Kluski śląskie w sosie mięsnym

Kluski śląskie, będące tradycyjną potrawą tamtejszej kuchni, zdobyły dużą popularność w wielu innych regionach naszego kraju. Proste w przygotowaniu, w połączeniu z dobrym sosem, zapewnią nam smakowity i treściwy obiad. I takie właśnie kluski śląskie proponuję w poniższym wpisie.

Składniki na kluski:
1 kg ziemniaków, 250 g mąki ziemniaczanej, sól
Składniki na sos mięsny:
500 g łopatki bez kości, 2 cebule, 1 marchewka, 1 pietruszka, sól, pieprz, sos sojowy ciemny

Wykonanie:
Przygotować sos. Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć z każdej strony na gorącym tłuszczu. Na osobnej patelni usmażyć pokrojoną w piórka cebulę i dodać do mięsa. Mięso zalać wodą i zagotować. Następnie dodać startą marchewkę i pietruszkę. Gotować, aż mięso będzie miękkie, od czasu do czasu podlewając niewielką ilością wody, by mięso się nie przypaliło. Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Sos można lekko zagęścić jedną łyżką bułki tartej.
Przygotować kluski. Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić i przepuścić przez praskę. Masę ziemniaczaną wymieszać z mąką i solą. Zagnieść ciasto i uformować z niego wałek. Z ciasta odkrawać małe kawałeczki, formując z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Palcem utworzyć wgłębienia i odstawić na oprószoną mąkę stolnicę. Wrzucić do osolonego wrzątku, zamieszać drewnianą łyżką i gotować około 1 - 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch (najlepiej sprawdzić samemu stan ugotowania). Wyjmować łyżką cedzakową na talerze. Polać gorącym sosem.

Kluski śląskie doczekały się w ostatnich latach wielu modyfikacji. Dodaje się do nich szpinak, sok z aronii lub koncentrat pomidorowy. Zyskują dzięki temu nowe kolory i ciekawe smaki. Przepisy na wspomniane modyfikacje można odnaleźć na tutejszym blogu.

Komentarze