Dzisiaj pragnę
zaprosić państwa do bardzo przyjemnej czynności jaką będzie upieczenie
smacznych drożdżówek z wiśnią. Nie są to zwykłe drożdżówki z wiśnią, lecz
bardzo smaczne drożdżówki z wiśniami i kremem migdałowym. Takie drożdżówki
właśnie upiekła na swoje imieniny Bronka i poczęstowała nas nimi. Były bardzo
smaczne i znikały jedna po drugiej. Miała też drożdżówki z serem i drożdżówki z
jagodami, ale te podobno kupiła w Nowej Piekarni. Kupiła bardzo świeże, więc goście
zjadali te pyszności popijając dobrą kawą i herbatą, w zależności co kto wolał.
Powiedziała nam skrycie, że w Nowej Piekarni były też smakowicie wyglądające
naleśniki z serem i krokiety. Zachęcała nas żebyśmy się tam wybrali, bo można
kupić do obiadu kluski śląskie i bardzo smaczny pieróg na ciepło z kapustą i
pieróg na ciepło z mięsem. Bronka na nasze spotkanie biegła prosto po pracy i
wszystkie słodkości wypakować i poukładać na stole pomagałyśmy jej wspólnie.
Zaplanowała także kanapki z chleba przyszłości i wędliną bo wszyscy bardzo
byliśmy głodni. Kanapki powstały szybko i zostały postawione na stole. Jeden z
zaproszonych gości przyniósł komputer, na którym wspólnie obejrzeliśmy ciekawy
film. Kiedy światło zgasło goście oglądając projekcje częstowali się. Kiedy
światło zabłysło prawie wszystkie talerze były puste. Znakiem czego wszystko
gościom smakowało i nic się nie zmarnowało. Wszyscy najedzeni i szczęśliwi
wróciliśmy do domu. Mi bardzo posmakowały drożdżówki z wiśnią, które Bronka
sama upiekła i poprosiłam o przepis. Koleżanka przesłała mi go pocztą
elektroniczną. I ten właśnie przepis teraz dla chętnych prezentuję poniżej.
Drożdżówki z
wiśniami i kremem migdałowym
Składniki
18 sztuk
- 60 ml ciepłej wody
- 1 łyżka + 1 łyżeczka (razem 9 g) suchych drożdży instant
- 500 g mąki pszennej tortowej, przesianej
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 5 jajek
- 350 g masła, miękkiego
Nadzienie: 72 wiśnie, wydrylowane
Krem migdałowy
- 4 żółtka
- 60 g cukru
- 50 g mąki
- 1/2 litra tłustego mleka
- 50 g bardzo drobno zmielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki esencji migdałowej (ekstraktu)
oraz: 1 jajko, roztrzepane
Lukier migdałowy
- 3/4 szklanki cukru pudru
- około 4 - 5 łyżek wody
- 1 łyżeczka esencji migdałowej (ekstraktu)
Sposób przygotowania:
- Wieczorem lub późnym popołudniem, dnia poprzedzającego pieczenie drożdżówek:
- Wsypać drożdże do kubka z ciepłą wodą, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 - 15 minut (po tym czasie drożdże powinny się spienić, jeśli nic się nie dzieje, należy powtórzyć z innymi drożdżami).
- Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, sól. Dodać drożdże z wodą i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać 3 jajka i wymieszać lub zmiksować składniki na wolnych obrotach miksera.
- Dodać kolejne jajko, zwiększyć nieco obroty miksera i miksować, aż składniki prawie się połączą w jedną masę. Dodać kolejne jajko i dalej miksować. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, ale powinno przyklejać się do dna i ścianek miski.
- Ciasto wyrabiać jeszcze przez 10 minut (rękami lub mikserem). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 - 2 godziny.
- Do wyrośniętego ciasta dodawać partiami masło, po około 2 łyżki i łączyć je z ciastem, wyrabiając rękami lub mikserem na średnich obrotach. Później dodawać więcej masła w mniejszych odstępach czasu, w miarę jak będzie ono szybciej łączyło się z ciastem. Miksować tylko do czasu całkowitego połączenia się masła z ciastem.
- Ciasto włożyć do miski, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki.
- Następnego dnia rano:
- Przygotować krem migdałowy: żółtka i cukier ubijać aż masa zbieleje i będzie puszysta. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. W międzyczasie zagotować mleko. Mieszając masę jajeczną drewnianą łyżką, połączyć ze stopniowo dolewanym wrzącym mlekiem. Mieszać aż krem będzie gładki. Przelać do garnka z grubym dnem i mieszając rózgą, podgrzewać na wolnym ogniu, aż krem zgęstnieje. Delikatnie zagotować, zdjąć z ognia, wymieszać z mielonymi migdałami i esencją migdałową. Ostudzić.
- Wyjąć ciasto drożdżowe z lodówki i rozwałkować je na placek o grubości 1 cm, na lekko posypanej mąką stolnicy. Przyciąć boki, uzyskując w miarę dokładny kwadrat.
- Ciasto pokroić na mniejsze kwadraty o boku około 7 cm. Na środek nakładać po jednej łyżce kremu i po 4 wiśnie. Składając wszystkie rogi ciasta do środka, bardzo dokładnie je zlepiać, tak, aby winie pozostały widoczne w szparach.
- Układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, w odległości 5 cm od siebie (lepiej, aby po wyrośnięciu drożdżówki nie stykały się ze sobą). Odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do środkowej części piekarnika. Piec na złoty kolor przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić i przełożyć do wystygnięcia na metalową kratkę.
- Przygotować lukier: cukier puder przesiać na płaski talerz, dodać esencję migdałową i stopniowo dodając wodę, mieszać, aż powstanie gęsty lukier. Posmarować wierzch drożdżówek. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Można zamrozić.
- Wskazówki
- Ciasto drożdżowe przy wyrabianiu jest rzadkie (luźne) i dlatego łatwo się je wyrabia (ręką lub mikserem) - nie trzeba dosypywać mąki, ciasto ma się kleić. Większa ilość masła w cieście sprawia, że drożdżówki są jeszcze smaczniejsze i długo pozostają świeże.
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz