Cynamonowe naleśniki z serem i pomarańczą

Czasami brakuje nam pomysłu na obiad lub kolację, a gdy chcemy jeszcze zrezygnować z mięsa, to problem jeszcze się podwaja. Oczywiście możemy przygotować pierogi, krokiety lub inne jarskie dania, ale nie zawsze mamy na tyle czasu. Warto wtedy pomyśleć o słodszej wersji posiłku i podać naleśniki z serem. Możemy je przygotować w różnych smakowych kombinacjach, dodając do ciasta lub sera ciekawe składniki. Poniżej prezentuję przepis na naleśniki z serem z nutą cynamonu i wanilii, wspartymi cząstkami pomarańczy. Z podanych składników wyjdą nam 4 porcje dania.

Składniki na ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mleka, 160 g mąki pszennej, 1 żółtko, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, szczypta soli, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na nadzienie:
250 g miękkiego twarogu, 1 duża pomarańcza, 1 laska wanilii, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, 3 łyżeczki mleka
Dodatkowo: cukier puder do posypania, olej do smażenia

Wykonanie:
Przygotować ciasto. Do miski przesiać mąkę z sodą oczyszczoną. Dodać oba rodzaje cukrów, cynamon, szczyptę soli i żółtko. Na końcu wlać mleko i całość zmiksować na gładką masę.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Każdy naleśnik odwracać na drugą stronę za pomocą drewnianej szpatułki, a następnie przełożyć na talerz i osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Przygotować nadzienie. Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść. Z laski wanilii wydrążyć miąższ i dołożyć do sera. Do sera dodać 3 łyżki mleka i wsypać cukier wanilinowy. Całość dokładnie wymieszać. Pomarańczę obrać i podzielić na 4 części. Każdą część pokroić na małe kawałki i dołożyć do nadzienia. Składniki delikatnie połączyć.
Na każdym naleśniku ułożyć porcję nadzienia. Placki złożyć w trójkąt lub zwinąć w rulon. Przed podaniem naleśniki oprószyć cukrem pudrem.

Naleśniki z serem to również idealny pomysł na popołudniową przekąskę. Przy filiżance aromatycznej kawy lub zielonej herbaty i słodkim naleśniku, odpoczniemy sobie po trudach pracowitego dnia.

Komentarze