Dla jednych są to
zwykłe kruche rogaliki, dla innych te same rogaliki są nazywane ptasimi
rogalikami. Może dlatego, że są kształtu zakrzywionego dziobu ptaka. W to się
nie zagłębiałem. Ale wiem jedno, że chciałbym wam zaserwować dzisiaj pyszne
rogaliki ptasie do kawy, jako małe co nie co. Przygotowanie jest proste i
szybkie, a efekt mamy w postaci przepysznych rogalików ptasich z marmoladą
różaną. Tradycyjnie składniki i przygotowanie zamieszczam na dole. Przepis jest
na około czterdzieści sztuk.
Składniki:
- 2,25 szklanki pszennej mąki;
- 0.5 szklanki cukru pudru;
- jedno opakowanie cukru waniliowego;
- 20 dag zimnego masła;
- dwa żółtka;
- jedna duża łyżka gęstej śmietany 18%;
- szczypta soli;
- białko (do posmarowania rogalików);
- marmolada różana (może być inna);
No i pora przygotować
ptasie rogaliki z marmoladą różaną. Przesiewamy do miski mąkę i cukier puder.
Dodajemy waniliowy cukier, pokrojone na małe kawałki zimne masło, śmietanę, sól
i żółtka. Teraz energicznie zagniatamy ciasto. Tak ugniecione nasze ciasto
wkładamy w lodówce na dobrą godzinę. Następnym krokiem jest wałkowanie ciasta
na grubość 3 mm i wycinanie z niego dużego koła. Jak nam wyjdzie większe koło,
to wiadomo że wyjdą nam większe rogaliki. Takie Koło dzielimy nożem na osiem
części, trójkątów jak w pizzy. Na każdy z takich trójkąt nakładamy po łyżeczce
marmolady i potem zawijamy pamiętając, żeby zaczynać od szerszego końca do
środka. Nasze ptasie rogaliki odkładamy na blachę wyłożoną wcześniej papierem
do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym białkiem. No i wkładamy do piekarnika
rozgrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza przez około kwadrans, do
momentu kiedy się zezłoci. Na koniec posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem
lub jemy bez tego.
Życzę smacznych ptasich rogalików z marmoladą różaną.
Komentarze
Prześlij komentarz