Kluski śląskie są znane zapewne każdemu. Ja
poznałem je i doceniłem będąc u rodziny właśnie na śląsku. Dobrze zrobione
zadowolą niejednego łasucha, ale jeżeli ktoś doda np. za dużo mąki i wyjdą one
gumowe albo twardawe to już nie zachęca nas to do spożywania ich. Kluski
śląskie można również znaleźć w ofercie Nowej Piekarni z Łukowa. To taka wersja
dla leniwych i nielubiących gotować. Dziś zaproponuje wam przepis właśnie na
kluski śląskie. Są one również taką alternatywą, kiedy dzień wcześniej
nagotujemy do obiadu za dużo ziemniaków, to zamiast wyrzucać je i marnować
jedzenie, można wykorzystać na drugi dzień robiąc ową śląską potrawę.
Składniki:
- 400 g ugotowanych ziemniaków oraz pokrojonych;
- 100 g mąki ziemniaczanej;
- jedno jajko;
Przejdźmy teraz do wykonania. Nasze składniki należy umieścić w naczyniu i zmiksować lub dobrze pognieść tak, żeby uzyskać jednolitą masę. W powyższych składnikach na kluski śląskie nie zamieściłem soli. Należy pamiętać, że jeśli ktoś gotuje ziemniaki bez soli to wtedy należy dodać na tym etapie sól. Teraz z naszej masy musimy uformować kulki pamiętając, że na środku każdej z nich należy zrobić palcem zagłębienie. Ostatnim etapem jest wrzucenie ich na osolony wrzątek i musimy je gotować przez 2 minuty od wypłynięcia na wierzch. I to tyle.
Mamy pyszne kluski śląskie. A jeszcze jakby nam było mało, można polać do dziurek sosu z mięsa. Dużo kalorii, ale czego się nie robi dla przepysznego obiadu. Pamiętajmy, że też można gotowe kupić z Nowej Piekarni.
- 400 g ugotowanych ziemniaków oraz pokrojonych;
- 100 g mąki ziemniaczanej;
- jedno jajko;
Przejdźmy teraz do wykonania. Nasze składniki należy umieścić w naczyniu i zmiksować lub dobrze pognieść tak, żeby uzyskać jednolitą masę. W powyższych składnikach na kluski śląskie nie zamieściłem soli. Należy pamiętać, że jeśli ktoś gotuje ziemniaki bez soli to wtedy należy dodać na tym etapie sól. Teraz z naszej masy musimy uformować kulki pamiętając, że na środku każdej z nich należy zrobić palcem zagłębienie. Ostatnim etapem jest wrzucenie ich na osolony wrzątek i musimy je gotować przez 2 minuty od wypłynięcia na wierzch. I to tyle.
Mamy pyszne kluski śląskie. A jeszcze jakby nam było mało, można polać do dziurek sosu z mięsa. Dużo kalorii, ale czego się nie robi dla przepysznego obiadu. Pamiętajmy, że też można gotowe kupić z Nowej Piekarni.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz