Kiedyś cały dzień byłam w ruchu
załatwiając różne sprawy. Nie miałam nawet czasu zjeść, wtedy odwiedziłam po
drodze Nową Piekarnię i skusiłam się na bardzo pachnące i apetycznie
wyglądające krokiety. Tak bardzo byłam głodna, że zjadłam cztery na raz.
Dzisiaj siedzę w domu i obmyślam menu obiadowe. I pamiętając ten świeży i pyszny smak krokietów z
Nowej Piekarni zapragnęłam spróbować je sama zrobić. Znalazłam fajny przepis w
internecie i zabrałam się do dzieła. Mam nadzieję, że i państwo lubicie krokiety?
Jeśli tak to zapraszam do zrobienia ich własnoręcznie, a jeśli z jakiś powodów
nie możecie, to proszę skorzystać z oferty Nowej Piekarni, bo oni mają smaczne
i zdrowe przekąski. Tym zaś, którzy mają dobre chęci i wolny czas prezentuję
przepis na smaczne krokiety z serem.
SKŁADNIKI:
- mąka
- mleko
- jajka
- woda gazowana
Nadzienie:
- pieczarki
- cebula
- ser żółty
- sól
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać, dodać mleko i jajka, wymieszać na
jednolitą masę, pod koniec dodać wodę gazowaną. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni. Pieczarki
myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej, cebulę kroimy w małą kostkę. Podsmażamy
wszystko na rozgrzanej patelni aż pieczarki będą miękkie i cała woda odparuje.
Odstawiamy do wystudzenia. Ser trzemy na tarce i mieszamy z zimnymi pieczarkami oraz
doprawiamy solą i pieprzem. Na naleśnika kładziemy farsz i zawijamy. Jajko
roztrzepujemy w misce. Do drugiej miski wrzucamy bułkę tartą, obtaczamy
krokiety i wrzucamy na patelnię. Smażymy, aż panierka będzie rumiana.
Drożdżowa
z figami
Chciałam również zachęcić państwa
do upieczenia drożdżowej tarty z figami. Co prawda jest na nią teraz sezon, ale
u nas w ogrodzie nie rośnie. Za to nasze sklepy dbają o to, żeby sprowadzać te
bardzo dobre śródziemnomorskie owoce. Figi to owoce, które posiadają wyjątkowe
wartości odżywcze. Szczególnie cenione są suszone figi, które są skarbnicą
wzmacniającego kości wapnia. Mają go prawie tyle samo co szklanka mleka!
Ponadto są także najlepszym źródłem błonnika spośród wszystkich suszonych
owoców. Nie brakuje w nich również obniżającego ciśnienie potasu i
zwalczającego stres magnezu. Figi to
egzotyczne owoce, które posiadają wyjątkowe wartości odżywcze. Szczególnie
cenione są suszone figi, które odznaczają się wyjątkowo wysoką zawartością
wielu ważnych dla funkcjonowania organizmu pierwiastków. Dzięki temu wspomagają
pracę układu sercowo-naczyniowego, pokarmowego, nerwowego i hormonalnego. W medycynie niekonwencjonalnej figi gotowane w
mleku uśmierzają ból gardła. Odwar z ususzonych liści używa się jako środka
przeciwko kaszlowi i na przeziębienia, a nalewka przygotowana z liści i
spirytusu łagodzi duszności w astmie. Sok mleczny (lateks), wypływający po
zranieniu kory, przyspiesza gojenie się ran, a nasiona fig działają łagodnie
przeczyszczająco. Podobno odwar z młodych listków pity na czczo zabija
pasożyty. Suszone figi wzmocnią zęby i kości. Współczesna fitoterapia poleca
pić sok z fig, by wzmocnić serce i naczynia wieńcowe. Stosowany jest on również
w leczeniu anemii. Figi posiadają Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód
cynk. I witaminy: C, A, Tiaminę, Ryboflawinę, Niacynę witaminę B6, Kwas
foliowy, witaminę E, witaminę K1. Suszone figi pomogą złagodzić stres i
poprawić pamięć. W 100 g suszonych fig
znajduje się aż 68 mg magnezu - pierwiastka, który stabilizuje pracę układu
nerwowego oraz funkcjonowanie i aktywność mózgu. Dzięki temu suszone figi mogą
zmniejszyć rozdrażnienie, nerwowość, zmęczenie, a także poprawiać sen, pamięć i
usprawnić myślenie. W związku z tym owoce te są polecane przede wszystkim
osobom, które żyją w ciągłym stresie, mają problemy ze snem oraz ciężko pracują
fizycznie i umysłowo.
Figi powinny być delikatne i miękkie w dotyku. Jednak
najlepsze są te, które pokrywa biały, równomierny nalot. W żadnym wypadku nie
jest to oznaka pleśni. Jest to wytrącający się cukier, który świadczy o tym, że
figi są wystarczająco dojrzałe i soczyste. Po zakupie figi należy przechowywać
w niskiej temperaturze, najlepiej w lodówce.
Jak jeść figi? Wystarczy umyć figi pod bieżącą wodą, a
następnie pokroić na cztery cząstki i rozchylić je. Miękki miąższ najwygodniej
zjeść łyżeczką. Owoców nie obiera się ze skórki. Figi, a także daktyle i
rodzynki, mogą powodować migrenę lub zaostrzać jej objawy. Zawierają białka, mające
w składzie tyraminę, która wywołuje bóle głowy. Fig nie powinni jeść cukrzycy.
Figi nadają się na przetwory - dżemy, konfitury,
marmolady, galaretki itd. Pasują też do sałatek, a nawet serów białych i
żółtych, włoskich wędlin czy pieczonych mięs. Z kolei suszone owoce można dodać
do owsianki czy kompotu. Nadają się także na wina i nalewki.
Nalewka figowa - przepis
W medycynie niekonwencjonalnej nalewka figowa działa
ogólnie wzmacniająco, korzystnie wpływa na serce i naczynia wieńcowe, może być
również pomocniczo stosowana w leczeniu anemii. Prócz tego łagodzi kaszel i
bóle gardła. Może nam się przydać na zimowe dni. Spróbujmy się zaopatrzyć i
spróbować na sobie czy podziałało?
Składniki:
- 2 litry spirytusu 96 proc.,
- 2 litry wody,
- 400 g suszonych fig,
- 4 goździki.
Figi i goździki wsyp do szklanego naczynia i zalej
spirytusem zmieszanym z wodą. Naczynie szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe i
ciemne miejsce na 14-16 dni. Następnie płyn zlej i przecedź przez bibułę
filtracyjną. Potem przelej do butelek, zamknij je szczelnie i wynieś do
piwnicy, gdzie nalewka powinna dojrzewać przez minimum 6 miesięcy. Po tym
czasie nalewka jest gotowa do spożycia.
A teraz nareszcie pora na upieczenie drożdżowej tarty z
figami. Skorzystajmy z tego, że można tanio je kupić w naszych sklepach i spróbujmy
własnego wypieku. Przepis dla chętnych prezentuję poniżej : )
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 50 ml mleka,
- pół torebki suszonych drożdży piekarskich,
- 150 g mąki,
- szczypta soli,
- łyżka cukru,
- jajko,
- 80 g masła,
- Masło do formy.
Wypełnienie:
- 10 świeżych fig,
- jajko,
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 5 łyżek cukru trzcinowego,
- kawałek masła.
Sposób wykonania:
Mleko podgrzej i zalej nim drożdże. Odstaw na 5 minut. Mąkę
przesiej ze szczyptą soli. Dodaj cukier i drożdże. Zagnieć ciasto. Gdy
przestanie się kleić do rąk lub końcówek miksera, dodaj pokrojone masło i chwilę
wyrabiaj dalej. Odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, przełóż je
do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Odstaw ponownie do podrośnięcia.
Figi opłucz i potnij w plasterki. Jajko ubij ze śmietanką. Palcem zrób
zagłębienia w cieście i napełnij je kremem. Na wierzchu ułóż figi. Posyp je
cukrem. Piecz ok. 35 minut w 190 stopniach Celsjusza.
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz