Rurki z kremem

Rurka z kremem to jeden z wielu słodkich rarytasów rodem z Nowej Piekarni z Łukowa. Wykonana z ciasta parzonego, wypełniona smacznym kremem, kusi swoimi wdziękami szczęśliwców mogących zakupić ją w firmowych sklepach. Ale rurki z kremem możemy też przygotować samodzielnie. Korzystając z licznych przepisów odnajdziemy coś dla siebie. Poniżej prezentuję przepis na rurki z kremem o smaku kawy cappuccino, wykonane z ciasta drożdżowego.

Składniki na ciasto:
0,5 szklanki mleka, 3 łyżki cukru, 80 g świeżych drożdży, 250 g margaryny, 600 g mąki, 1 jajko, 3 żółtka oraz 1 jajko do posmarowania
Składniki na krem:
500 ml mleka, 440 g cukru, 3 łyżki mąki, 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru, 5 żółtek, 200 g masła, 30 g cappuccino

Wykonanie:
Przygotować rurki. Do rondla wlać mleko, dodać cukier i drożdże, wymieszać do rozpuszczenia składników. Odstawić do wyrośnięcia.
Margarynę posiekać nożem. Dosypać mąkę, wbić całe jajko i 3 żółtka, a następnie dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować, pociąć na pasy o szerokości 1,5 cm i nawinąć na foremki do rurek. Każdy z pasków posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
Przygotować krem. Do rondla wlać mleko. Wsypać cukier mąkę i budyń. Dodać żółtka, wszystko dokładnie wymieszać i zagotować. Masło utrzeć, dołożyć przestudzony budyń i cappuccino. Całość wymieszać. Gotowy krem wstawić na 30 minut do zamrażalnika. Napełnić nim rurki.

Rurki z kremem to idealny smakołyk na dziecięcą imprezę. Dorośli też się pewnie nie oprą i zafundują sobie słodki podwieczorek dopełniając go łykiem świeżo zmielonej i aromatycznej kawy.

Komentarze