Sernik gotowany

Po dłuższej przerwie nadeszła pora, aby przedstawić kolejny pomysł na sernik z rodzynkami. Sernik to wyjątkowe ciasto, które na przestrzeni lat doczekało się mnóstwa odmian i nie zanosi się na to, by to był koniec jego modyfikacji. Sernik z rodzynkami z poniższego przepisu nie wymaga pieczenia. Jest to sernik gotowany, a o jego kruchy spód zadbają herbatniki.

Składniki:
1 kg twarogu do serników, 1 małe opakowanie masła roślinnego, 1 szklanka cukru, 4 jajka, 2 budynie waniliowe, 1/2 szklanki mleka, 1 duże opakowanie herbatników kakaowych, 1 opakowanie herbatników oblanych z jednej strony czekoladą, aromat rumowy, rodzynki

Wykonanie:
Twaróg, masło i cukier umieścić w garnku. Dodać jajka i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Budynie rozpuścić w mleku i dodać do masy serowej. Cały czas mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje. Pod koniec dodać aromat rumowy i rodzynki.
Kwadratową blachę o boku około 24 cm wyłożyć herbatnikami kakaowymi. Na herbatniki wyłożyć połowę masy serowej, ułożyć drugą warstwę herbatników kakaowych, na nie wyłożyć pozostałą masę i wyrównać. Na wierzchu ułożyć herbatniki z czekoladą, czekoladową stroną do góry. Wystudzony sernik wstawić na 24 godziny do lodówki.
Na spód można użyć zwykłych herbatników i zrezygnować z układania ciastek w środku. Wierzch sernika zamiast herbatnikami z czekoladą, można oblać (udekorować) polewą czekoladową.

Zerkając na ilość przepisów, ma się wrażenie, że serniki są naszą narodową specjalnością. Sernik z rodzynkami, mimo konkurencji ze strony innych znakomitych wypieków, wciąż pozostaje naszym ulubionym ciastem.

Komentarze