Poszukując ciekawych smaków pieczywa, warto pokusić
się o wypróbowanie chleba z ciecierzycy. Roślina ta, znana również jako
cieciorka lub groch włoski, zawiera cenne dla naszego organizmu związki.
Przepisy na chleb z ciecierzycy proponują dwa sposoby przygotowania ciasta
chlebowego. Pierwszy sposób to wykorzystanie mąki z ciecierzycy, którą można
dodatkowo wymieszać z innymi rodzajami mąk. Drugi sposób to dodanie ugotowanej
i zmielonej lub w kawałkach ciecierzycy do pozostałych składników.
Poniższy przepis odnosi się do pierwszego sposobu, bez domieszek innych mąk.
Składniki:
400 g mąki z ciecierzycy, 2 szklanki letniego mleka roślinnego, 2 łyżki
oliwy z oliwek, 25 g świeżych drożdży, 1 płaska łyżeczka cukru, szczypta
soli, szczypta mielonego kuminu
Wykonanie:
Do wysokiego naczynia wlać szklankę mleka. Następnie dodać pokruszone
drożdże, płaską łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki z ciecierzycy i wszystko dokładnie
wymieszać. Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Pozostałą ilość mąki przesiać do miski, dodać sól oraz kumin, a następnie
wyrośnięte drożdże i pozostałe mleko. Składniki wyrobić na gładkie i
lśniące ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać 2 łyżki oliwy. Naczynie z ciastem
przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut do
wyrośnięcia.
Średniej wielkości keksówkę natłuścić oliwą i oprószyć mąką z ciecierzycy
lub obsypać sezamem. Wylać do niej ciasto, przykryć ściereczką i ponownie odstawić
do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Chleb z ciecierzycy to z całą pewnością ciekawy rodzaj
pieczywa. Jest to zarówno chleb na śniadanie, na kolację, jak i na
popołudniową przekąskę w parze z pastą z ciecierzycy.
Komentarze
Prześlij komentarz