Tort czekoladowy



  Tort czekoladowy to jest istna uczta dla łasuchów i koneserów ciast z czekoladą. Można powiedzieć ze jest to anielski tort. Mało kto powie, że nie lubi takich ciast. Ich smak rozpływa się w ustach, dając rozkosz dla podniebienia. Nie każdemu chce się bawić w robienie takich ciast, ale jak już się zrobi to duma z tego, że się umie jest tym większa. Sam jestem łasuchem, ale drygu do pieczenia ciast zbytnio nie mam i w domu to często mama robi tego typu smakołyki. Do upieczenia naszego tortu anielskiego z  czekoladą potrzebować będziemy poniższe składniki.
 Składniki:
 - 2 mleczne czekolady (200g);
- 2 gorzkie czekolady  (200g);
- pół kostki masła (około 120g);
- 4 łyżki cukru pudru;
- 4 jaja;
- 1 łyżka mąki;
 Składniki na polewę:
- 1 mleczna czekolada;
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki (śmietana 30%);
  Teraz przechodzimy do części z wykonaniem naszego ciasta. Na początku obie czekolady rozpuszczamy w jakimś garnuszku czy w mikrofali. To, że należy czekoladę mieszać przy rozpuszczaniu chyba nie trzeba by tu pisać, ale tak dla przypomnienia. To samo robimy z naszym masłem. Kiedy nasza rozpuszczona czekolada trochę ostygnie należy ją zmieszać z masłem. Następnie taką masę czekoladową odstawiamy na bok. W innej misce musimy utrzeć jajka z cukrem na średnich obrotach, aż powstanie gęsta masa. Należałoby, aby masa kremowa zwiększyła swoją objętość oraz musi stać się kremowa. W naszą puszystą masę dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy, a następnie dodajemy wcześniej przygotowaną masę czekoladową i ponownie mieszamy. Potem przekładamy gotową masę do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez około 15 minut. Nasze ciasto po upieczeniu nie może być ścięte. Musi być nadal płynne w środku. Musimy pamiętać, że to mnóstwo czekolady.
Gdy ostygnie stanie się stabilne. Gdy wystygnie ciasto należy objechać nożem po bokach, aby boki się oddzieliły od blaszki. Wkładamy do lodówki na minimum 3 h. Najlepiej ciasto wyciągnąć chwile przed podanie z lodówki. Następnie kroimy je w małe rożki i możemy podawać gościom. I tym o to sposobem mamy czekoladową ucztę dla niejednego łasucha, w postaci naszego tortu anielskiego z czekoladą.
  Smacznego!

Komentarze