W czasie wolnym od pracy pojechaliśmy w
okolice Nowego Targu, gdzie mieszka kolega mojego znajomego pod lasem. Tam w
górach z dala od samochodów w pobliskim lesie zbieraliśmy jagody. Te zdrowe i
rosnące dziko owoce mają bardzo dużą wartość dla naszego organizmu, dlatego
postanowiliśmy zaopatrzyć się w nie na zimę. Tam trochę odpoczywając
zbieraliśmy te pyszne owoce.
Potem
zachęcaliśmy swoją rodzinę, bo warto o nich pamiętać i sezonowo wprowadzać je do
codziennej diety. Jagody, zwane też w niektórych regionach Polski borówkami
czarnymi czy czernicą, to drobne owoce leśne cenione już w czasach
starożytnych. W dawnej medycynie ludowej wykorzystywano je przede wszystkim do
leczenia chorób układu pokarmowego. Głównie biegunki, dyzenterii i w terapiach usuwających
pasożyty. Dzisiejsze badania nad właściwościami tej rośliny wykazują dużo
większe bogactwo składników pożytecznych dla naszego organizmu. Vaccinium
myrtillus L. – bo taka jest nazwa łacińska dziko porastającej lasy rośliny –
należy do rodziny wrzosowatych. Rośnie głównie w lasach sosnowych na
terenach nizinnych i górskich. Lubi gleby ubogie i kwaśne, a w korzeniach
krzaczków często oprócz jagód można też znaleźć grzyby. Owocuje od lipca do
września (na terenach o chłodniejszym, ostrzejszym klimacie). Nie daje się
uprawiać w sztucznie stworzonych warunkach. Ceniona głównie ze względu na smak
i możliwości przetwarzania czarnych (z fioletowym nalotem) owoców. W dawnych
czasach borówka czarna uznawana była za uniwersalne lekarstwo na wiele chorób. Zanim
wynaleziono antybiotyki, stosowana była masowo do leczenia tyfusu, polio i
innych zakażeń wirusowych i bakteryjnych (m.in. gronkowcem). Wśród Indian
Ameryki Północnej uznawana była za środek leczący wszystko. I nic dziwnego –
wiele składników znajdujących się nie tylko w owocach, ale i w listkach
jagodowych krzaczków działa prozdrowotnie. Dzięki wysokiej zawartości garbników
borówka czarna potrafi zneutralizować drobnoustroje chorobotwórcze,
uszczelniając jednocześnie błonę śluzową jelit i żołądka. Antocyjany z kolei
wiążą w przewodzie pokarmowym toksyny i inne szkodliwe związki, utrudniając ich
wchłanianie do organizmu. Dzięki temu świeże jagody lub napary z suszonych
owoców są pomocne w leczeniu biegunek spowodowanych zakażeniami bakteryjnymi
(salmonella, gronkowce) i wirusowymi. Podobne zresztą właściwości mają listki
rośliny. Suszone owoce dodatkowo działają też przeciwgorączkowo i
antyseptycznie. W skład herbatki przeznaczonej dla osób cierpiących na cukrzycę
również wchodzą suszone owoce jagód i liście. Dodatkowo wyciągi z czernicy
wykorzystywane są także w preparatach poprawiających wzrok, wspomagających
leczenie wrzodów żołądka czy usprawniających układ krążenia. Najbardziej
wartościowe są owoce dojrzewające w słonecznych miejscach, zbierane ręcznie do
koszyków czy przewiewnych łubianek. Podczas zbierania trzeba zwrócić uwagę, aby
nie uszkodzić owoców. Następnie należy szybko je przetworzyć. Ważne jest też
ich dokładne mycie. Dzięki temu można uniknąć zarażenia się bąblowicą
(bąblowiec to rodzaj tasiemca, którego nosicielem są m.in. lisy i wilki).
Owoce czarnych
jagód można wszechstronnie wykorzystywać w kuchni. Na surowo dobrze smakują z
dodatkiem cukru i śmietany czy w postaci koktajli. Można je zamrozić lub
wysuszyć w odpowiednich warunkach (około 40 do 50 stopni Celsjusza w piekarniku
lub w specjalnych suszarkach do grzybów i owoców). Są smakowitym dodatkiem do
ciast, naleśników czy pierogów. Można z nich przygotować sok lub trzymać
zasypane cukrem i pasteryzowane w słoikach. Sok przygotujemy w sokowniku lub
tradycyjnie: 1 kg owoców zalewamy połową szklanki wody z dodatkiem cukru lub
miodu (około 50 g), gotujemy na niewielkim ogniu, a następnie przecedzamy do
butelek lub słoików. Można go przechowywać przez całą zimę. Owoce z cukrem w soku
własnym są także atrakcyjnym dodatkiem do jesiennej czy zimowej herbaty lub
składnikiem nadającym smak i kolor wodzie mineralnej. Galaretki, dżemy i
powidła z dodatkiem (lub bez) cukru dzięki dużej zawartości antocyjanów
zachowują długą trwałość. W niektórych regionach Francji sok (lub moszcz) z
jagód wykorzystywany jest do nadawania winom intensywnego, głębokiego koloru.
Do barwienia tkanin dawniej używano także wywaru z liści (zielony) i jagód
(czarny), a sok jagodowy zastępował atrament.
Zaopatrzyliśmy się w te cenne dla zdrowia owoce, żeby w
razie czego móc z nich skorzystać. Nie będziemy jednak czekać do zimy lecz
teraz upieczemy dobry śmietanowiec z
jagodami. Jest to ciasto bardzo delikatne i swoim wyglądem przypomina sernik o
smaku aksamitnie śmietankowym. Śmietanowiec z jagodami zawsze bardzo mi
smakował, bo w tym cieście wszystko się doskonale komponuje. Skórka z limonki
dodaje świeżości. A wykonanie tego ciasta jest bardzo nieskomplikowane i mało
czasochłonne. Dlatego chciałam zaprosić państwa do upieczenia tego ciasta, a
przepis prezentuję poniżej. Jeśli jednak państwo nie mają czasu, to w Nowej Piekarni
można się zaopatrzyć w równie pyszne ciasto Krówkę, lub sernik z rodzynkami.
Zachęcam bardzo serdecznie, a wybór będzie należeć do państwa.
ŚMIETANOWIEC Z JAGODAMI.
Składniki:
CIASTO
3 żółtka
pół szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki
pół margaryny
MASA
3 duże śmietany 18%
2 opakowania budyniu śmietankowego
1 cukier wanilinowy
1 szklanka cukru
5 białek
skórka otarta z limonki (może być z cytryny)
20 dag jagód
DEKORACJA:
10 dag jagód
2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Delikatnie
rozwałkować na koło wielkości tortownicy. Formę natłuścić i obsypać tartą
bułką. Wyłożyć na nią ciasto i palcami wylepić dokładnie dno blachy.
Białka ubić na sztywno dodając powoli cukier. W osobnej,
dużej misce wymieszać śmietany z cukrem wanilinowym, skórką i budyniami. Dodać
białka do śmietan i delikatnie wymieszać. Wsypać jagody i ponownie wymieszać.
Ciasto piec 30 minut w piekarniku góra-dół nagrzanym do 180 stopni, kolejne 20
minut piec z termoobiegiem w 150 stopniach. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie
jest płynne w środku.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto udekorować resztą jagód i
posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz