Drożdżówka z wiśnią

Dziś kolejny odcinek o drożdżówkach. Tym razem bohaterką poniższego przepisu jest drożdżówka z wiśnią, która w niczym nie ustępuje drożdżówce z serem czy drożdżówce z jagodami, na które przepisy znajdują się w poniższych wpisach.

Składniki:
Rozczyn: 30 g świeżych drożdży, 1/4 szklanki ciepłego mleka, 1 czubata łyżka mąki pszennej, 1 płaska łyżka cukru
Ciasto: 500 g mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka soli, 2 jajka, 1 szklanka ciepłego mleka, 100 g roztopionego masła
Nadzienie: 400 g wydrylowanych wiśni świeżych lub mrożonych, 50 g płatków migdałowych
Kruszonka: 90 g mąki pszennej, 50 g cukru, 50 g roztopionego masła
Dodatkowo: 1 żółtko, 2 łyżki mleka

Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do naczynia. Wlać mleko, dodać łyżkę mąki i cukru, zamieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 5 – 10 minut do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę i wymieszać z solą. Dodać jajka, wlać mleko oraz rozczyn. Składniki wymieszać, a następnie wyrobić ręcznie lub mikserem na jednolitą masę. Do wyrobionego ciasta dodać roztopione masło i wyrabiać tak długo, aż zostanie wchłonięte, a ciasto będzie błyszczące. Ciasto uformować w kulę, przełożyć je do miski oprószonej łyżką mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut.
W tym czasie przygotować kruszonkę – mąkę wymieszać z cukrem, wlać gorące masło i wymieszać, tworząc grudki.
Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać energicznie przez pół minuty.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek o grubości 2 cm, starając się jak najmniej podsypywać go mąką. Następnie wykroić kółka o średnicy około 10 cm. Skrawki ciasta zagnieść i wykroić z niego kolejne kółka. Przełożyć je na dużą, wyścieloną papierem do pieczenia blachę, pozostawiając między nimi niewielkie odstępy. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Dnem szklanki o średnicy około 6 cm utworzyć w bułeczkach wgłębienia (do połowy ich grubości). Wsypać w nie po łyżce płatków migdałowych, na nie wyłożyć wiśnie i posypać je kruszonką. Żółtko rozkłócić z mlekiem i posmarować nimi brzegi bułeczek.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Drożdżówki piec na rumiany kolor przez 20 – 25 minut.

Drożdżówka z wiśnią, kubek dobrej kawy i mamy doskonały przerywnik w trakcie pracowitego dnia. Ta i wyżej wymienione drożdżówki są również do kupienia w Nowej Piekarni z Łukowa.

Komentarze