Kluski śląskie są
idealne do wielu potraw. Można podawać je z różnego rodzaju mięsem czy innymi
pysznościami. W tym przepisie, który moja mama korzysta od lat, chciałbym was
zaprosić na kluski śląskie z gulaszem drobiowym. Składniki na kluski śląskie
oraz gulasz zamieszczam tradycyjnie poniżej.
Składniki:
GULASZ
- 40 dag filetu z kurczaka;
- 10 dag boczek wędzony;
- 1 cebula;
- tłuszcz;
- sól;
- pieprz;
- szczypta ostrej papryki ostra - szczypta
- natka pietruszki;
- sos uniwersalny ciemny;
KLUSKI ŚLĄSKIE
- 1 kg ugotowanych ziemniaków;
- 25 dag mąki ziemniaczanej;
- sól;
Na początku
przejdziemy do przygotowania naszego drobiowego gulaszu. Musimy umyć mięso,
osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w grubszą kostkę. Z boczkiem wędzonym
robimy to samo, czyli kroimy w kostkę. Wrzucamy na tłuszcz mięso i posypujemy
boczek papryką ostrą, solą i wszystko należy przesmażyć. Teraz musimy obrać
cebulę, pokroić ją w kostkę, przesmażyć na tłuszczu i dodać to do naszego
mięsa. Następnie wlewamy ciemny sos do mięsa, odrobinę czasu trzeba to razem
poddusić. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Trzeba opłukać natkę
pietruszki i ją pokroić. No i przechodzimy do sztandarowego dania tej potrawy,
czyli klusek śląskich. Na początek przepuszczamy ziemniaki w maszynce, dodajemy
pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Robimy z ciasta lekko spłaszczone
kulki z dziurką w środku. Gotujemy kluski we wrzącej i osolonej wodzie, od
momentu wypłynięcia na wierzch przez około 3 minuty na małym ogniu. Nasze
gotowe kluski podajemy polane gulaszem i posypane natką pietruszki.
Życzę
smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz