Pora na krokiety z
kapustą i grzybami jest zawsze idealna. Nie ważne, że jest to bardzo proste danie,
ale dobrze przygotowane zapadają w pamięci na długo. Ja sam lubię sobie zjeść,
często spontanicznie, krokiety z kapustą i grzybami. Jest to coś, co lubię.
Dlatego dziś chce was zaprosić do jednego z wielu przepisów na te wspaniałe
danie. Przepis i składniki tradycyjnie umieszczam poniżej. Przepis przewiduję
około 15 sztuk. Zapraszam.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe
- cztery szklanki mleka;
- trzy szklanki mąki pszennej;
- jedno jajko;
- jedna łyżeczka soli;
- olej do smażenia;
Farsz
- 200 gram namoczonych suszonych grzybów ( najlepiej w wodzie,
na co najmniej 4 godziny);
- 750 gram kapusty kiszonej;
- jedna duża cebula;
- 50 gram masła;
- liść laurowy;
- parę ziarenek pieprzu;
- parę ziarenek ziela angielskiego;
- sól;
Panierka
- jedna szklanka mleka;
- 0.25 szklanki mąki;
- półtorej szklanki bułki tartej;
- olej do smażenia;
Czas na
przygotowanie. Na początku należy przygotować składniki farszu. Mowa tutaj o
grzybach. Należy je gotować razem z wodą, w której się one moczyły przez około
pół godziny, do momentu, kiedy zmiękły. Potem odcedzamy i zostawiamy wywar.
Teraz nasz wywar, w którym moczyły się grzyby, należy uzupełnić wodą, dodać
liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu. Pamiętajmy, żeby
kapustę dokładnie wypłukać w zimnej wodzie oraz gotować w wywarze z grzybów z
przyprawami do miękkości przez około 45 minut. Żeby nie tracić czasu to
pomiędzy czynnościami możemy przygotować naleśniki. Chodzi nam o przygotowanie
jajka, mleka, mąki oraz soli. To wszystko musimy zmiksować, żeby powstało
gładkie ciasto i trzeba je odstawić na około pół godziny. Potem na patelni
musimy dobrze rozgrzać olej, wlać porcję ciasta naleśnikowego i smażyć cienkie
naleśniki, pamiętając żeby z obu stron były one zrobione na złoto. To układamy
na stosiku na talerzu i odstawiamy. Pora na przygotowanie farszu. Pora, żeby na
maśle szklić cebulę. Odsączyć grzyby oraz odciśniętą, ugotowaną kapustę
przepuścić przez maszynkę do mielenia, pamiętając żeby użyć sitka z
największymi otworami, do farszu trzeba dodać cebulę razem z masłem. To
wszystko obficie przyprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. Zrobiony
farsz rozsmarować na naleśnikach i zawinąć je w rulon. Do końcowych czynności
jeszcze należy przygotowanie składniki do panierowania, czyli trzeba mąkę
wymieszać z mlekiem, wysypać na talerz bułkę tartą. Teraz na sam koniec jedyne,
co musimy to nadziane naleśniki panierować w cieście oraz bułce tartej i smażyć
je na rozgrzanym oleju, pamiętając, żeby z każdej strony były na złoty kolor. I
mamy gotowe krokiety. Możemy podawać je z filiżanką czerwonego barszczu.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz