Poniżej prezentuję kolejny, nowy na tym blogu, przepis
na ciasto orkiszowe. Zdrowotne walory pszenicy orkiszowej, mimo iż ta również posiada
owiany złą sławą gluten, są zapewne większości znane. Z tego powodu w ostatnich
latach pojawiło się dużo wypieków z użyciem tego rodzaju mąki. Poniższe ciasto
orkiszowe, to połączenie cukinii i ciasta kakaowego, które z dodatkiem
polewy czekoladowej tworzy coś w rodzaju znanego ciasta brownie.
Składniki:
3/4 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej, 3 łyżki kakao, 1 łyżeczka
proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 300 g cukinii, 2
jajka, 150 g ksylitolu, 3 – 4 łyżki mleka, 100 g gorzkiej czekolady
86%, płatki migdałowe do posypania
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia oraz
sodą. Do drugiej miski zetrzeć umytą cukinię ze skórką i odcisnąć z nadmiaru
soku. Do cukinii wbić 2 jajka, dodać ksylitol i całość wymieszać. Następnie
wsypać przesiane składniki i dokładnie połączyć łyżką.
Kwadratową formę wyścielić papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto
i równo rozprowadzić. Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury
170 stopni. Piec około 30 – 35 minut.
Gdy ciasto będzie upieczone, w rondelku roztopić czekoladę razem z
mlekiem. Polewą posmarować ciasto i posypać płatkami migdałowymi.
Pełnoziarniste ciasto orkiszowe w nieco innych
proporcjach, może być idealną bazą do wielu innych wypieków takich jak serniki
na kruchym, keksy, wuzetki i pierniki. Warto pokusić się o zakup mąki
orkiszowej i upiec z niej smakowity chleb lub ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz