Śmietanowiec z jagodami.



  

         W czasie wolnym od pracy pojechaliśmy w okolice Nowego Targu, gdzie mieszka kolega mojego znajomego pod lasem. Tam w górach z dala od samochodów w pobliskim lesie zbieraliśmy jagody. Te zdrowe i rosnące dziko owoce mają bardzo dużą wartość dla naszego organizmu, dlatego postanowiliśmy zaopatrzyć się w nie na zimę. Tam trochę odpoczywając zbieraliśmy te pyszne owoce.
     Potem zachęcaliśmy swoją rodzinę, bo warto o nich pamiętać i sezonowo wprowadzać je do codziennej diety. Jagody, zwane też w niektórych regionach Polski borówkami czarnymi czy czernicą, to drobne owoce leśne cenione już w czasach starożytnych. W dawnej medycynie ludowej wykorzystywano je przede wszystkim do leczenia chorób układu pokarmowego. Głównie biegunki, dyzenterii i w terapiach usuwających pasożyty. Dzisiejsze badania nad właściwościami tej rośliny wykazują dużo większe bogactwo składników pożytecznych dla naszego organizmu. Vaccinium myrtillus L. – bo taka jest nazwa łacińska dziko porastającej lasy rośliny – należy do rodziny wrzosowatych. Rośnie głównie w lasach sosnowych na terenach nizinnych i górskich. Lubi gleby ubogie i kwaśne, a w korzeniach krzaczków często oprócz jagód można też znaleźć grzyby. Owocuje od lipca do września (na terenach o chłodniejszym, ostrzejszym klimacie). Nie daje się uprawiać w sztucznie stworzonych warunkach. Ceniona głównie ze względu na smak i możliwości przetwarzania czarnych (z fioletowym nalotem) owoców. W dawnych czasach borówka czarna uznawana była za uniwersalne lekarstwo na wiele chorób. Zanim wynaleziono antybiotyki, stosowana była masowo do leczenia tyfusu, polio i innych zakażeń wirusowych i bakteryjnych (m.in. gronkowcem). Wśród Indian Ameryki Północnej uznawana była za środek leczący wszystko. I nic dziwnego – wiele składników znajdujących się nie tylko w owocach, ale i w listkach jagodowych krzaczków działa prozdrowotnie. Dzięki wysokiej zawartości garbników borówka czarna potrafi zneutralizować drobnoustroje chorobotwórcze, uszczelniając jednocześnie błonę śluzową jelit i żołądka. Antocyjany z kolei wiążą w przewodzie pokarmowym toksyny i inne szkodliwe związki, utrudniając ich wchłanianie do organizmu. Dzięki temu świeże jagody lub napary z suszonych owoców są pomocne w leczeniu biegunek spowodowanych zakażeniami bakteryjnymi (salmonella, gronkowce) i wirusowymi. Podobne zresztą właściwości mają listki rośliny. Suszone owoce dodatkowo działają też przeciwgorączkowo i antyseptycznie. W skład herbatki przeznaczonej dla osób cierpiących na cukrzycę również wchodzą suszone owoce jagód i liście. Dodatkowo wyciągi z czernicy wykorzystywane są także w preparatach poprawiających wzrok, wspomagających leczenie wrzodów żołądka czy usprawniających układ krążenia. Najbardziej wartościowe są owoce dojrzewające w słonecznych miejscach, zbierane ręcznie do koszyków czy przewiewnych łubianek. Podczas zbierania trzeba zwrócić uwagę, aby nie uszkodzić owoców. Następnie należy szybko je przetworzyć. Ważne jest też ich dokładne mycie. Dzięki temu można uniknąć zarażenia się bąblowicą (bąblowiec to rodzaj tasiemca, którego nosicielem są m.in. lisy i wilki).     
     Owoce czarnych jagód można wszechstronnie wykorzystywać w kuchni. Na surowo dobrze smakują z dodatkiem cukru i śmietany czy w postaci koktajli. Można je zamrozić lub wysuszyć w odpowiednich warunkach (około 40 do 50 stopni Celsjusza w piekarniku lub w specjalnych suszarkach do grzybów i owoców). Są smakowitym dodatkiem do ciast, naleśników czy pierogów. Można z nich przygotować sok lub trzymać zasypane cukrem i pasteryzowane w słoikach. Sok przygotujemy w sokowniku lub tradycyjnie: 1 kg owoców zalewamy połową szklanki wody z dodatkiem cukru lub miodu (około 50 g), gotujemy na niewielkim ogniu, a następnie przecedzamy do butelek lub słoików. Można go przechowywać przez całą zimę. Owoce z cukrem w soku własnym są także atrakcyjnym dodatkiem do jesiennej czy zimowej herbaty lub składnikiem nadającym smak i kolor wodzie mineralnej. Galaretki, dżemy i powidła z dodatkiem (lub bez) cukru dzięki dużej zawartości antocyjanów zachowują długą trwałość. W niektórych regionach Francji sok (lub moszcz) z jagód wykorzystywany jest do nadawania winom intensywnego, głębokiego koloru. Do barwienia tkanin dawniej używano także wywaru z liści (zielony) i jagód (czarny), a sok jagodowy zastępował atrament.
Zaopatrzyliśmy się w te cenne dla zdrowia owoce, żeby w razie czego móc z nich skorzystać. Nie będziemy jednak czekać do zimy lecz teraz upieczemy dobry śmietanowiec  z jagodami. Jest to ciasto bardzo delikatne i swoim wyglądem przypomina sernik o smaku aksamitnie śmietankowym. Śmietanowiec z jagodami zawsze bardzo mi smakował, bo w tym cieście wszystko się doskonale komponuje. Skórka z limonki dodaje świeżości. A wykonanie tego ciasta jest bardzo nieskomplikowane i mało czasochłonne. Dlatego chciałam zaprosić państwa do upieczenia tego ciasta, a przepis prezentuję poniżej. Jeśli jednak  państwo nie mają czasu, to w Nowej Piekarni można się zaopatrzyć w równie pyszne  ciasto Krówkę, lub sernik z rodzynkami. Zachęcam bardzo serdecznie, a wybór będzie należeć do państwa.
ŚMIETANOWIEC Z JAGODAMI.
Składniki:
CIASTO
3 żółtka
pół szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki
pół margaryny
MASA
3 duże śmietany 18%
2 opakowania budyniu śmietankowego
1 cukier wanilinowy
1 szklanka cukru
5 białek
skórka otarta z limonki (może być z cytryny) 
20 dag jagód
DEKORACJA:
10 dag jagód
2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Delikatnie rozwałkować na koło wielkości tortownicy. Formę natłuścić i obsypać tartą bułką. Wyłożyć na nią ciasto i palcami wylepić dokładnie dno blachy.
Białka ubić na sztywno dodając powoli cukier. W osobnej, dużej misce wymieszać śmietany z cukrem wanilinowym, skórką i budyniami. Dodać białka do śmietan i delikatnie wymieszać. Wsypać jagody i ponownie wymieszać. Ciasto piec 30 minut w piekarniku góra-dół nagrzanym do 180 stopni, kolejne 20 minut piec z termoobiegiem w 150 stopniach. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest płynne w środku.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto udekorować resztą jagód i posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!

Komentarze