaruj masą serową, dodaj owoce, zwiń w ruloniki.
- Przed podaniem naleśniki przysmaż na odrobinie oleju. Podawaj z cukrem pudrem
Chciałam jeszcze zaproponować państwu coś
ciekawego jako farsz do naleśników na przyszłość.
Kandyzowana pigwa w galaretce
Ten pyszny słodko-kwaśny dżem
możesz wykorzystać do tostów, placków, naleśników. Na jego przygotowanie
potrzeba 1 kg owoców. Połowę potnij w ćwiartki, a resztę w paski (bez usuwania
gniazd nasiennych). Wszystko włóż do rondla i zalej wodą (ok. 1 l). Gotuj na
małym ogniu przez 40 minut. Owoce wyjmij z garnka, ćwiartki odciśnij przez
ściereczkę, paski zachowaj w całości. Otrzymany sok przecedź do rondla. Zważ i
dosyp taką samą ilość cukru, ile waży sok. Dodaj paski pigwy i sok wyciśnięty z
całej cytryny. Gotuj na małym ogniu, delikatnie mieszając. Przelej do
wyparzonych słoików, zakręć wieczka i słoiki odwróć do góry dnem, zostaw do
wystudzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz