Drożdżówka z jagodami.



  
  Drożdżówki uwielbia każdy z nas. Ulubionych typów tego przepysznego ciasta może być mnóstwo. Ja sam mam kilka takich ulubionych, w tym właśnie drożdżówkę z jagodami. I właśnie dziś chciałbym wam zaproponować tak na szybko, drożdżówkę z jagodami. Można oczywiście używać różne nadzienia, lecz jeżeli mamy okres na jagody w pełni to, czemu go nie wykorzystać. Dlatego zapraszam. Składniki i przygotowanie tradycyjnie zamieszczam na dole.
Składniki:
- szczypta soli;
- jedna łyżeczka cukru waniliowego;
- 0.5 kostki masła extra;
- 0.5 kostki masła extra;
- 0.5 szklanki cukru;
- jedna szklanka mleka;
- dwa żółtka jaja kurzego;
- 75 dag jagód;
- osiem dag drożdży;
- 50 dag mąki pszennej;
- 10 dag cukru;
- 20 dag mąki pszennej;
  Przechodzimy do przygotowania naszej drożdżówki z jagodami. Na początku należy wymieszać drożdże z podgrzanym mlekiem oraz trzema łyżkami cukru i zostawiamy to do wyrośnięcia, masło roztapiamy i studzimy. Kiedy drożdże wyrosną, trzeba to wymieszać z mąką, cukrem, żółtkami oraz masłem. Potem musimy to energicznie i dobrze wyrobić i wyłożyć na wysmarowaną już wcześniej blachę. Następnie zagniatamy kruszonkę. Na ciasto wysypujemy jagody oraz kruszonkę. Ostatnim etapem jest pieczenie przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Drożdżówka z jagodami, którą robimy, można by rzec, w błyskawicznym tempie.
  Smacznego!



Komentarze