Dzisiaj
chciałam państwa zachęcić do zrobienia bardzo smacznego ciasta, który zwie się
W – Zetką. To ciasto króluje na obszarze całej Polski. Ale w różnych regionach
spotkamy ją pod różnymi postaciami. Można spotkać ją z jasnym ciastem i jasnym
kremem. Lub W – Zetką z ciemnym ciastem przełożoną
kilkakrotnie jasnym kremem z bitej śmietany. Ja to ciasto robiłam stosunkowo
dawno na swoje imieniny do pracy. Robiłam z ciemnego ciasta przygotowywanego
jak na murzynek z dużą ilością dobrze ubitej śmietany, oblanej pyszną polewą
czekoladową. Na środku każdego takiego ciastka był spory kleksik zrobiony z
wiejskiej kwaśnej śmietany. Nie wiem, czy z tego przepisu, który dzisiaj
państwu prezentuję uda się stworzyć tak pyszne ciasto jak kiedyś piekły nasze
babcie. Ale nic nie staje na przeszkodzie żeby spróbować. A więc zachęcam was
do upieczenia ciastka W – Z w swoim własnym domu, a przepis prezentuję poniżej.
Jeśli państwo szukacie równie pysznego ciasta na swoje imieniny można pomyśleć
o krówce z Nowej Piekarni lub zrobić pyszne ptysie z bitą śmietaną. A na pewno zadowolicie
tym wyborem swoich gości.
Ciastko W – Z.
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki cukru kryształu;
- 1,5 szklanki mąki pszennej;
- 5 jaj;
- 1 cukier waniliowy;
- 250 g margaryny;
- 3 łyżki kakao;
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 3-4 łyżki wody;
Margarynę, cukier kryształ, cukier waniliowy, kakao i
wodę rozpuścić i zagotować (gotować około 3 minuty). Gorącą masę wystudzić cały
czas mieszając (ja mieszałam bardzo często, ale nie cały czas:)). W przepisie
było podane, żeby pół szklanki masy odlać na polewę, ja odlałam, ale na polewę
nie wykorzystałam.
Do wystudzonej masy dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz przesianą przez sito. Wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy o wym. 20x28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 st.C około 30-40 minut. Ciasto należy sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczone. Po upieczeniu ciasto wystudzić, wyłożyć z formy i przekroić na dwa placki.
Składniki na masę śmietanową:
Do wystudzonej masy dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz przesianą przez sito. Wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy o wym. 20x28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 st.C około 30-40 minut. Ciasto należy sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczone. Po upieczeniu ciasto wystudzić, wyłożyć z formy i przekroić na dwa placki.
Składniki na masę śmietanową:
- 1 litr śmietany kremówki (30%);
- 2 łyżki cukru kryształu;
- 2 opakowania cukru waniliowego;
- 2 czubate łyżeczki żelatyny;
- 1 dżem z czarnej porzeczki
3 opakowania śmietan-fixu (nie jest konieczny);Żelatynę
rozpuścić w 0,20 szklanki gorącej wody i lekko przestudzić. Śmietanę, uprzednio
schłodzoną w lodówce, ubić na sztywno z cukrem kryształem, cukrem waniliowym i
ewentualnie ze śmietan-fixem. Następnie dodać żelatynę i szybko miksować
mikserem, żeby nie porobiły się malutkie grudki.
Najpierw trzeba posmarować powierzchnię ciasta dżemem
z czarnej porzeczki. Potem ubitą śmietaną przełożyć ciasto (trochę odłożyć do
dekoracji), wierzch posmarować cieniutko śmietaną. Ciasto polać polewą
czekoladową, a na polewie zrobić kleksy z bitej śmietany (pamiętaj, by kleks
znalazł się na każdej porcji ciasta). Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.
Składniki na polewę czekoladową:
Składniki na polewę czekoladową:
- 125 g margaryny;
- 5 łyżek cukru pudru;
- 3 łyżki kakao;
- 2 łyżki wody;
- 1 łyżka żelatyny;
- 5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany;
Żelatynę zalać wodą, wymieszać. Cukier, kakao,
margarynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzewać do połączenia wszystkich
składników. Zagotować i odstawić z ognia. Do gorącej polewy dodać żelatynę i
mieszać, aż żelatyna będzie rozpuszczona. Lekko przestudzić, dodać śmietanę,
wymieszać. Lekko ciepłą polewą polać ciasto.
Moje uwagi:
1. Jeżeli chcesz, ciasto możesz delikatnie naponczować, np. sokiem z wiśni.
1. Jeżeli chcesz, ciasto możesz delikatnie naponczować, np. sokiem z wiśni.
Komentarze
Prześlij komentarz