Po dłuższej przerwie nadeszła pora, aby przedstawić
kolejny pomysł na sernik z rodzynkami. Sernik to wyjątkowe ciasto, które na
przestrzeni lat doczekało się mnóstwa odmian i nie zanosi się na to, by to był
koniec jego modyfikacji. Sernik z rodzynkami z poniższego przepisu nie wymaga pieczenia.
Jest to sernik gotowany, a o jego kruchy spód zadbają herbatniki.
Składniki:
1 kg twarogu do serników, 1 małe opakowanie masła roślinnego, 1 szklanka
cukru, 4 jajka, 2 budynie waniliowe, 1/2 szklanki mleka, 1 duże opakowanie
herbatników kakaowych, 1 opakowanie herbatników oblanych z jednej strony czekoladą,
aromat rumowy, rodzynki
Wykonanie:
Twaróg, masło i cukier umieścić w garnku. Dodać jajka i podgrzewać na
małym ogniu, cały czas mieszając. Budynie rozpuścić w mleku i dodać do masy
serowej. Cały czas mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje. Pod koniec dodać
aromat rumowy i rodzynki.
Kwadratową blachę o boku około 24 cm wyłożyć herbatnikami kakaowymi. Na
herbatniki wyłożyć połowę masy serowej, ułożyć drugą warstwę herbatników
kakaowych, na nie wyłożyć pozostałą masę i wyrównać. Na wierzchu ułożyć
herbatniki z czekoladą, czekoladową stroną do góry. Wystudzony sernik wstawić
na 24 godziny do lodówki.
Na spód można użyć zwykłych herbatników i zrezygnować z układania ciastek
w środku. Wierzch sernika zamiast herbatnikami z czekoladą, można oblać (udekorować)
polewą czekoladową.
Zerkając na ilość przepisów, ma się wrażenie, że serniki
są naszą narodową specjalnością. Sernik z rodzynkami, mimo konkurencji ze
strony innych znakomitych wypieków, wciąż pozostaje naszym ulubionym ciastem.
Komentarze
Prześlij komentarz