Miękkie maślane bułki do burgerów.



  Bułka maślana to jest dobry pomysł do hamburgerów robionych samemu. Świeża i smaczna bułka to podstawa. Dobra bułka maślana do domowych hamburgerów to super sprawa. Nie musimy się denerwować, że bułka jest kiepskiej jakości albo, że się rozlatuje. Wydaję mi się, że w kwestii burgerów nie powinniśmy iść na kompromis. Bułka powinna być z białej mąki pszennej, ma być maślana, słodka, słona. Wiadomo, że burgery, na co dzień, więc można zjeść burgera jak się powinno. Bułka jest rumiana z zewnątrz i pięknie pachnie. Składników jest na około 8 bułek.
Składniki:
- pół paczki suchych drożdży (chodzi o opakowanie 7 gramów);
- 50 dag mąki pszennej typ 550;
- 200 ml wody;
- 100 ml maślanki;
- 70 gramów masła;
- 30 gramów cukru;
- 10 gramów soli;
- 10 gramów słodu diastatycznego (nie jest to potrzebny składnik);
- jajko do posmarowania bułek;
- sezam do posypania bułek;
- łyżka oleju do posmarowania miski;
  Przejdźmy teraz do wykonania naszych hamburgerowych maślanych bułeczek.
  Żeby nasze bułki miały idealną miękkość to musimy dobrze wyrobić ciasto, które jest bardzo miękkie, ale pełne glutenu i nie klei się do rąk. W tym przepisie jest metoda wyrabiania ręcznego, ale można go przenieść do maszyny.
  Na początku do większej miski przesiewamy mąkę z suchymi drożdżami i ze słodem. Składnik ten jest niekonieczny.
  Teraz w rondelku roztapiamy delikatnie masło, po czym dolewamy do masła wody i maślanki. Dosypujemy cukru oraz soli i to należy dokładnie wymieszać. Nasza mikstura powinna być lekko ciepła. Następnie wlewamy mokre składniki do suchych i wyrabiamy ciasto do wstępnego połączenia składników przez około 2 minuty. Przykrywamy to folią spożywczą i odstawiamy na około kwadrans w celu nawodnienia mąki i wytworzenia się siatki glutenowej. Kolejnym krokiem jest wyrabianie ciasta w misce techniką podnoszenia ciasta do góry i zagniatania go. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut do momentu, aż nie będzie się bardzo kleiło do ręki. Całość można też wykonać w mikserze, ale mikser jest jednak mniej dokładny i może się okazać, że nie uda nam się wytworzyć gładkiego ciasta. Teraz miskę smarujemy łyżką oleju i przekładamy do niej naszą kulkę z ciasta. Trzeba to teraz przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce, żeby nam to wyrosło na około godzinę. Potem należy przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenie albo matą sylikonową. Piekarnik rozgrzewamy na 200 stopni Celsjusza i wkładamy do niego naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Chodzi o to, żeby nasze pieczywo piekło się z dodatkiem pary wodnej. Teraz będziemy potrzebować wagi. Chodzi o to, że odcinamy 150 gramów ciasta. Jest to proporcja dla bułek o średnicy ok 12 cm., Jeżeli chodzi o ilość ciasta to możemy modyfikować w zależności do potrzeb. Teraz z kawałków ciasta formujemy kulkę takim sposobem, żeby krańce ciasta wtłoczyć pod spód zostawiając równą i w miarę płaską powierzchnie na górze. Gotowe kulki układamy w miarę równomiernie na blasze i spłaszczamy pierwszy raz. Chodzi o to, żeby nie rosły za bardzo w górę, tylko na podobe tostowych, czyli w szerz. Całość odstawiamy, żeby nam to wyrosło na około pół godziny. Po tym czasie znowu delikatne spłaszczamy. Po tych czynnościach rozbijamy jajko w misce i za pomocą pędzla smarujemy powierzchnię bułek i posypujemy je sezamem. Następnie odstawiamy bułki do dalszego wyrastania na około kwadrans.
  Końcowym etapem jest pieczenie w naparowanym piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza z funkcją góra – dół, przez około 18 minut. Po upływie tego czasu odkładamy bułki na kratkę, żeby ostygły. Kiedy ostygną to nasze maślane bułki można zamrozić. Po kilku dniach bułki można śmiało odświeżyć wkładając je do piekarnika na kilka minut. Jeżeli robimy burgery czy inne kanapki zapamiętajmy, żeby bułkę rozciąć i stostować tylko od wewnętrznej strony. Tym o to sposobem mamy własne hamburgerowe maślane bułki.
  Smacznego!

Komentarze