Tort wiśniowy



     Zawsze bardzo lubiłam jak na wiosnę wszystkie drzewa w ogrodzie zakwitały, było tak sielsko anielsko. Mama zawsze się modliła żeby nie przyszedł przymrozek bo jak kwiaty zmarzną to w lecie nie będzie owoców. Zbierała czasem te kwiaty i suszyła, bo były bardzo pomocne przy zapaleniu spojówek i gdy ktoś zachorował na zapalenie płuc, bo działały napotnie łagodząc tę ciężką chorobę. Jak nastało piękne lato i owoce dojrzewały na drzewach to znowu martwiła się żeby szpaki zanadto nie wyżarły nam wiśni. A były bardzo żarłoczne. Całymi chmarami przylatywały do naszego ogrodu i obsiadały owocowe drzewo robiąc taki hałas i pożerając wszystko co się dało. Tłukła z impetem w zardzewiałą bańkę kijem chcąc odstraszyć te wstrętne ptaszyska, a one zaraz znowu były z powrotem. Goniła tatę żeby właził na drabinę i obierał szybko wiśnie. A sama w domu szykowała słoiki na pyszny kompot, który robiła nam na zimę. Był taki pyszny i kwaskowatym smakiem szybko gasił pragnienie. Bardzo się nadawał do popijania jak był upał. Mama dawała wtedy tacie jak pracował w polu. Przynosiła dużą bańkę pełną picia i częstowała wszystkich, którzy razem z nim pracowali. Warto wiedzieć, że w medycynie ludowej sok z wiśni ma właściwości przeciwzapalne – obniża gorączkę, łagodzi ból mięśni, poprawia wchłanianie leków. Wiśnie, dzięki zawartości potasu i sodu, są moczopędne. Dlatego poleca się je pomocniczo w leczeniu schorzeń układu moczowego, w zapaleniu pęcherza, czy kamicy nerkowej. Mają także dobroczynny wpływ na serce.
Antocyjany zwiększają elastyczność naczyń włosowatych oraz wzmacniają i odtruwają serce. Ponadto korzystnie wpływają na produkcję krwinek czerwonych.
Potas ochronnie wpływa na serce, którego jest dosyć dużo w tym owocu.
Witamina C uszczelnia naczynia krwionośne. W 100 g wiśni znajduje się 10 mg kwasu askorbinowego.
Błonnik obniża poziom  „złego” cholesterolu, a tym samym zmniejsza ryzyko m.in. chorób serca.
Garbniki i kwasy organiczne są zawarte w ogonkach wiśni. Współczesna fitoterapia poleca stosowanie wywaru z ogonków wiśni w celu zapobiegania powstawaniu skrzeplin i zatorów  w naczyniach krwionośnych;
Zawierają pokaźną ilość przeciwutleniaczy.
Codzienne picie soku z wiśni pomaga na bezsenność i przyspiesza zasypianie.
Indeks glikemiczny tego owocu  wynosi 22 dlatego mogą po nie z powodzeniem sięgać cukrzycy.
Dzięki niskiej kaloryczności (50 kcal w 100 g), są pożądanym składnikiem diety odchudzającej. Ponadto są bogatym źródłem pektyn - rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który pod wpływem wody zwiększa swoją objętość i na długi czas wypełnia żołądek, dając uczucie sytości
Poprawiają apetyt, -   ze względu na dużą zawartość kwasów owocowych, pobudzają wydzielanie enzymów trawiennych i śliny. Z tego powodu pediatrzy zalecają żeby  podawać je niejadkom.
Z kolei wywar z ogonków jest naturalnym środkiem odchudzającym i przeciwdziała obrzękom. Medycyna ludowa wykorzystuje także suszoną i sproszkowaną korę drzewa wiśniowego, z której parzy się herbatki uspokajające i nasenne.
Natomiast odwar z młodych gałązek drzewa wiśniowego - wypity lub dodany do kąpieli – pomaga też  łagodzić bóle reumatyczne.
Do moich wspomnień z domu dołączyłam też sporą dawkę wiadomości o tych wspaniałych owocach i drzewie. Owoce te  pragnę również wykorzystać do upieczenia smakowitego tortu na imieniny. Alkoholu w ogóle nie spożywam, ale tort z alkoholem z prawdziwą przyjemnością konsumuję i państwu go z całego serca polecam, a przepis prezentuję poniżej. Tort jest bardzo alkoholowy i mocno czekoladowy, do tego wiśnie z domowej wiśniówki i zapraszam do konsumpcji. Do tego wspaniałego ciasta pragnę również państwu zaproponować bardzo smaczny sernik z rodzynkami i krówkę z Nowej Piekarni. Zaplanowałam również dwie pyszne sałatki z dobrą szynką swojej roboty i bardzo smaczny chleb również z Nowej Piekarni. Mam nadzieję, że moi goście będą zadowoleni. No i państwo trochę zachęceni mam nadzieję też coś z tego skorzystają.
SKŁADNIKI:
Wiśnie:
  • 2 szklanki wydrążonych wiśni (mogą być mrożone)
  • 1/2 litra mocnego alkoholu
  • 1/4 szklanki cukru
Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
Masa:
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 1/2 kostki margaryny (125 g)
Zaczynamy od przygotowania pijanych wiśni: wiśnie należy zalać 1/2 litra mocnego alkoholu i dodać około 1/4 szklanki cukru – następnie odstawić na około 2 tygodnie. Po tym czasie pieczemy ciemny biszkopt. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem i kakao. Na końcu musimy wmieszać pianę ubitą z białek. Pieczemy w dużej tortownicy około 40-50 minut w 170ºC. Po wystudzeniu biszkopt kroimy na trzy płaty. Przygotowujemy masę. Gotujemy budynie na zgodnie z przepisem na opakowaniu używając łącznie 3 szklanek mleka. Do gorących wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy co jakiś czas aż wystygnie. Ucieramy masło i margarynę na puszysto wraz z cukrem, a następnie dodajemy małymi porcjami całkowicie wystudzony budyń. Wiśnie odsączamy. Alkoholem z wiśni nasączamy każdy płat ciasta i smarujemy masą.
Polewa:
  • 1 gorzka czekolada
  • 1 czekolada mleczna
  • odrobina mleka
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z niewielką ilością mleka, mieszamy z wiśniami, a następnie wykładamy na wierzch ciasta.
SMACZNEGO : )

Komentarze