Chleb z ciecierzycy

Poszukując ciekawych smaków pieczywa, warto pokusić się o wypróbowanie chleba z ciecierzycy. Roślina ta, znana również jako cieciorka lub groch włoski, zawiera cenne dla naszego organizmu związki. Przepisy na chleb z ciecierzycy proponują dwa sposoby przygotowania ciasta chlebowego. Pierwszy sposób to wykorzystanie mąki z ciecierzycy, którą można dodatkowo wymieszać z innymi rodzajami mąk. Drugi sposób to dodanie ugotowanej i zmielonej lub w kawałkach ciecierzycy do pozostałych składników. Poniższy przepis odnosi się do pierwszego sposobu, bez domieszek innych mąk.

Składniki:
400 g mąki z ciecierzycy, 2 szklanki letniego mleka roślinnego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 25 g świeżych drożdży, 1 płaska łyżeczka cukru, szczypta soli, szczypta mielonego kuminu

Wykonanie:
Do wysokiego naczynia wlać szklankę mleka. Następnie dodać pokruszone drożdże, płaską łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki z ciecierzycy i wszystko dokładnie wymieszać. Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Pozostałą ilość mąki przesiać do miski, dodać sól oraz kumin, a następnie wyrośnięte drożdże i pozostałe mleko. Składniki wyrobić na gładkie i lśniące ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać 2 łyżki oliwy. Naczynie z ciastem przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
Średniej wielkości keksówkę natłuścić oliwą i oprószyć mąką z ciecierzycy lub obsypać sezamem. Wylać do niej ciasto, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

Chleb z ciecierzycy to z całą pewnością ciekawy rodzaj pieczywa. Jest to zarówno chleb na śniadanie, na kolację, jak i na popołudniową przekąskę w parze z pastą z ciecierzycy.

Komentarze