Krokiety z serem.



     Kiedyś cały dzień byłam w ruchu załatwiając różne sprawy. Nie miałam nawet czasu zjeść, wtedy odwiedziłam po drodze Nową Piekarnię i skusiłam się na bardzo pachnące i apetycznie wyglądające krokiety. Tak bardzo byłam głodna, że zjadłam cztery na raz. Dzisiaj siedzę w domu i obmyślam menu obiadowe. I  pamiętając ten świeży i pyszny smak krokietów z Nowej Piekarni zapragnęłam spróbować je sama zrobić. Znalazłam fajny przepis w internecie i zabrałam się do dzieła. Mam nadzieję, że i państwo lubicie krokiety? Jeśli tak to zapraszam do zrobienia ich własnoręcznie, a jeśli z jakiś powodów nie możecie, to proszę skorzystać z oferty Nowej Piekarni, bo oni mają smaczne i zdrowe przekąski. Tym zaś, którzy mają dobre chęci i wolny czas prezentuję przepis na smaczne krokiety z serem.
SKŁADNIKI:
  • mąka
  • mleko
  • jajka
  • woda gazowana
Nadzienie:
  • pieczarki
  • cebula
  • ser żółty
  • sól
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać, dodać mleko i jajka, wymieszać na jednolitą masę, pod koniec dodać wodę gazowaną.  Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni. Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej, cebulę kroimy w małą kostkę. Podsmażamy wszystko na rozgrzanej patelni aż pieczarki będą miękkie i cała woda odparuje. Odstawiamy do wystudzenia. Ser trzemy na  tarce i mieszamy z zimnymi pieczarkami oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na naleśnika kładziemy farsz i zawijamy. Jajko roztrzepujemy w misce. Do drugiej miski wrzucamy bułkę tartą, obtaczamy krokiety i wrzucamy na patelnię. Smażymy, aż panierka będzie rumiana.
Drożdżowa z figami
     Chciałam również zachęcić państwa do upieczenia drożdżowej tarty z figami. Co prawda jest na nią teraz sezon, ale u nas w ogrodzie nie rośnie. Za to nasze sklepy dbają o to, żeby sprowadzać te bardzo dobre śródziemnomorskie owoce. Figi to owoce, które posiadają wyjątkowe wartości odżywcze. Szczególnie cenione są suszone figi, które są skarbnicą wzmacniającego kości wapnia. Mają go prawie tyle samo co szklanka mleka! Ponadto są także najlepszym źródłem błonnika spośród wszystkich suszonych owoców. Nie brakuje w nich również obniżającego ciśnienie potasu i zwalczającego stres magnezu.  Figi to egzotyczne owoce, które posiadają wyjątkowe wartości odżywcze. Szczególnie cenione są suszone figi, które odznaczają się wyjątkowo wysoką zawartością wielu ważnych dla funkcjonowania organizmu pierwiastków. Dzięki temu wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, pokarmowego, nerwowego i hormonalnego. W  medycynie niekonwencjonalnej figi gotowane w mleku uśmierzają ból gardła. Odwar z ususzonych liści używa się jako środka przeciwko kaszlowi i na przeziębienia, a nalewka przygotowana z liści i spirytusu łagodzi duszności w astmie. Sok mleczny (lateks), wypływający po zranieniu kory, przyspiesza gojenie się ran, a nasiona fig działają łagodnie przeczyszczająco. Podobno odwar z młodych listków pity na czczo zabija pasożyty. Suszone figi wzmocnią zęby i kości. Współczesna fitoterapia poleca pić sok z fig, by wzmocnić serce i naczynia wieńcowe. Stosowany jest on również w leczeniu anemii. Figi posiadają Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód cynk. I witaminy: C, A, Tiaminę, Ryboflawinę, Niacynę witaminę B6, Kwas foliowy, witaminę E, witaminę K1. Suszone figi pomogą złagodzić stres i poprawić pamięć.  W 100 g suszonych fig znajduje się aż 68 mg magnezu - pierwiastka, który stabilizuje pracę układu nerwowego oraz funkcjonowanie i aktywność mózgu. Dzięki temu suszone figi mogą zmniejszyć rozdrażnienie, nerwowość, zmęczenie, a także poprawiać sen, pamięć i usprawnić myślenie. W związku z tym owoce te są polecane przede wszystkim osobom, które żyją w ciągłym stresie, mają problemy ze snem oraz ciężko pracują fizycznie i umysłowo.
Figi powinny być delikatne i miękkie w dotyku. Jednak najlepsze są te, które pokrywa biały, równomierny nalot. W żadnym wypadku nie jest to oznaka pleśni. Jest to wytrącający się cukier, który świadczy o tym, że figi są wystarczająco dojrzałe i soczyste. Po zakupie figi należy przechowywać w niskiej temperaturze, najlepiej w lodówce.
Jak jeść figi? Wystarczy umyć figi pod bieżącą wodą, a następnie pokroić na cztery cząstki i rozchylić je. Miękki miąższ najwygodniej zjeść łyżeczką. Owoców nie obiera się ze skórki. Figi, a także daktyle i rodzynki, mogą powodować migrenę lub zaostrzać jej objawy. Zawierają białka, mające w składzie tyraminę, która wywołuje bóle głowy. Fig nie powinni jeść cukrzycy.
Figi nadają się na przetwory - dżemy, konfitury, marmolady, galaretki itd. Pasują też do sałatek, a nawet serów białych i żółtych, włoskich wędlin czy pieczonych mięs. Z kolei suszone owoce można dodać do owsianki czy kompotu. Nadają się także na wina i nalewki.
Nalewka figowa - przepis
W medycynie niekonwencjonalnej nalewka figowa działa ogólnie wzmacniająco, korzystnie wpływa na serce i naczynia wieńcowe, może być również pomocniczo stosowana w leczeniu anemii. Prócz tego łagodzi kaszel i bóle gardła. Może nam się przydać na zimowe dni. Spróbujmy się zaopatrzyć i spróbować na sobie czy podziałało?
Składniki:
  • 2 litry spirytusu 96 proc.,
  • 2 litry wody,
  • 400 g suszonych fig,
  • 4 goździki.
Figi i goździki wsyp do szklanego naczynia i zalej spirytusem zmieszanym z wodą. Naczynie szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe i ciemne miejsce na 14-16 dni. Następnie płyn zlej i przecedź przez bibułę filtracyjną. Potem przelej do butelek, zamknij je szczelnie i wynieś do piwnicy, gdzie nalewka powinna dojrzewać przez minimum 6 miesięcy. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.
A teraz nareszcie pora na upieczenie drożdżowej tarty z figami. Skorzystajmy z tego, że można tanio je kupić w naszych sklepach i spróbujmy własnego wypieku. Przepis dla chętnych prezentuję poniżej : )
SKŁADNIKI:
Ciasto:
  • 50 ml mleka,
  • pół torebki suszonych drożdży piekarskich,
  • 150 g mąki,
  • szczypta soli,
  • łyżka cukru,
  • jajko,
  • 80 g masła,
  • Masło do formy.
Wypełnienie:
  • 10 świeżych fig,
  • jajko,
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 5 łyżek cukru trzcinowego,
  • kawałek masła.
Sposób wykonania:
Mleko podgrzej i zalej nim drożdże. Odstaw na 5 minut. Mąkę przesiej ze szczyptą soli. Dodaj cukier i drożdże. Zagnieć ciasto. Gdy przestanie się kleić do rąk lub końcówek miksera, dodaj pokrojone masło i chwilę wyrabiaj dalej. Odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, przełóż je do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Odstaw ponownie do podrośnięcia. Figi opłucz i potnij w plasterki. Jajko ubij ze śmietanką. Palcem zrób zagłębienia w cieście i napełnij je kremem. Na wierzchu ułóż figi. Posyp je cukrem. Piecz ok. 35 minut w 190 stopniach Celsjusza.
SMACZNEGO : )





Komentarze