Tort na biało

Czystość, szczerość, uczciwość i pokój są kojarzone z białym kolorem. Dlatego też wiele tortów weselnych i komunijnych posiada piękną, nadającą lekkości, białą szatę. Zazwyczaj jest to tort pokryty kremem lub utworzonymi z niego ozdobami. Niekiedy jest to tort angielski, którego biała szata wykonana jest z masy cukrowej i figurek z lukru plastycznego. Mnie taka biel kojarzy się też z aniołami, dlatego też poniżej prezentuję przepis na tort anielski z kokosową nutą.

Składniki na biszkopt:
5 jaj, 3/4 szklanki drobnego cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Składniki na krem:
200 ml schłodzonej śmietany 30% lub 36 %, 625 schłodzonego serka mascarpone, 2/3 szklanki cukru pudru, 1 szklanka wiórków kokosowych, 4 łyżki likieru kokosowego
Do nasączenia:
100 ml likieru kokosowego, 100 ml wody
Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:
Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo - łyżka po łyżce dodawać cukier i dalej ubijać. Następnie, dalej ubijając, dodawać po jednym żółtku. Obie mąki wymieszać, przesiać i delikatnie szpatułką wmieszać do masy.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie wykładać i nie smarować). Przelać do niej ciasto i delikatnie wyrównać wierzch. Piec w temperaturze 160 – 170 stopni przez około 30 – 40 minut (do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 30 cm opuścić je z formą na podłogę. Odstawić do wystudzenia. Boki ciasta oddzielić od formy nożykiem dopiero po ostudzeniu. Przekroić na 3 blaty.
Przygotować krem. Śmietanę i serek umieścić w misie miksera i ubić do powstania gęstego kremu. Dodać cukier puder oraz likier i całość wymieszać.
1/3 kremu odłożyć do dekoracji. Do pozostałej części dodać wiórki i wymieszać.
Przygotować całość. Likier kokosowy wymieszać z wodą. Pierwszy blat nasączyć 1/3 likieru, wyłożyć na niego połowę kremu z wiórkami i równo rozsmarować. Na krem zetrzeć połowę czekolady. Przyłożyć drugi blat, nasączyć go połową z pozostałego likieru, rozsmarować resztę kremu z wiórkami i zetrzeć pozostałą czekoladę. Nałożyć trzeci blat, nasączyć go resztą likieru. Wyłożyć krem bez wiórek i równo rozsmarować po wierzchu i bokach.

Tak powstały tort można udekorować wiórkami kokosowymi lub płatkami kokosowymi. Tort anielski z powyższego przepisu będzie doskonałym deserem na niedzielne popołudnie.

Komentarze