Francuska bułka maślana.


  Dziś chciałbym wam zaprezentować francuską bułkę maślaną inaczej zwaną brioszką. Dla wielu jest to obok chałki wyśmienite pieczywo, jakie można sobie wyobrazić. Francuska bułka maślana, ze spieczoną złotą skórką i miękkim wnętrzem. W samej Francji brioche jest bardzo popularna i można ją kupić niemal w każdej piekarni. Z kolei w naszym kraju brioszka jest prawie nieosiągalna. Samo przygotowanie ciasta nie jest skomplikowane i przypomina ono w dużej mierze Polską chałkę. Tak samo jest ono ciastem drożdżowym, które pozostawiamy do wyrośnięcia trzykrotnie. Jedyna różnica jest to duża ilość masła. Jedna kostka masła na 40 dag mąki. Dzięki temu właśnie zawdzięcza ona swój niepowtarzalny aromat. Dodatkowo samo ciasto na brioszkę zawiera więcej jajek, co sprawia, że jest lżejsza i delikatniejsza. Również dzięki temu skutecznie uniemożliwia formowanie warkoczy. Świeża brioszka najlepiej smakuje z konfiturami lub z miodem. Dobrym sposobem jest sama delikatna słodycz pieczywa, która wspaniale kontrastuje ze słonymi dodatkami. Tradycyjnie składniki i przepis do tej wspaniałej francuskiej maślanej bułki zamieszczam poniżej. Składników jest na dwie brioszki a czas przygotowania to około pół godziny.
Składniki:
- 40 dag pszennej mąki;
- 50 g cukru;
- łyżka cukru z prawdziwą wanilią;
- 30 g świeżych drożdży (ewentualnie 15 g suszonych);
- 100 ml letniego mleka;
- 3 jajka;
- 1 żółtko;
- 20 dag miękkiego masła;
- szczypta soli;
  Przejdźmy do przygotowania naszych francuskich maślanych bułeczek. Na początku przygotowujemy zaczyn ze świeżych drożdży, rozpuszczając je w letnim mleku oraz z łyżką cukru i łyżką mąki. Teraz odstawiamy Zaczyn na 10 minut, do momentu, kiedy drożdże się wzburzą. Wsypujemy od razu do mąki nasze suszone drożdże wraz resztą składników. Teraz do miski wsypujemy mąkę, sól oraz cukier. Do tego wbijamy jajka i wlewamy gotowy zaczyn. Mieszamy to wszystko drewnianą łyżką, a następnie zaczynamy wyrabiać ciasto. Możemy także wspomóc się mikserem z hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Kolejnym krokiem jest pokrojenie w kostkę masła w temperaturze pokojowej. Po 10 minutach zaczynamy powoli dodawać masło i dalej wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Miskę z ciastem na brioszkę przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Wyjmujemy rano ciasto, zagniatamy kilka razy i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce. Dzielimy je teraz na szesnaście w miarę równych części. Formujemy z nich kule i układamy je w dwóch keksówkach o długości około 25 cm, pokrytych papierem do pieczenia. Nasze ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, żeby nam wyrosło. Teraz wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
  Ostatnim etapem jest pieczenie naszej brioszki w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około pół godziny do momentu, kiedy patyczek włożony w celu sprawdzenia, będzie suchy. Kiedy nasze ciasto będzie gotowe to je wyjmujemy z formy i odstawiamy na 15 minut, żeby przestygło. Gotową brioszkę podawać możemy z konfiturami albo miodem.
  Smacznego!


Komentarze