Chlebek na śniadanie

Dobre śniadanie jest niezwykle ważne dla naszego organizmu. Dostarcza nam energii na cały dzień, pełni też istotną rolę w pracy mózgu i w związku z tym całego organizmu. Dlatego też jego podstawą powinien być dobry chleb śniadaniowy. Może to być chleb pszenny z ziarnami, chleb żytni, chleb z mąki graham lub inny. Ważne jest, by w miarę możliwości korzystać z różnych rodzajów chleba i nie trzymać się tylko jednego gatunku. Poniżej prezentuję przepis na nieco zmieniony, bo z dodatkiem cebuli, chleb śniadaniowy.

Składniki:
500 g mąki pszennej chlebowej, 10 g świeżych drożdży, 125 g naturalnego zakwasu, 200 ml letniej wody, 1,5 łyżeczki soli, 2 cebule, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka zmielonej kolendry

Wykonanie:
Do większej miski wsypać mąkę. Utworzyć w niej wgłębienie i pokruszyć do niego drożdże. Zakwas rozcieńczyć w 3 łyżkach wody i wylać na drożdże. Wszystkie składniki wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić na 20 minut w miejscu o pokojowej temperaturze. W pozostałej wodzie rozpuścić sól.
Obie cebule obrać i pokroić. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić cebule i smażyć na wolnym ogniu 10 minut. Cebule powinny się lekko zarumienić.
Gdy ciasto trzykrotnie zwiększy swoją objętość, a na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki, dodać przestudzoną cebulę, łyżeczkę kolendry i posoloną wodę. Całość wymieszać, zaczynając od środka naczynia, a kończąc na brzegach, by wchłonąć całą mąkę. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i energicznie zagniatać przez 10 minut. Ciasto zwinąć w kulę i przełożyć do posypanej mąką miski. Przykryć i odstawić na 60 minut, aby podwoiło swoją objętość.
Po tym czasie ciasto zwinąć i ponownie szybko zagnieść. Podzielić je na dwie równe części. Rozciągnąć je formując dwa podłużne bochenki o średnicy bagietki. Bochenki ułożyć na blasze lub w brytfance pokrytej oliwą i mąką, następnie utworzyć kilka ukośnych nacięć. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości.
Piekarnik podgrzać do temperatury maksymalnej. Włożyć bochenki, a na dnie piekarnika umieścić naczynie z gorącą wodą. Po 5 minutach obniżyć temperaturę do 220 stopni i dalej piec przez około 15 minut.

Cebulowy chleb na śniadanie będzie idealną podstawą dla wędlin i sera. Warto pokusić się o jego upieczenie i urozmaicenie sobie chlebowego menu.

Komentarze