Dziś pora na coś słodkiego. Będzie to drożdżówka z
serem, choć w nieco zmienionej wersji. W tym przypadku ciasto drożdżowe jest wzbogacone
dodatkiem masła i jogurtu naturalnego, natomiast nadzienie jest ulokowane w
jego wgłębieniu. Zamiast zwykłego twarogu mamy tu kompozycję z serka
mascarpone, białej czekolady i brzoskwiń, która w harmonijny sposób tworzy
ciekawy smak drożdżówki.
Składniki na 14 sztuk:
500 g mąki pszennej, 60 g masła, 3 łyżki cukru, 25 g świeżych drożdży, 2
jajka, 200 ml mleka, 1/2 łyżeczki soli, 50 ml jogurtu naturalnego
Składniki na nadzienie:
200 g serka mascarpone, 1 jajko, 60 g białej czekolady, brzoskwinie z
puszki
Dodatkowo: 1 łyżka mleka, 1 jajko
Wykonanie:
Drożdże z lekko ciepłym mlekiem wymieszać w szejkerze, a następnie
przelać do mąki. Dodać roztopione i wystudzone masło oraz pozostałe składniki.
Wyrobić ciasto i odstawić na około 45 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować nadzienie. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej,
lekko wystudzić, następnie utrzeć z serkiem i jajkiem. Brzoskwinie pokroić w
kawałki.
Z wyrośniętego ciasta uformować 14 kulek. Przykryć ściereczką i odstawić
na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W każdej kulce literatką utworzyć
wgłębienia i nałożyć w nie około 1,5 łyżki nadzienia oraz kawałeczki
brzoskwiń. Bułeczki ułożyć w odstępach na natłuszczonej blasze i posmarować je
rozkłóconym z mlekiem jajkiem.
Piec około 25 minut w temperaturze 190 stopni. Upieczone drożdżówki udekorować
resztą brzoskwiń.
Powyższy przepis to tylko jedna z wielu opcji na połączenie
ciasta drożdżowego w formie bułeczki z pysznym nadzieniem. Na tutejszym blogu odnajdziemy
receptury na drożdżówkę z jagodami, drożdżówkę z czarną porzeczką, a także
z serem i makiem.
Komentarze
Prześlij komentarz