Bohaterem dzisiejszego dnia ponownie zostaje rogalik. Jest
to wyjątkowa słodycz lubiana tak przez dzieci, jak i dorosłych. Najbardziej lubianymi
rogalikami są te w wersji domowej, które piekły kiedyś nasze babcie i mamy.
Przechodząc już do meritum, to po serowym rogaliku z jabłkiem, na którego przepis
znajduje się nieco niżej, przyszła kolej na rogalika z czekoladą. Tamten rogalik
był z ciasta kruchego, ten zaś powstaje na bazie ciasta drożdżowego.
Składniki:
50 g świeżych drożdży, 0,5 szklanki cukru + 2 łyżki + do posypania, 500 g
+ 2 łyżki mąki pszennej, 1,5 szklanki ciepłego mleka, 4 jajka, 1 opakowanie
cukru waniliowego, 125 g roztopionej margaryny, 150 g mlecznej
czekolady
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do naczynia, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki, a
następnie wlać 1 szklankę mleka. Całość wymieszać, przykryć ściereczką i
odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3 jajka rozbić, żółtka oddzielić od białek i utrzeć je do białości z główną
ilością cukru oraz z cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywną pianę.
500 g mąki przesiać do miski. Dodać wyrośnięte drożdże, utarte żółtka i
pianę z białek. Następnie wlać pół szklanki mleka. Całość wyrobić na jednolite
ciasto, a pod koniec dodać wystudzoną margarynę i jeszcze raz zagnieść. Ciasto
przykryć i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na cienki i
okrągły placek, następnie wyciąć 8 trójkątów. Na każdym ułożyć po 2 kostki
czekolady i całość zwijać, formując rogaliki.
Gotowe rogaliki rozłożyć na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do
pieczenia i posmarować 1 rozkłóconym jajkiem. Wierzch rogalików posypać cukrem
(może być gruby). Rogaliki piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do
temperatury 200 stopni.
Domowy rogalik to idealny dodatek do popołudniowej
kawy lub herbaty. Taki smakowity zestaw zapewni nam chwilę relaksu po
pracowitym dniu.
Komentarze
Prześlij komentarz