Dobre śniadanie jest niezwykle ważne dla naszego
organizmu. Dostarcza nam energii na cały dzień, pełni też istotną rolę w pracy
mózgu i w związku z tym całego organizmu. Dlatego też jego podstawą powinien
być dobry chleb śniadaniowy. Może to być chleb pszenny z ziarnami, chleb żytni,
chleb z mąki graham lub inny. Ważne jest, by w miarę możliwości korzystać z
różnych rodzajów chleba i nie trzymać się tylko jednego gatunku. Poniżej prezentuję
przepis na nieco zmieniony, bo z dodatkiem cebuli, chleb śniadaniowy.
Składniki:
500 g mąki pszennej chlebowej, 10 g świeżych drożdży, 125 g naturalnego
zakwasu, 200 ml letniej wody, 1,5 łyżeczki soli, 2 cebule, 1 łyżka
oliwy z oliwek, 1 łyżeczka zmielonej kolendry
Wykonanie:
Do większej miski wsypać mąkę. Utworzyć w niej wgłębienie i pokruszyć do
niego drożdże. Zakwas rozcieńczyć w 3 łyżkach wody i wylać na drożdże. Wszystkie
składniki wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić na 20 minut w miejscu
o pokojowej temperaturze. W pozostałej wodzie rozpuścić sól.
Obie cebule obrać i pokroić. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić cebule i
smażyć na wolnym ogniu 10 minut. Cebule powinny się lekko zarumienić.
Gdy ciasto trzykrotnie zwiększy swoją objętość, a na jego powierzchni
pojawią się pęcherzyki, dodać przestudzoną cebulę, łyżeczkę kolendry i posoloną
wodę. Całość wymieszać, zaczynając od środka naczynia, a kończąc na brzegach,
by wchłonąć całą mąkę. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i
energicznie zagniatać przez 10 minut. Ciasto zwinąć w kulę i przełożyć do
posypanej mąką miski. Przykryć i odstawić na 60 minut, aby podwoiło swoją
objętość.
Po tym czasie ciasto zwinąć i ponownie szybko zagnieść. Podzielić je na
dwie równe części. Rozciągnąć je formując dwa podłużne bochenki o średnicy
bagietki. Bochenki ułożyć na blasze lub w brytfance pokrytej oliwą i mąką,
następnie utworzyć kilka ukośnych nacięć. Przykryć i odstawić do
podwojenia objętości.
Piekarnik podgrzać do temperatury maksymalnej. Włożyć bochenki, a na dnie
piekarnika umieścić naczynie z gorącą wodą. Po 5 minutach obniżyć temperaturę
do 220 stopni i dalej piec przez około 15 minut.
Cebulowy chleb na śniadanie będzie idealną podstawą dla
wędlin i sera. Warto pokusić się o jego upieczenie i urozmaicenie sobie
chlebowego menu.
Komentarze
Prześlij komentarz