Teraz chciałam
państwu zaproponować niesamowicie smaczne ciasto z wiśniami zwłaszcza, że wujek
Stefan go miał na swoich imieninach i częstował nas szczodrze i z całego serca.
To właśnie żona upiekła mu to ciasto. Pierwszy raz w życiu jadłam u niego
pieróg na ciepło z mięsem z Nowej
Piekarni i bardzo mi posmakował. Mieli też od nich rożek z pieczarkami i
krokiety. Wszystko niezwykle świeże i bardzo smaczne. Również nas częstowali
bardzo smacznymi kanapkami z chleba przyszłości. Najadłam się i jeszcze wałówę
dostałam do domu. najbardziej jednak smakowała mi wiśniowa pokusa. Bo było to bajecznie smaczne ciasto z wiśniami,
zatopionymi w galaretce oraz masą budyniową, na puszystym makowym
biszkopcie. A wszystko to dopełnione
warstwą z herbatników i oblane czekoladą. Ciasto nie tylko rewelacyjnie smakuje
ale również wspaniale wygląda. Polecam państwu to ciasto, a przepis prezentuję
poniżej.
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- szczypta soli
- 100g cukru
- 1 niepełna łyżka oleju
- 1 niepełna łyżka gorącej wody
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki maku
Składniki na krem budyniowy:
- 1 duży budyń waniliowy lub śmietankowy, bez cukru ( 65g )
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki cukru
- 700 ml mleka
- 100 g miękkiego masła
Składniki na galaretkę:
- 1 słoik wiśni w kompocie
- Sok z kompotu + woda – by łącznie uzyskać 750ml
- 2 galaretki wiśniowe
- Składniki na wierzch ciasta:
- Herbatniki typu be-be – około 30-35 sztuk
- 1 czekolada deserowa + 6 łyżek mleka
- opcjonalnie: 1/2 czekolady białej + 3 łyżki mleka
Sposób wykonania:
Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze
szczyptą soli. W osobnej miseczce mieszamy żółtka z olejem i wodą. Do ubitych
białek dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, cały czas miksując.
Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz
makiem i wszystko delikatnie mieszamy łyżką do uzyskania
jednolitej konsystencji. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia
formy( użyłam blaszki o wymiarach 25×35 cm ). Ciasto wkładamy do
piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 30 minut – do suchego patyczka.
Następnie przygotowujemy masę budyniową: 500ml mleka
zagotowujemy z dodatkiem cukru, w pozostałym mleku rozprowadzamy proszek
budyniowy oraz mąki. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniową i cały
czas mieszamy, aż budyń będzie miał gładką konsystencje. Gotujemy przez około 2
minuty, aż zacznie bulgotać. Następnie odstawiamy z ognia i studzimy, często
mieszając aby nie zrobił się kożuch.
Ostudzony budyń ubijamy chwilę mikserem , a następnie
dodajemy po łyżce miękkiego masła. Cały czas ubijamy, aż dodamy całe masło i
powstanie puszysta masa. Masę budyniową wykładamy równomiernie na wystudzone
ciasto.
Przechodzimy do
przygotowania galaretki. Wiśnie przecedzamy a kompot przelewamy do naczynia z
miarką i dodajemy wodę, tak by łącznie uzyskać 750ml płynu. Wodę z kompotem
przelewamy do garnka i zagotowujemy. Następnie odstawiamy z ognia, wsypujemy
galaretki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.Odstawiamy do wystudzenia, od
czasu do czasu mieszając. Następnie na kremie budyniowym układamy wiśnie i
całość zalewamy zimną, lekko tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki.
Gdy galaretka
całkowicie stężeje układamy na niej herbatniki.
W garnuszku
podgrzewamy mleko wkruszamy do niego czekoladę i dokładnie mieszamy do
uzyskania jednolitej polewy. Czekoladę wylewamy na herbatniki i dokładnie
rozprowadzamy za pomocą łyżki.
Jeżeli chcemy uzyskać efekt wzorków, musimy w drugim
garnuszku rozpuścić pół tabliczki białej czekolady z 3 łyżkami mleka. Następnie
na ciemnej czekoladzie rozprowadzamy łyżką jasną polewę w tzw. szlaczek i za
pomocą patyczka (takiego do szaszłyków) zaciągamy przez całą długość aby
rozmazać trochę położony już zygzak. Całą „operacje” trzeba wykonać gdy
czekolady są jeszcze ciepłe gdyż polewa dość szybko zastyga i wówczas już
wzorek nam nie wyjdzie.
Następnie ciasto
wkładamy do lodówki, do schłodzenia.
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz