Słodki rogalik i dobra kawa to doskonały sposób na
poprawę nastroju. Po takiej chwili relaksu wraca świeżość w pracy zawodowej lub
przy codziennych domowych obowiązkach. Po ilości przepisów widać, że rogaliki są
u nas bardzo lubiane. Najpopularniejsze rogaliki powstają z ciasta drożdżowego,
kruchego lub francuskiego. Towarzyszy im nadzienie z czekolady, budyniu, sera
lub owoców. Poniżej prezentuję przepis na rogaliki z ciasta serowego z
kawałkami jabłek.
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej, 100 g margaryny, 100 g twarogu, 1 jajko, 1,5
łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody, 0,5 szklanki cukru, 2 jabłka
Składniki na lukier:
0,5 szklanki cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Margarynę roztopić i wystudzić. Dobrze zmielony twaróg wymieszać z
cukrem. Dodać do niego jajko, wlać margarynę i wsypać mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i sodą. Wyrobić jednolite ciasto. Ciasto na chwilę
przykryć i odstawić, a w tym czasie obrać jabłka i pokroić w kostkę.
Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Pokroić w kwadraty o boku 10
cm, a następnie w trójkąty. Nałożyć jabłka i zlepić brzegi, formując
rogaliki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w
temperaturze 170 stopni.
Cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny na gładką masę. Lukrem polać
ostudzone rogaliki.
W letnie dni słodkie przekąski najbardziej smakują ze
świeżymi owocami. Mamy ich teraz ogromny wybór, dlatego warto wykorzystać te
dary natury i ulokować je w słodkim rogaliku.
Komentarze
Prześlij komentarz