Rurka z kremem to jeden z wielu słodkich rarytasów rodem
z Nowej Piekarni z Łukowa. Wykonana z ciasta parzonego, wypełniona smacznym
kremem, kusi swoimi wdziękami szczęśliwców mogących zakupić ją w firmowych
sklepach. Ale rurki z kremem możemy też przygotować samodzielnie. Korzystając z
licznych przepisów odnajdziemy coś dla siebie. Poniżej prezentuję przepis na
rurki z kremem o smaku kawy cappuccino, wykonane z ciasta drożdżowego.
Składniki na ciasto:
0,5 szklanki mleka, 3 łyżki cukru, 80 g świeżych drożdży, 250 g
margaryny, 600 g mąki, 1 jajko, 3 żółtka oraz 1 jajko do posmarowania
Składniki na krem:
500 ml mleka, 440 g cukru, 3 łyżki mąki, 1 opakowanie budyniu
śmietankowego bez cukru, 5 żółtek, 200 g masła, 30 g cappuccino
Wykonanie:
Przygotować rurki. Do rondla wlać mleko, dodać cukier i drożdże,
wymieszać do rozpuszczenia składników. Odstawić do wyrośnięcia.
Margarynę posiekać nożem. Dosypać mąkę, wbić całe jajko i 3 żółtka, a
następnie dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia na 15 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować, pociąć na pasy o szerokości 1,5 cm i
nawinąć na foremki do rurek. Każdy z pasków posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
Przygotować krem. Do rondla wlać mleko. Wsypać cukier mąkę i budyń. Dodać
żółtka, wszystko dokładnie wymieszać i zagotować. Masło utrzeć, dołożyć
przestudzony budyń i cappuccino. Całość wymieszać. Gotowy krem wstawić na 30
minut do zamrażalnika. Napełnić nim rurki.
Rurki z kremem to idealny smakołyk na dziecięcą
imprezę. Dorośli też się pewnie nie oprą i zafundują sobie słodki
podwieczorek dopełniając go łykiem świeżo zmielonej i aromatycznej kawy.
Komentarze
Prześlij komentarz