Czasami brakuje nam pomysłu na obiad lub kolację, a
gdy chcemy jeszcze zrezygnować z mięsa, to problem jeszcze się podwaja.
Oczywiście możemy przygotować pierogi, krokiety lub inne jarskie dania, ale nie
zawsze mamy na tyle czasu. Warto wtedy pomyśleć o słodszej wersji posiłku i podać
naleśniki z serem. Możemy je przygotować w różnych smakowych kombinacjach,
dodając do ciasta lub sera ciekawe składniki. Poniżej prezentuję przepis na
naleśniki z serem z nutą cynamonu i wanilii, wspartymi cząstkami
pomarańczy. Z podanych składników wyjdą nam 4 porcje dania.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mleka, 160 g mąki pszennej, 1 żółtko, 1 łyżeczka cynamonu, 2
łyżeczki cukru, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, szczypta soli, 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej
Składniki na nadzienie:
250 g miękkiego twarogu, 1 duża pomarańcza, 1 laska wanilii, 1 łyżeczka
cukru wanilinowego, 3 łyżeczki mleka
Dodatkowo: cukier puder do posypania, olej do smażenia
Wykonanie:
Przygotować ciasto. Do miski przesiać mąkę z sodą oczyszczoną. Dodać oba
rodzaje cukrów, cynamon, szczyptę soli i żółtko. Na końcu wlać mleko i całość
zmiksować na gładką masę.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Każdy naleśnik odwracać na drugą stronę za pomocą drewnianej szpatułki, a
następnie przełożyć na talerz i osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Przygotować nadzienie. Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść. Z laski
wanilii wydrążyć miąższ i dołożyć do sera. Do sera dodać 3 łyżki mleka i
wsypać cukier wanilinowy. Całość dokładnie wymieszać. Pomarańczę obrać i
podzielić na 4 części. Każdą część pokroić na małe kawałki i dołożyć do
nadzienia. Składniki delikatnie połączyć.
Na każdym naleśniku ułożyć porcję nadzienia. Placki złożyć w trójkąt lub
zwinąć w rulon. Przed podaniem naleśniki oprószyć cukrem pudrem.
Naleśniki z serem to również idealny pomysł na
popołudniową przekąskę. Przy filiżance aromatycznej kawy lub zielonej herbaty i
słodkim naleśniku, odpoczniemy sobie po trudach pracowitego dnia.
Komentarze
Prześlij komentarz