Puchate ciasto z brzoskwiniami.



     Drodzy państwo dzisiaj chciałam was zaprosić do upieczenia bardzo smacznego i zdrowego puchatego ciasta  z brzoskwiniami. Ja osobiście uwielbiam piec takie ciasta z owocami, bo mi bardzo smakują. Dopieszczam tym smakiem swoje podniebienie i czasami po zjedzeniu takiego ciasta z przerażeniem stwierdzam, że moje spodnie zrobiły się za ciasne, ale co tam…  raz się żyje. Najczęściej do tego ciasta wrzucam truskawki, bo są super, ale już sezon na nie minął więc pomyślałam o innych owocach. Jak wspaniale zanurzyć zęby w brzoskwiniowym puchatym cieście i cieszyć się smakiem. Można takie ciasto zrobić na niedzielę, lub wziąć go w prezencie, gdy idziemy do przyjaciół w odwiedziny. Na pewno się nie powstydzimy. Ciasto jest lekkie pyszne i puchate. Brzoskwinie w nim są bardzo wartościowym owocem, bo są bogatym źródłem witamin i minerałów. Potem zjedzone w całości  są niskokaloryczne i  bardzo wskazane dla osób na diecie. Ze względu na objętość po zjedzeniu brzoskwini czujemy się syci. Są magazynem dla bardzo wielu składników, w tym witaminy A, rzadko występującej w owocach witaminy C,  – naturalnego przeciwutleniacza, witaminy E –  „dbającej” o cerę, witaminy D i witaminy K. Są też źródłem witamin z grupy B (witamina B1, B2, B6, B9, B12,). Owoce brzoskwini zawierają również duże ilości beta-karotenu i błonnika wspomagając oczy, skórę  i układ trawienny. Brzoskwinie to także doskonałe źródło niezbędnych minerałów - cynk, fosfor, magnez, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo. Duża zawartość selenu sprawia, że regularne spożywanie brzoskwiń może być naturalną ochroną przed rakiem. Skórka  jest lekkostrawna, więc nie ma powodu do obaw, że od nadmiaru brzoskwiń będziemy mieć jakieś dolegliwości żołądkowe. A brzoskwinie warto jeść ze skórką, gdyż część „bogactw” kumuluje się właśnie tam. Z powodu dużej zawartości pierwiastków mineralnych, w tym żelaza, brzoskwinie polecane są kobietom w ciąży i chorym na anemię. Również kobiety w wieku średnim oraz cierpiące na osteoporozę powinny jeść te owoce. Zawarty w brzoskwini potas przyspiesza wydalanie wody z organizmu odciążając układ krążenia. Zasadotwórcze właściwości pierwiastków zawartych w brzoskwiniach wspomagają też żołądek i układ trawienny. Brzoskwinie w kuchni wykorzystywane mogą być na bardzo wiele sposobów. Swym silnym, słodkim aromatem wzbogacają smak pieczonych mięs jako ich nadzienie lub pieczony oddzielnie dodatek. Aby zatrzymać smak lata na długie, jesienne wieczory, możemy zamienić owoce w dżem lub przecier.
Ja dzisiaj chciałam państwa zachęcić do upieczenia tego wspaniałego puchatego i bardzo smacznego ciasta. Tych, których skutecznie zachęciłam zapraszam do eksperymentowania, a przepis prezentuję poniżej.
 PUCHATE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI.
  Składniki
  • 2 i ¼ szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
  • 5 jajek – osobno żółtka i białka
  • ¾ szklanki cukru (jeśli używasz kwaśne owoce, lub lubisz słodkie ciasta, to możesz dać więcej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⅓ szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 500 g brzoskwiń (około 4 średnie sztuki), pokrojonych w plasterki
  • cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
  1. Sposób wykonania:
  2. Masło pokrój w kostkę, włóż do rondelka, dodaj mleko i cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii - podgrzewaj aż masło się rozpuści, a następnie odstaw do przestudzenia.
  3. Białka zmiksuj aż będą sztywne, dodaj porcjami cukier i miksuj aż białka staną się gęste i lśniące.
  4. Dodaj żółtka do białek i krótko zmiksuj.
  5. Wlej masło z mlekiem i zmiksuj na krótkich obrotach.
  6. Dodaj porcjami mąkę przesianą przez sito z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  7. Przelej ciasto do formy o wielkości około 25/30 cm, na wierzchu połóż pokrojone brzoskwinie zmieszane z łyżką mąki.
  8. Piecz w 180 stopniach przez około 50-60 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  9. Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
               Smacznego : )



Komentarze