Świeża drożdżówka to doskonały pomysł na zaspokojenie
naszych słodkawych potrzeb. Wielu z nas idąc do pracy lub szkoły, wstępuje do
sklepu i kupuje sobie swoją ulubioną drożdżówkę z serem, drożdżówkę z
jagodami lub drożdżówkę z wiśnią. Drożdżówki pieczemy również w domu. Wykorzystujemy
tu zarówno stare, jak i nowe, odrobinę zmodyfikowane przepisy. Jednym z takich
zmodyfikowanych przepisów jest ten zaprezentowany poniżej, a dotyczy on drożdżówki
z jagodami i masą serową.
Składniki na ciasto:
125 g margaryny + do formy, 0,5 l mleka, 50 g drożdży, 1 kg mąki
pszennej, 1 szklanka cukru, 1 cukier wanilinowy, 2 jajka
Składniki na nadzienie:
500 g twarogu, 0,5 szklanki cukru, 2 jajka, 1 budyń waniliowy, 1,5
szklanki cukru
Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania, cukier puder do posypania
Wykonanie:
Przygotować ciasto. Margarynę roztopić i wystudzić. Mleko lekko podgrzać
i rozpuścić w nim drożdże. Mąkę wymieszać z cukrami, dodać jajka, wlać przestudzoną
margarynę oraz mleko z drożdżami. Składniki zagnieść na jednolite ciasto,
przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto musi
dobrze wyrosnąć, wówczas bułeczki będą dobre jeszcze następnego dnia.
Przygotować nadzienie. Twaróg utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać proszek
budyniowy i dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie
wmieszać ją do masy serowej.
Przygotować bułeczki. Stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć na nią ciasto.
Ciasto podzielić na pół i rozciągnąć je na placki o grubości 1,5 cm.
Posmarować masą serową i posypać jagodami. Ciasto zwinąć i pokroić na 4 cm
plastry. Ułożyć je na natłuszczonej blasze i posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone posypać cukrem
pudrem. Zamiast używać cukru pudru, jagodzianki można przed pieczeniem
posmarować białkiem i posypać grubym cukrem.
Jedni lubią drożdżówkę z serem inni drożdżówkę z
jagodami. Powyższa propozycja to ciekawe połączenie sera i jagód skryte w
smacznym cieście. Wielbiciele takich i podobnych wariacji powinni się tym
przepisem zainteresować.
Komentarze
Prześlij komentarz