Witam państwa dzisiaj bardzo serdecznie i
pragnę zaprosić do upieczenia dobrze wyglądających i bardzo smacznych
drożdżówek z serem. Te drożdżówki przez was upieczone będą delikatne, puszyste
i bardzo smaczne. Drożdżówki z serem
upieczone z tego przepisu zawsze
wychodzą i są dużo lepsze od tych z cukierni. Możemy mieć świeże na jutro do kawy na śniadanie i dla dziecka do szkoły.
A jaka satysfakcja, że sami je zrobiliśmy? Tym, którzy się zdecydują upiec
te pyszności, przepis prezentuję
poniżej.
SKŁADNIKI:
-3,5 szklanki mąki
-3/4 szklanki ciepłego mleka
-5 dag drożdży (1/2 kostki)
-1 szklanka cukru
-1 jajko
-2 żółtka
-1/4 kostki masła
-1 op. cukru waniliowego (około 1 łyżka)
NADZIENIE
-250 g sera białego (ja używam chudego)
-1 jajko
-3 łyżki cukru
dodatkowo 1 jajko do smarowania drożdżówek.
-3/4 szklanki ciepłego mleka
-5 dag drożdży (1/2 kostki)
-1 szklanka cukru
-1 jajko
-2 żółtka
-1/4 kostki masła
-1 op. cukru waniliowego (około 1 łyżka)
NADZIENIE
-250 g sera białego (ja używam chudego)
-1 jajko
-3 łyżki cukru
dodatkowo 1 jajko do smarowania drożdżówek.
Sposób przygotowania:
Przygotowanie naszych bułeczek zaczynamy od zrobienia rozczynu.
Drożdże rozkruszamy, dodajemy 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki,
oraz wlewamy ciepłe mleko. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pozostałe składniki czyli mąkę, resztę cukru, cukier waniliowy, 2 żółtka, 1 jajko, dajemy do miski. Masło rozpuszczamy i studzimy.
Wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski i całość mieszamy.
Dodajemy masło. Wyrabiamy ciasto tak by było gładkie i elastyczne. W czasie wyrabiania jest konieczność podsypania ciasta, ponieważ na początku troszkę się klei.
Ciasto odkładamy do miski, w ciepłe miejsce na około 1 godzinkę do wyrośnięcia.
Ser mieszamy wraz z jajkiem i cukrem. można ser zmielić.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałek, i wałkujemy na spory placek. Smarujemy go serem, nie grubo
I zwijamy. Ciasto kroimy na pionowe paski i zawijamy jak cukierki.
drożdżówki układamy na blaszce, smarujemy jajkiem i pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 170 stopni. Potem wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Przygotowanie naszych bułeczek zaczynamy od zrobienia rozczynu.
Drożdże rozkruszamy, dodajemy 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki,
oraz wlewamy ciepłe mleko. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pozostałe składniki czyli mąkę, resztę cukru, cukier waniliowy, 2 żółtka, 1 jajko, dajemy do miski. Masło rozpuszczamy i studzimy.
Wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski i całość mieszamy.
Dodajemy masło. Wyrabiamy ciasto tak by było gładkie i elastyczne. W czasie wyrabiania jest konieczność podsypania ciasta, ponieważ na początku troszkę się klei.
Ciasto odkładamy do miski, w ciepłe miejsce na około 1 godzinkę do wyrośnięcia.
Ser mieszamy wraz z jajkiem i cukrem. można ser zmielić.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałek, i wałkujemy na spory placek. Smarujemy go serem, nie grubo
I zwijamy. Ciasto kroimy na pionowe paski i zawijamy jak cukierki.
drożdżówki układamy na blaszce, smarujemy jajkiem i pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 170 stopni. Potem wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Do
tych mięciutkich i bardzo smacznych drożdżówek z serem chciałam państwu również
zaproponować Tarte z pigwą, wszak właśnie jest teraz na nią sezon, dlatego warto
spróbować i takiego wypieku. Znalazłam parę uwag na temat tego owocu: Pigwa to
duży wieloletni krzew lub drzewo. W naszej strefie klimatycznej dorasta do ok.
3 m. Kwitnące kwiaty o białej lub
różowej barwie charakteryzują się pięknym zapachem. Owocem pigwy są dość duże,
tzw. owoce jabłkowate o średnicy ok. 6 cm. Dojrzewają późną jesienią. Miąższ
ich jest twardy z dużą ilością komórek kamiennych nie nadających się do
jedzenia. W nowszych odmianach owoce są większe, smaczniejsze i mniej twarde. Wygląd,
smak i właściwości lecznicze i pielęgnacyjne owoców pigwy sprawiają, że są one
szeroko wykorzystywane w dekoracji wnętrz, kuchni, medycynie ludowej i
kosmetologii. Miąższ pigwy zawiera spore ilości pektyn. Pektyny to rodzaj
błonnika rozpuszczalnego w wodzie. W jelitach tworzy on rodzaj przyjaznej dla
zdrowia galaretki, która wiąże i usuwa z organizmu wszelkie toksyny i metale
ciężkie, zmniejszając kaloryczność pokarmu i wchłanianie cukrów. Na szczególną
uwagę zasługują również obecne w owocach pigwy polifenole. Są to związki, które
charakteryzują się wysoką aktywnością przeciwutleniającą, czyli zdolnością
"wymiatania" wolnych rodników, często będących przyczyną nowotworów. Zarówno
owoce, jak i nasiona pobudzają trawienie oraz wpierają przemianę materii,
dlatego często polecane są jako suplement diety odchudzającej. Wzmacniają
również wątrobę, dlatego mogą je spożywać osoby zażywające leki. Z kolei pestki
pigwy, które również mają wiele właściwości zdrowotnych (w tradycyjnej
medycynie ludowej to lek na poprawę apetytu), można przygotować nalewkę zwaną
pestkówką lub wyciąg z nich dodać do herbaty. Pigwa zawiera w sobie Witaminę C , Tiaminę, Ryboflawinę, Niacynę, Witaminę
B6, Kwas foliowy, Witaminę A. I minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas,
sód, cynk.
Wykorzystujmy te cenne owoce do robienia dżemów, nalewek i starajmy się piec z nich jak najwięcej ciast. Dla chętnych przepis na zdrową i smaczną tarte prezentuję poniżej.
Wykorzystujmy te cenne owoce do robienia dżemów, nalewek i starajmy się piec z nich jak najwięcej ciast. Dla chętnych przepis na zdrową i smaczną tarte prezentuję poniżej.
Pigwowa na orzechowym spodzie
SKŁADNIKI:
Ciasto:
·
200 g mąki,
·
100 g zmielonych uprażonych orzechów laskowych,
·
jajko,
·
150 g masła,
·
szczypta soli,
·
50 g cukru.
Wypełnienie:
·
1 kg pigwy,
·
500 g cukru pudru,
·
2 laski wanilii.
Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieć
ciasto i wstaw je na 2 godziny do lodówki. Następnie ciastem wylep formę
pokrytą papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Owoce pigwy potnij w ćwiartki. Zalej 2 szklankami wody. Gotuj 15 minut. Osącz i
wystudź. Obierz i usuń gniazda nasienne. Włóż do rondla, wsyp cukier i dodaj rozkrojoną
laskę wanilii. Gotuj, mieszając, ok. 35 minut. Purée z pigwy rozłóż na cieście.
Odstaw do zastygnięcia.
SMACZNEGO : - )
Komentarze
Prześlij komentarz