Serowe rogaliki z jabłkiem

Słodki rogalik i dobra kawa to doskonały sposób na poprawę nastroju. Po takiej chwili relaksu wraca świeżość w pracy zawodowej lub przy codziennych domowych obowiązkach. Po ilości przepisów widać, że rogaliki są u nas bardzo lubiane. Najpopularniejsze rogaliki powstają z ciasta drożdżowego, kruchego lub francuskiego. Towarzyszy im nadzienie z czekolady, budyniu, sera lub owoców. Poniżej prezentuję przepis na rogaliki z ciasta serowego z kawałkami jabłek.

Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej, 100 g margaryny, 100 g twarogu, 1 jajko, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody, 0,5 szklanki cukru, 2 jabłka
Składniki na lukier:
0,5 szklanki cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
Margarynę roztopić i wystudzić. Dobrze zmielony twaróg wymieszać z cukrem. Dodać do niego jajko, wlać margarynę i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wyrobić jednolite ciasto. Ciasto na chwilę przykryć i odstawić, a w tym czasie obrać jabłka i pokroić w kostkę.
Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Pokroić w kwadraty o boku 10 cm, a następnie w trójkąty. Nałożyć jabłka i zlepić brzegi, formując rogaliki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny na gładką masę. Lukrem polać ostudzone rogaliki.

W letnie dni słodkie przekąski najbardziej smakują ze świeżymi owocami. Mamy ich teraz ogromny wybór, dlatego warto wykorzystać te dary natury i ulokować je w słodkim rogaliku.

Komentarze