Drodzy państwo
dzisiaj chciałam was zaprosić do upieczenia bardzo smacznego i zdrowego
puchatego ciasta z brzoskwiniami. Ja
osobiście uwielbiam piec takie ciasta z owocami, bo mi bardzo smakują.
Dopieszczam tym smakiem swoje podniebienie i czasami po zjedzeniu takiego
ciasta z przerażeniem stwierdzam, że moje spodnie zrobiły się za ciasne, ale co
tam… raz się żyje. Najczęściej do tego
ciasta wrzucam truskawki, bo są super, ale już sezon na nie minął więc pomyślałam
o innych owocach. Jak wspaniale zanurzyć zęby w brzoskwiniowym puchatym cieście
i cieszyć się smakiem. Można takie ciasto zrobić na niedzielę, lub wziąć go w
prezencie, gdy idziemy do przyjaciół w odwiedziny. Na pewno się nie
powstydzimy. Ciasto jest lekkie pyszne i puchate. Brzoskwinie w nim są bardzo
wartościowym owocem, bo są bogatym źródłem witamin i minerałów. Potem zjedzone
w całości są niskokaloryczne i bardzo wskazane dla osób na diecie. Ze
względu na objętość po zjedzeniu brzoskwini czujemy się syci. Są magazynem dla
bardzo wielu składników, w tym witaminy A, rzadko występującej w owocach
witaminy C, – naturalnego
przeciwutleniacza, witaminy E –
„dbającej” o cerę, witaminy D i witaminy K. Są też źródłem witamin z
grupy B (witamina B1, B2, B6, B9, B12,). Owoce brzoskwini zawierają również
duże ilości beta-karotenu i błonnika wspomagając oczy, skórę i układ trawienny. Brzoskwinie to także
doskonałe źródło niezbędnych minerałów - cynk, fosfor, magnez, miedź, potas,
selen, sód, wapń i żelazo. Duża zawartość selenu sprawia, że
regularne spożywanie brzoskwiń może być naturalną ochroną przed rakiem.
Skórka jest lekkostrawna, więc nie ma
powodu do obaw, że od nadmiaru brzoskwiń będziemy mieć jakieś dolegliwości
żołądkowe. A brzoskwinie warto jeść ze skórką, gdyż część „bogactw” kumuluje
się właśnie tam. Z powodu dużej zawartości pierwiastków mineralnych, w tym
żelaza, brzoskwinie polecane są kobietom w ciąży i chorym na anemię. Również
kobiety w wieku średnim oraz cierpiące na osteoporozę powinny jeść te owoce. Zawarty
w brzoskwini potas przyspiesza wydalanie wody z organizmu odciążając układ
krążenia. Zasadotwórcze właściwości pierwiastków zawartych w brzoskwiniach
wspomagają też żołądek i układ trawienny. Brzoskwinie w kuchni wykorzystywane
mogą być na bardzo wiele sposobów. Swym silnym, słodkim aromatem wzbogacają
smak pieczonych mięs jako ich nadzienie lub pieczony oddzielnie dodatek. Aby
zatrzymać smak lata na długie, jesienne wieczory, możemy zamienić owoce w dżem
lub przecier.
Ja dzisiaj chciałam państwa zachęcić do upieczenia tego
wspaniałego puchatego i bardzo smacznego ciasta. Tych, których skutecznie
zachęciłam zapraszam do eksperymentowania, a przepis prezentuję poniżej.
PUCHATE CIASTO Z
BRZOSKWINIAMI.
Składniki
- 2 i ¼ szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
- 5 jajek – osobno żółtka i białka
- ¾ szklanki cukru (jeśli używasz kwaśne owoce, lub lubisz słodkie ciasta, to możesz dać więcej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ⅓ szklanki mleka
- 200 g masła
- 500 g brzoskwiń (około 4 średnie sztuki), pokrojonych w plasterki
- cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii
- Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
- Sposób wykonania:
- Masło pokrój w kostkę, włóż do rondelka, dodaj mleko i cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii - podgrzewaj aż masło się rozpuści, a następnie odstaw do przestudzenia.
- Białka zmiksuj aż będą sztywne, dodaj porcjami cukier i miksuj aż białka staną się gęste i lśniące.
- Dodaj żółtka do białek i krótko zmiksuj.
- Wlej masło z mlekiem i zmiksuj na krótkich obrotach.
- Dodaj porcjami mąkę przesianą przez sito z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
- Przelej ciasto do formy o wielkości około 25/30 cm, na wierzchu połóż pokrojone brzoskwinie zmieszane z łyżką mąki.
- Piecz w 180 stopniach przez około 50-60 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
- Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego
: )
Komentarze
Prześlij komentarz