Kluski śląskie do wspaniałego obiadu.



     Kluski śląskie to jedno z tradycyjnych dań Kuchni Polskiej, które bardzo często jest serwowane w naszej rodzinie i  na naszym stole. Nie znam też nikogo, kto by nie lubił tego dania. Za to znam kilka osób, które wprost uwielbiają te kluseczki i nie wyobrażają sobie przynajmniej raz w tygodniu, by one nie  gościły w naszym domu. Najbardziej smakują mi malutkie kluseczki polane sosem  pieczarkowym z wyczuwalnymi kawałkami grzybów. Przepis jest  bardzo prosty, więc każdy poradzi sobie z nimi bez najmniejszych problemów. Należy tylko pamiętać, że klusek śląskich nie  zrobi się z młodych ziemniaków. Lepiej  przepuścić przez praskę ciepłe ziemniaki niż te ostudzone.
W przepisie tym nie ma podanych dokładnych ilości poszczególnych składników, tutaj należy trzymać się proporcji ziemniaków do mąki. Zachęcam więc do zrobienia tych kluseczków samodzielnie, a jeśli z jakiś powodów nie możemy, to zapraszam na zakupy do Nowej Piekarni, a na pewno tam zaopatrzymy się w smaczne kluski śląskie. Dla chętnych, którzy chcą spróbować swojego wyrobu dobry przepis, który prezentuję poniżej.
Kluski śląskie
[70 - 80 sztuk w zależności od wielkości kluseczek]
SKŁADNIKI:
  • ugotowane ziemniaki (ok. 1 kg)
  • - 3 jajka
  • łyżeczka masła
  • ew. szczypta soli
Sposób wykonania:
Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki (jeszcze ciepłe) przeciskam przez praskę razem z masłem i przekładam do miski. Ziemniaczaną masę uklepuję w naczyniu, aby powierzchnia była równa. Dzielę masę za pomocą noża na 4 równe części - ćwiartkę masy wyjmuję i w to puste miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną w takiej ilości, aby powierzchnia ziemniaków zrównała się z powierzchnią mąki. Do miski wkładam uprzednio wyjętą ćwiartkę ziemniaków, wbijam jajka i całość wyrabiam na jednolite ciasto.
Z masy ziemniaczanej odrywam niewielkie kawałki i formuję z nich kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, w środku każdej kulki robię palcem wgłębienie (dziurkę). Kluski wkładam partiami do osolonej, wrzącej wody i gotuję ok. 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane kluski wyjmuję za pomocą łyżki cedzakowej dziurkami do dołu, osączam i wykładam na półmisek. Podaję polane sosem pieczeniowym lub grzybowym (pieczarkowym) z mięsem i surówką.

Kotlety mielone pieczone z sosem pieczarkowym i mozzarellą
     Tradycyjnie do klusek śląskich robimy bardzo pyszny sos z pieczarkami i mamy danie gotowe. A ja dzisiaj chciałam wam zaproponować te pyszne kluseczki do pieczonych kotletów mielonych, które też będą z sosem pieczarkowym. Mam nadzieję, że to danie razem z surówką z cukinii sprawi, że ten obiad będzie smaczny i bardzo pożywny. Te pieczone kotlety mielone z sosem pieczarkowym i mozzarellą to danie idealne na rodzinny obiad. Zgrabne kotlety mielone, aromatyczny sos pieczarkowy i cudownie rozpływająca się mozzarella :) Takim obiadem będą zachwyceni wszyscy Twoi bliscy. Bo to nie są tradycyjne kotlety. Tych się nie smaży. Kotlety są pełne zeszklonej cebulki i aromatycznej natki. Idealnie komponują się z sosem ze świeżych pieczarek i słodkiej śmietanki, a mozzarella... jest kropką nad i w tym daniu. Wbrew pozorom przygotowanie takie obiadu wcale nie jest trudne. Pieczone kotlety mielone robi się szybko, a ich największą zaletą jest to, że... są pieczone :) To jest naprawdę proste danie, a wrażenia smakowe są niezapomniane. Zaufaj mi, Twoja rodzina będzie oczarowana. Dla chętnych przepis prezentuję poniżej : )
SKŁADNIKI:
Kotlety:
3/4 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego (może być też sama wieprzowina)
1 średniej wielkości biała cebula
1 jajko
1 bułka kajzerka
1/2 szklanki mleka
2 czubate łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

sos pieczarkowy i mozzarella:
1/2 kg małych pieczarek
1 cebula średniej wielkości
1 szklanka bulionu
1/2 szklanki słodkiej śmietanki (min. 18%)
2 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
15 dag twardej mozzarelli
Sposób przygotowania:
  1. Kajzerkę podziel na małe kawałki, przełóż do miseczki, zalej mlekiem.
  2. Obrane cebule (na sos) pokrój na piórka. Pieczarki obierz (większe pokrój na połówki). Mozzarellę pokrój na paski o szerokości około 1/2 cm.
  3. Obraną cebulę pokrój na drobną kostkę. Na małej patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj cebulę, lekko posól, smaż na średnim ogniu cały czas mieszając, aż się zeszkli (zajmie Ci to 2-3 minuty).
  4. Piekarnik rozgrzej do 230 stopni.
  1. Mięso przełóż do dużej miski, kajzerkę z mlekiem, cebulę, natkę pietruszki i jajko. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób na jednolitą masę (jeśli będzie rzadka, dodaj trochę tartej bułki).
  1. Z masy uformuj rękoma (zwilżonymi wodą) kotlety, układaj je w dużej formie wysmarowanej olejem.
  2. Formę z kotletami wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 15 minut.
  3. Przygotuj sos: na patelni silnie rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól i smaż cały czas mieszając przez minutę. Dodaj pieczarki i smaż na dużym ogniu (nie przerywając mieszania), aż zaczną się lekko przyrumieniać na brzegach.
  4. Patelnię z pieczarkami zestaw z ognia, wlej bulion i śmietankę, dodaj natkę, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
  5. Formę z kotletami wyjmij z piekarnika i zalej sosem - powinien sięgać mniej więcej do 2/3 wysokości kotletów.
  6. Wstaw ponownie do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i zapiekaj przez 30 minut.
  7. Wyjmij z piekarnika, na kotletach ułóż kratkę z pasków mozzarelli, wstaw na kilka minut, aż ładnie się rozpuści.
  8. Zjedzmy te pyszności z kluskami śląskimi i zdrową surówką z cukinii, którą za chwilę sami zrobimy.
Pyszna surówka z cukinii
     Soczysta i kolorowa surówka warzywna z pysznym sosem majonezowym. Świetny dodatek do naszego obiadu! Mam nadzieję, że państwu będzie smakować z kluskami śląskimi i z pieczonymi mielonymi kotletami. Dla chętnych przepis prezentuję poniżej.
 Składniki:
  • 1 cukinia
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 papryka (czerwona lub żółta albo pół na pół)
  • pół pęczka koperku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • sól i pieprz
 Sposób wykonania:
Cukinię i rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach, a paprykę kroimy w drobną kostkę. Koperek drobno siekamy.  Wszystkie warzywa przekładamy do miski i mieszamy.  W osobnej miseczce mieszamy majonez z jogurtem, miodem oraz po pół łyżeczki soli i pieprzu. Tak przygotowany sos dodajemy do warzyw i dokładnie mieszamy.   Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
 SMACZNEGO: )


Komentarze