Ciasto morelowe z orzechami nerkowca.



     Dzisiaj Pragnę państwu zaproponować upieczenie ciasta morelowego. W moim ogrodzie tego bardzo zdrowego owocu nie było. Za to u sąsiadów mieli dwa drzewka i często odwiedzając ich mogłam się częstować. Sąsiadka miała trudną sytuację finansową więc prawie wszystkie owoce sprzedawała na targu. Nie widziałam żeby coś piekła, czy robiła przetwory na zimę. Kiedy nastała era internetu dowiedziałam się od swojej koleżanki, że nie tylko morele są bardzo zdrowe, ale i przede wszystkim ich pestki mają bardzo dużą wartość. Wiem to od kolegi, że uratowały życie pewnemu panu, który miał guza na jednym płucu. Pił czerwone buraki z marchewką i jabłkiem trzy razy dziennie i jadł rozdrobnione pestki moreli i szczęśliwie ten guz zniknął. Warto zakupić w sklepie internetowym zdrowe  pestki i spróbować takiej kuracji kiedy czujemy się zagrożeni. Teraz jednak chciałam państwa zachęcić do zrobienia tego pysznego ciasta na jakąś okazję, a przepis prezentuję poniżej. Taką okazją może być wizyta urodzinowa lub imieninowa znanej nam osoby. Idąc na imprezę możemy zabrać nasze pyszne ciasto, żeby jedząc dobre napoleonki, ciastka w-zetki, czy eklerki móc pochwalić się swoim wspaniałym wypiekiem. Mam nadzieję, że to ciasto wyjdzie nam wspaniałe.
CIASTO MORELOWE Z ORZECHAMI NERKOWCA
  • Ciasto:
  • 400 g mąki,
  • 60 g cukru pudru,
  • 2 szczypty soli,
  • 200 g zimnego masła (pokrojonego na kawałki),
  • 40 g kwaśnej śmietany 22%,
  • 3 żółtka,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • białko do posmarowania brzegów ciasta,
  • cukier trzcinowy do posypania brzegów
  • NADZIENIE:
  • 1 kg moreli (wypestkowanych i przekrojonych na pół),
  • 250 g cukru żelującego,
  • 150 g orzechów nerkowca (posiekanych),
  • 50 g orzechów nerkowca do posypania (posiekanych),
  • 10 g cynamonu
Posiekać mąkę z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i solą, następnie do ciasta dodać śmietanę, żółtka i zagniatać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto należy zagniatać szybko, gdyż nie lubi długiego ogrzewania.
Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na krążek o średnicy około 35 cm. 
  Przygotować nadzienie: morele wymieszać z cukrem, cynamonem oraz większą częścią posiekanych orzechów.
Ciasto ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem.
Nałożyć nadzienie morelowe, zostawiając 5-6 cm marginesu. 
Dokładnie zawinąć ciasto nad nadzieniem, posmarować białkiem i posypać cukrem trzcinowym oraz resztą orzechów wierzch nadzienia morelowego.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C przez ok. 40-45 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do wystygnięcia, choć ciepłe również jest bardzo smaczne.
SMACZNEGO : ) 
 



Komentarze