Drożdżówka z serem i brzoskwiniami

Dziś pora na coś słodkiego. Będzie to drożdżówka z serem, choć w nieco zmienionej wersji. W tym przypadku ciasto drożdżowe jest wzbogacone dodatkiem masła i jogurtu naturalnego, natomiast nadzienie jest ulokowane w jego wgłębieniu. Zamiast zwykłego twarogu mamy tu kompozycję z serka mascarpone, białej czekolady i brzoskwiń, która w harmonijny sposób tworzy ciekawy smak drożdżówki.

Składniki na 14 sztuk:
500 g mąki pszennej, 60 g masła, 3 łyżki cukru, 25 g świeżych drożdży, 2 jajka, 200 ml mleka, 1/2 łyżeczki soli, 50 ml jogurtu naturalnego
Składniki na nadzienie:
200 g serka mascarpone, 1 jajko, 60 g białej czekolady, brzoskwinie z puszki
Dodatkowo: 1 łyżka mleka, 1 jajko

Wykonanie:
Drożdże z lekko ciepłym mlekiem wymieszać w szejkerze, a następnie przelać do mąki. Dodać roztopione i wystudzone masło oraz pozostałe składniki. Wyrobić ciasto i odstawić na około 45 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować nadzienie. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko wystudzić, następnie utrzeć z serkiem i jajkiem. Brzoskwinie pokroić w kawałki.
Z wyrośniętego ciasta uformować 14 kulek. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W każdej kulce literatką utworzyć wgłębienia i nałożyć w nie około 1,5 łyżki nadzienia oraz kawałeczki brzoskwiń. Bułeczki ułożyć w odstępach na natłuszczonej blasze i posmarować je rozkłóconym z mlekiem jajkiem.
Piec około 25 minut w temperaturze 190 stopni. Upieczone drożdżówki udekorować resztą brzoskwiń.

Powyższy przepis to tylko jedna z wielu opcji na połączenie ciasta drożdżowego w formie bułeczki z pysznym nadzieniem. Na tutejszym blogu odnajdziemy receptury na drożdżówkę z jagodami, drożdżówkę z czarną porzeczką, a także z serem i makiem.

Komentarze