Ciasto z renklodami.



     Dzisiaj upieczemy najlepsze ciasto z renklodami, bo grzechem było by nie wykorzystać tych bardzo smacznych śliwek do ciasta. U mnie w domu to rozłożyste drzewo rosło tuż przy domu i swoim cieniem ochraniało okna mojego pokoju. Pamiętam, że pod tym drzewem rósł fioletowy bez, który swoją wonią na wiosnę umilał nam życie.  Kiedy przyjeżdżałam na wakacje pyszne śliwki renklody dojrzewały właśnie wtedy  i mogłam całymi garściami najadać się nimi do woli. Czasami gotowaliśmy kompot, ale ja najbardziej uwielbiałam proste ciasto, które mama piekła na niedzielę do obiadu. To ciasto właśnie teraz zamierzałam upiec na Agape, bo nasz proboszcz obchodził 60 lecie swoich urodzin i zapraszał wszystkich na tę uroczystość do podziemi kościoła. Po uroczystej Mszy Św. Wszyscy udali się na poczęstunek, który składał się z bardzo pysznego gorącego gulaszu z bułką żytnią. Było mnóstwo owoców melony, brzoskwinie, winogrona, mandarynki, ar
‘buz i banany. Na bocznych stolikach stały pyszne i świeże różne rodzaje ciast i ciasteczek, które jak się domyślam przyniosły parafialne dobre gospodynie, bo skąd by ksiądz nazbierał tyle rodzajów ciast. Była pyszna krówka i sernik z rodzynkami z Nowej Piekarni. Widziałam smakowicie wyglądające ciastka W – Z i pyszne napoleonki. Sama próbowałam puchate ciasto z owocami i nie pogardziłam niesamowicie smacznie upieczonym rożkiem z brzoskwinią. Były rurki z kremem, eklerki i ptysie. Przy tym grała muzyka i można było nawet potańczyć. Z pełnym brzuchem i zadowolona wróciłam do domu.  A teraz chciałam państwa zaprosić do upieczenia tego pysznego ciasta z renklodami.
SKŁADNIKI:
200 g miękkiego masła 82%
200 g cukru pudru
250 g mąki pszennej tortowej
4 jaja
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ok 15 śliwek
kruszonka:
150 g mąki
75 g cukru
75 g masła
Sposób wykonania:
Zaczęłam od kruszonki, która musi ostygnąć. W rondelku rozpuściłam masło, dodałam cukier, gdy się rozpuścił dodałam mąkę, wymieszałam, odstawiłam.
Ciasto: masło zmiksowałam z cukrem pudrem na puszysty krem, dodałam nie przerywając miksowania 4 jajka - jedno po drugim, następnie dodawałam partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Wylałam ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy (u mnie 30 cm średnicy), ułożyłam śliwki, posypałam kruszonką.
Piekłam godzinę i 10 minut w 180 stopniach. (ostatnie 10 minut pilnowałam, chciałam żeby kruszonka się trochę zarumieniła).
Ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO : )
     Lato jeszcze w pełni i można korzystać z jego darów. Jedzmy i róbmy wypieki z sezonowych owoców, ale nie zapominajmy, że przed nami długa dżdżysta jesień i czasami mroźna zima. Spróbujmy zaopatrzyć swoją spiżarnię w soki i dżemy, które potem ze smakiem zjemy z dobrym chlebem z Nowej Piekarni. Niedawno przeglądając kobiece gazety natknęłam się na kilka przepisów smacznych dżemów, których trzy  przepisy pragnę państwu zaprezentować.
DŻEM Z BRZOSKWIŃ Z BIAŁYM WINEM.
Przygotowanie: 20 minut.
  • 1 kg brzoskwiń,
  • 350 ml białego wina,
  • sok z połowy cytryny,
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu,
  • pół kg cukru żelującego 2 do 1.
Sposób przygotowania:
Brzoskwinie umyj, usuń pestki. Owoce razem ze skórą pokrój w kawałki. Włóż je do rondla, zalej winem. Dodaj sok z cytryny i rozmaryn. Gotuj na małym ogniu, a gdy owoce będą szkliste, a sok się zagęści, wyjmij rozmaryn. Następnie do owoców wsyp cukier żelujący i gotuj dalej zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików. Zakręć wieczka i słoiki ustaw na blacie do góry dnem do ostygnięcia.
     Pragnę wam zaproponować jeszcze dżem z czarnej porzeczki, bo to najlepsze źródło witaminy C, która będzie wspomagać nasz organizm przed przeziębieniem. Dżem ten możemy wykorzystać do smarowania tortów, lub wielu ciast, wtedy będzie smaczniejsze i zdrowsze.
DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI.
Przygotowanie: 20 minut.
  • 1 kg czarnych porzeczek,
  • 500 g cukru.
Sposób przygotowania:
Porzeczki przebierz i obierz z szypułek. Owoce umyj, a następnie dobrze osącz. Przełóż do rondla, lekko rozgnieć i posyp cukrem. Odstaw na 30 minut. Porzeczki gotuj na małym ogniu po kilkanaście minut, co jakiś czas przerywając gotowanie na kilka minut (gotowanie powinno trwać do momentu, aż kropla wylana na talerzyk się nie rozlewa, tylko zastyga). Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików i zakręć wieczka. Odstaw do wystygnięcia.
     Bardzo smacznym i pewnie potrzebnym w naszych zimowych wypiekach może być bardzo pyszna konfitura z wiśni i antonówek. Szykujmy przetwory na zimę, bo będzie drogo!
KONFITURY Z WIŚNI I ANTONÓWEK.
Przygotowanie: 30 minut.
  • 1 kg wiśni,
  • pół kg cukru,
  • 1 kg jabłek antonówek lub podobnych,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta mielonych goździków.
Sposób przygotowania:
Wiśnie umyj, osącz i usuń ogonki. Następnie wydryluj nad miską, po czym zasyp cukrem i odstaw na kilka godzin. Jabłka umyj, obierz. Wykrój gniazda nasienne, owoce potnij w cząstki. Włóż do garnka. Duś chwilę pod przykryciem na małym ogniu. Dodaj wiśnie wraz z sokiem z drylowania, przyprawy i wymieszaj. Podgrzewaj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje (wiśnie nie powinny się rozpaść). Gorącą konfiturą napełnij wyparzone słoiki. Słoiki zakręć i odstaw na blat do góry dnem do wystygnięcia.


  

Komentarze