Dzisiaj pragnę zachęcić
państwa do zrobienia pysznych ptysi z czekoladą, wiśniami i bitą śmietaną.
Takie ptysie robi się na specjalne okazje, lub wtedy, gdy ktoś na nie czeka.
Teraz właśnie jest taka sytuacja: Do mojej siostry przyjechały wnusie i trzeba
je ugościć czymś wyjątkowym, żeby wróciwszy do domu długo kochaną babcię dobrze
wspominały. Dzieci bawią się na dworze pod okiem osoby dorosłej, a babcia pod
pozorem gotowania obiadku oddaliła się do kuchni. Obrała ziemniaki, zrobiła
mięsko i surówkę, a teraz zabrała się do robienia pysznych ptysi. Babcia kocha
swoje wnuczki więc zawsze pragnie im dogadzać i dlatego nie czuje utrudzenia i robota pali jej się w rękach. Do garnka na
kuchni dodała wszystkie składniki jakie były w przepisie i zagotowała ciasto. Potem
po krótkim ostygnięciu dodała resztę składników i kiedy już było gotowe
nakładała łyżką na blachę. Potem piekła 25 minut. Po ostygnięciu przekroiła
każde ciastko na pół. Potem pomazała dolną część (od dołu) czekoladą, a na wierzch nałożyła pyszne wypestkowane wiśnie, które
sama zebrała w ogrodzie, położyła na to bitą śmietanę i przykryła drugą częścią
ciastka i polała znowu na wierzchu
czekoladą. Trochę zmęczona poukładała gotowe ciastka na dużej desce w kuchni na
meblach kuchennych. Postawiła ziemniaki i dokończyła mięsne danie. Potem kiedy
już wszystko było gotowe zawołała dzieci na obiad. Po pysznym i obfitym
obiedzie już nie było miejsca na ptysie, ale po dwóch godzinach na
podwieczorek, później babcia poczęstowała tymi ptysiami wszystkie dzieci i
dorosłych oczywiście też. Nie muszę tego mówić, że te pyszne ptysie wszystkim
bardzo smakowały, bo to jest oczywiste. Państwa również pragnę zachęcić do
zrobienia tych pyszności, a przepis prezentuję poniżej.
KLASYCZNE, PARZONE CIASTO Z KISIELEM WIŚNIOWYM I BITĄ ŚMIETANĄ.
LEKKIE, PUSZYSTE I DELIKATNE.
Składniki:
- 125ml mleka
- 200g mąki pszennej
- 100g masła
- 4 jajka
- 1 słoik wiśni bez pestek (720ml)
- 1 łyżka cukru
- 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
- 125g gorzkiej czekolady
- 25g masła
- 300g słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 opakowanie śmietan-fix
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Mleko, 125ml wody, sól i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i szybko wymieszać, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka. (Mieszam łyżką drewnianą).
- Ciasto przełożyć do miski. Od razu do ciepłego ciasta, miksując, dodawać po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30 minut.
- Wiśnie odsączyć na sitku (powinno zostać około 350- 400ml kompotu). Kompot i 1 łyżkę cukru zagotować. Do gotującego się kompotu dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną z 3-4 łyżkami wody i ugotować kisiel. Dodać wiśnie. Pozostawić do ostygnięcia.
- Ciasto przełożyć do szprycy z końcówką dużej gwiazdki. (Ciasto jest gęste i można go wycisnąć tylko przez dużą tylkę. Można ewentualnie nałożyć ciasto łyżką, robiąc kleksy). Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia formować piramidki o średnicy ok. 5- 6cm.
- Na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z wodą. Ptysie piec ok. 25 minut w temperaturze 220°C.
- Po upieczeniu przekroić ciastka na pół i pozostawić do ostygnięcia.
- Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
- Spody ciastek posmarować roztopioną czekoladą. Odstawić do zastygnięcia. Pozostałą czekoladę odstawić na bok.
- Śmietanę ubić, dodając pod koniec śmietan-fix i cukier waniliowy.
- Na spody ptysi wyłożyć wiśnie, a na nie ubitą śmietanę. Przykryć kapelusikami. Ptysie ozdobić pozostałą czekoladą. (Jeśli zgęstnieje ogrzać ją ponownie na parze).
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz