Kluski śląskie, będące tradycyjną potrawą tamtejszej
kuchni, zdobyły dużą popularność w wielu innych regionach naszego kraju.
Proste w przygotowaniu, w połączeniu z dobrym sosem, zapewnią nam smakowity i
treściwy obiad. I takie właśnie kluski śląskie proponuję w poniższym wpisie.
Składniki na kluski:
1 kg ziemniaków, 250 g mąki ziemniaczanej, sól
Składniki na sos mięsny:
500 g łopatki bez kości, 2 cebule, 1 marchewka, 1 pietruszka, sól,
pieprz, sos sojowy ciemny
Wykonanie:
Przygotować sos. Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć z każdej strony na
gorącym tłuszczu. Na osobnej patelni usmażyć pokrojoną w piórka cebulę i dodać
do mięsa. Mięso zalać wodą i zagotować. Następnie dodać startą marchewkę i
pietruszkę. Gotować, aż mięso będzie miękkie, od czasu do czasu podlewając
niewielką ilością wody, by mięso się nie przypaliło. Pod koniec gotowania
doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Sos można lekko zagęścić
jedną łyżką bułki tartej.
Przygotować kluski. Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
Odcedzić, wystudzić i przepuścić przez praskę. Masę ziemniaczaną wymieszać
z mąką i solą. Zagnieść ciasto i uformować z niego wałek. Z ciasta
odkrawać małe kawałeczki, formując z nich kulki wielkości orzecha włoskiego.
Palcem utworzyć wgłębienia i odstawić na oprószoną mąkę stolnicę. Wrzucić do
osolonego wrzątku, zamieszać drewnianą łyżką i gotować około 1 - 2 minuty od
momentu wypłynięcia na wierzch (najlepiej sprawdzić samemu stan ugotowania).
Wyjmować łyżką cedzakową na talerze. Polać gorącym sosem.
Kluski śląskie doczekały się w ostatnich latach wielu
modyfikacji. Dodaje się do nich szpinak, sok z aronii lub koncentrat
pomidorowy. Zyskują dzięki temu nowe kolory i ciekawe smaki. Przepisy na
wspomniane modyfikacje można odnaleźć na tutejszym blogu.
Komentarze
Prześlij komentarz