Ptysie z czekoladą, wiśniami i bitą śmietaną.



 

     Dzisiaj pragnę zachęcić państwa do zrobienia pysznych ptysi z czekoladą, wiśniami i bitą śmietaną. Takie ptysie robi się na specjalne okazje, lub wtedy, gdy ktoś na nie czeka. Teraz właśnie jest taka sytuacja: Do mojej siostry przyjechały wnusie i trzeba je ugościć czymś wyjątkowym, żeby wróciwszy do domu długo kochaną babcię dobrze wspominały. Dzieci bawią się na dworze pod okiem osoby dorosłej, a babcia pod pozorem gotowania obiadku oddaliła się do kuchni. Obrała ziemniaki, zrobiła mięsko i surówkę, a teraz zabrała się do robienia pysznych ptysi. Babcia kocha swoje wnuczki więc zawsze pragnie im dogadzać i dlatego nie czuje utrudzenia i  robota pali jej się w rękach. Do garnka na kuchni dodała wszystkie składniki jakie były w przepisie i zagotowała ciasto. Potem po krótkim ostygnięciu dodała resztę składników i kiedy już było gotowe nakładała łyżką na blachę. Potem piekła 25 minut. Po ostygnięciu przekroiła każde ciastko na pół. Potem pomazała dolną część (od dołu)  czekoladą, a na wierzch  nałożyła pyszne wypestkowane wiśnie, które sama zebrała w ogrodzie, położyła na to bitą śmietanę i przykryła drugą częścią ciastka i polała znowu  na wierzchu czekoladą. Trochę zmęczona poukładała gotowe ciastka na dużej desce w kuchni na meblach kuchennych. Postawiła ziemniaki i dokończyła mięsne danie. Potem kiedy już wszystko było gotowe zawołała dzieci na obiad. Po pysznym i obfitym obiedzie już nie było miejsca na ptysie, ale po dwóch godzinach na podwieczorek, później babcia poczęstowała tymi ptysiami wszystkie dzieci i dorosłych oczywiście też. Nie muszę tego mówić, że te pyszne ptysie wszystkim bardzo smakowały, bo to jest oczywiste. Państwa również pragnę zachęcić do zrobienia tych pyszności, a przepis prezentuję poniżej.
KLASYCZNE, PARZONE CIASTO Z KISIELEM WIŚNIOWYM I BITĄ ŚMIETANĄ. LEKKIE, PUSZYSTE I DELIKATNE.
Składniki:
  • 125ml mleka
  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 4 jajka
  • 1 słoik wiśni bez pestek (720ml)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 125g gorzkiej czekolady
  • 25g masła
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 opakowanie śmietan-fix
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
  1. Mleko, 125ml wody, sól i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i szybko wymieszać, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka. (Mieszam łyżką drewnianą). 
  2. Ciasto przełożyć do miski. Od razu do ciepłego ciasta, miksując, dodawać po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30 minut.
  3. Wiśnie odsączyć na sitku (powinno zostać około 350- 400ml kompotu). Kompot i 1 łyżkę cukru zagotować. Do gotującego się kompotu dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną z 3-4 łyżkami wody i ugotować kisiel. Dodać wiśnie. Pozostawić do ostygnięcia. 
  4. Ciasto przełożyć do szprycy z końcówką dużej gwiazdki. (Ciasto jest gęste i można go wycisnąć tylko przez dużą tylkę. Można ewentualnie nałożyć ciasto łyżką, robiąc kleksy). Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia formować piramidki o średnicy ok. 5- 6cm.
  1.  Na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z wodą. Ptysie piec ok. 25 minut w temperaturze 220°C.
  2. Po upieczeniu przekroić ciastka na pół i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
  4. Spody ciastek posmarować roztopioną czekoladą. Odstawić do zastygnięcia. Pozostałą czekoladę odstawić na bok.
  5. Śmietanę ubić, dodając pod koniec śmietan-fix i cukier waniliowy.
  6. Na spody ptysi wyłożyć wiśnie, a na nie ubitą śmietanę. Przykryć kapelusikami. Ptysie ozdobić pozostałą czekoladą. (Jeśli zgęstnieje ogrzać ją ponownie na parze).
SMACZNEGO : )


Komentarze